ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι

Χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι και χτες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη του Κιλκίς, μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων, τη μείωση της ροής και τον αποκλεισμό ορισμένων εθνικοτήτων που έχουν επιβληθεί από Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ, με το αιτιολογικό ότι δεν θεωρούνται πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες. Από το βράδυ της Τετάρτης, οι αρχές της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν σταδιακά να ανακόπτουν τη διέλευση των προσφύγων. Μετά τον έλεγχο, επέτρεπαν τη διέλευση μόνο όσων είχαν Συριακή, Αφγανική και Ιρακινή καταγωγή. Αποκλείονταν Ιρανοί, Μαροκινοί, Τυνήσιοι και άλλων εθνικοτήτων.
Από το πρωί της Τετάρτης, όσοι αποκλείονταν άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, εμποδίζοντας, ως μέσο πίεσης, τη διέλευση των εμπορικών αμαξοστοιχιών, αλλά και την είσοδο των υπόλοιπων προσφύγων. Στη διάρκεια της νύχτας, Πέμπτη προς Παρασκευή, έγινε δυνατή η διέλευση περίπου 4.000 προσφύγων, από άλλη δίοδο, σε συνεννόηση των αρχών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Χτες, από το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα περίπου 400 πρόσφυγες (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί) καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν μειώσει τη ροή εισόδου των μεταναστών. Μέχρι νωρίς το απόγευμα παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην ουδέτερη ζώνη, περίπου 3.500 πρόσφυγες από τους οποίους οι περίπου 1.000 είναι εθνικοτήτων που αποκλείεται η είσοδός τους στη γειτονική χώρα. Τις επόμενες ώρες αναμένονταν να φτάσουν χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, οι όποιες βασικές υποδομές για τη σίτιση, το νερό, την ατομική υγιεινή και τη διανομή ιματισμού και τη διαμονή, που υπάρχουν, δεν επαρκούν για την υποδοχή των χιλιάδων ατόμων που κατακλύζουν καθημερινά την περιοχή. Στην περιοχή έχει ενισχυθεί η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την πλευρά της ΠΓΔΜ, στη συνοριακή γραμμή έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία φράχτη.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, για το ενδεχόμενο μαζικής έλευσης προσφύγων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Από τη σύσκεψη προέκυψε ομάδα εργασίας, η οποία θα περιγράψει το πρόβλημα και θα εντοπίσει τις ανάγκες σε ένα λεπτομερές σχέδιο, το οποίο θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες στο υπουργείο. Οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην προοπτική να δημιουργηθούν καταυλισμοί σε χώρους των πρώην στρατοπέδων εφόσον υπάρχουν δυνατότητες τοποθέτησης προκατασκευασμένων οικίσκων, αλλά και να αξιοποιηθούν τα τουριστικά καταλύματα σε Χαλκιδική και Πιερία.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget