Οι επιδράσεις σε ασφάλεια, Προσφυγικό, οικονομική διαχείριση στην ΕΕ

Χιλιάδες πρόσφυγες συσσωρεύονται στα σύνορα κρατών
της Ευρώπης που χτίζουν φράχτες
Νέα μέτρα καταστολής και περιστολής δικαιωμάτων από την ΕΕ
Αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα τρόμου που διαμορφώνει η δράση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», προκειμένου να επιβάλλουν ακόμη περισσότερα μέτρα αυταρχισμού και περιστολής δικαιωμάτων, εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συνεδρίασαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στις αποφάσεις που πάρθηκαν, περιλαμβάνονται η διενέργεια συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που περιλαμβάνουν ηλεκτρονική σύνδεση με τις σχετικές βάσεις δεδομένων της Interpol σε όλα τα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων και αυτόματο έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων. Επίσης, θα καταγράφονται τα δαχτυλικά αποτυπώματα μεταναστών και προσφύγων και θα γίνει πιο συστηματικός ο έλεγχος ασφαλείας με τη χρήση σχετικών βάσεων δεδομένων.
Επίσης, η Europol θα στείλει αξιωματούχους σε όλα τα hot spots για να ενισχύσουν τη διαδικασία ελέγχου. Οι παραπάνω αποφάσεις αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, που κινδυνεύει, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τα προσφυγικά κύματα.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ προχώρησαν ακόμη περισσότερο στο δρόμο του περιορισμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση συστηματικών ελέγχων και σε Ευρωπαίους πολίτες, καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πήραμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι φανερά πριν από το τέλος του χρόνου» και ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους αποκατέστησε πριν από μία βδομάδα, «για όσο χρόνο το απαιτήσει η τρομοκρατική απειλή».
Επίσης, οι υπουργοί συμφώνησαν να υιοθετηθεί ως το τέλος του έτους το διαβόητο ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR). Τέλος, αποφασίστηκε η εισαγωγή μιας νέας νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων.
Μεγαλύτερες δυσκολίες για τους πρόσφυγες
Στην κατεύθυνση των κλειστών συνόρων πρωτοστατούν η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας του Β. Ορμπαν, που ισχυρίζεται ότι είναι ο θεματοφύλακας της ΕΕ, αλλά και κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, που δηλώνουν ότι θα μειώσουν δραστικά την είσοδο σε μετανάστες. Οι κυβερνήσεις Τσεχίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Πολωνίας αντιτίθενται στις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εγκρίθηκαν από τις υπόλοιπες χώρες στις 22 Σεπτέμβρη. Η Σλοβακία έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της απόφασης. Ο συντηρητικός αστός Πολωνός πολιτικός, Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), δήλωσε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε σήμερα την εφαρμογή της».
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση με συμφωνία των τριών κομμάτων του συνασπισμού αποφάσισε για όσους θα θεωρούνται απλά μετανάστες ότι μέσα σε τρεις βδομάδες θα απελαύνονται από τη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μερζιέρ, προανήγγειλε αυστηρότερους όρους για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία.
Οσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των χιλιάδων προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της ΕΕ, αυτοί θα αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, κάλεσε τα κράτη - μέλη να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που αντιπροσωπεύουν οι πρόσφυγες όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Ετσι, μετά το διωγμό τους από τις πατρίδες τους με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των χωρών τους από τα πολυεθνικά μονοπώλια, οι εξαθλιωμένοι που ζητούν άσυλο στην ΕΕ θα πληρώσουν κι από πάνω επειδή έσωσαν τις ζωές τους.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μακροπρόθεσμα, εφόσον ενσωματωθούν ικανοποιητικά στο εργατικό δυναμικό. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ευέλικτη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Προκειμένου να υποστηριχτεί η ενσωμάτωση αυτή, ο Τζ. Χιλ κάλεσε τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να λαμβάνουν χρήματα και να κάνουν πληρωμές ευκολότερα. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε καλέσει τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν εργασία αμέσως μετά την άφιξή τους στην ΕΕ.
Στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδούς.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πως η Ολλανδία θα ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα και τα αεροδρόμιά της και πρόσθεσε πως οι Ολλανδοί βρίσκονται «σε πόλεμο» με το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ σε συνεντεύξεις του μιλάει για μια πιο περιορισμένη Συνθήκη Σέγκεν, που θα περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, κάτι που είναι αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό. Επίσης, η ΠΓΔΜ και η Σερβία αυστηροποιούν την έλευση στα σύνορα και δηλώνουν ότι θα επιτρέπουν μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν να περνάνε.
Επίσης, στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισε αναστολή του προγράμματος υποδοχής των Σύρων προσφύγων.
Και η «χαλάρωση» στο τραπέζι
Τα γεγονότα στο Παρίσι, όμως, ανοίγουν και ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, που η Γαλλία επεδίωκε εδώ και καιρό, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό πρωτίστως με τη Γερμανία και άλλες χώρες στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κατ' ανάγκην υπέρβαση» των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών» και η Κομισιόν«πρέπει να το κατανοήσει». Και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως ο γαλλικός προϋπολογισμός θα επαναξιολογηθεί, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πιθανής «χαλάρωσης», φέρεται να δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα δείξουν κατανόηση και ότι αντιλαμβάνονται την «προτεραιότητα» που η Γαλλία έδωσε «στην ασφάλεια».
Είναι, έτσι, φανερό ότι αναζωπυρώνονται νέες αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί, καλλιεργούνται νέες αυταπάτες από διάφορες διαχειριστικές δυνάμεις, με το ζητούμενο της καπιταλιστικής ανάκαμψης να εμφανίζεται ως δήθεν σωτηρία των λαών. Μόνο που η όποια χαλάρωση δεν αφορά ούτε στα βάσανα των λαών, ούτε στα εργασιακά ή ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αφορά το πώς οι καπιταλιστές θα έχουν πιο εύκολα χρήμα για τις επενδύσεις τους πάνω στα ερείπια που άφησε για τους εργάτες η καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση, ώστε να μην πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι εκπρόσωποι των εκμεταλλευτών τους.

Ενταση της καταστολής στη Γαλλία
Σχεδόν ένα τρίωρο μετά τα γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ότι όλη η γαλλική επικράτεια τίθεται σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης». Το «καθεστώς» αυτό επιβλήθηκε κατ' εφαρμογή νόμου του 1955 που αφορά κινδύνους «από σοβαρές επιθέσεις εναντίον της δημόσιας τάξης» και μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου του στρατού, τη δυνατότητα των αρχών να απαγορεύουν εκδηλώσεις που μπορεί να θεωρηθούν απειλή εναντίον της «εθνικής ασφάλειας», να κλείνουν χώρους συναθροίσεων, να διατάσσουν τον «κατ' οίκον περιορισμό» ατόμων υπόπτων για «επικίνδυνη δραστηριότητα» κ.τ.λ.
Καθημερινά, επιβεβαιώνεται ότι στα «απαραίτητα μέτρα» που η γαλλική κυβέρνηση συνδέει με την «κατάσταση πολέμου» που επιμένει ότι έχει δημιουργηθεί είναι σειρά νέων μέτρων καταστολής. Ξεχωρίζουμε τα εξής στοιχεία:
  • Την Πέμπτη, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε παράταση για ένα τρίμηνο του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», από 12 μέρες που προέβλεπε έως τώρα ο νόμος. Μάλιστα, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» από όλο το πολιτικό φάσμα με 551 ψήφους υπέρ, 6 κατά (3 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 3 των Οικολόγων) και 1 αποχή βουλευτή των Σοσιαλιστών, το οποίο περιλαμβάνει και συνολική αναθεώρηση του νόμου του 1955. Οπως εξηγήθηκε, στόχος είναι «το καθεστώς του κατ' οίκον περιορισμού» να μπορεί να «επεκτείνεται σε κάθε άτομο για το οποίο υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφτόμαστε ότι η συμπεριφορά του συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη». Ακόμα, «το σχέδιο νόμου δημιουργεί τη δυνατότητα της διάλυσης ενώσεων ή ομάδων που συμμετέχουν, διευκολύνουν ή παρακινούν στην τέλεση πράξεων που αποτελούν σοβαρή παραβίαση της δημόσιας τάξης και που περιλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό».
  • Το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να οπλοφορούν και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να «αντιδράσουν» σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.
  • Πάνω από 110.000 πάνοπλοι στρατιώτες και μέλη Σωμάτων Ασφαλείας έχουν μετατρέψει Παρίσι και άλλες πόλεις σε στρατοκρατούμενες ζώνες.
  • Ο πρωθυπουργός Βαλς διαμήνυσε ότι «και άλλες ελευθερίες μπορεί να περιοριστούν προσωρινά», επειδή, επανέλαβε, «είμαστε σε πόλεμο» και πρέπει να αναληφθούν τα «απαραίτητα» μέτρα. Αλλωστε, στα σκαριά βρίσκεται και αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα «να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας» και γενικά «να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες και απειλές».
Στο προσκήνιο και ο εξοπλισμός της χώρας
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, προκηρύσσοντας και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και σημειώνοντας όλο νόημα ότι «υπ' αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας».

Χαρακτηριστικές είναι και οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του «Εθνικού Μετώπου» που τόνισε ότι η χώρα «πρέπει να επανεξοπλιστεί, διότι εδώ και πολύ καιρό υφίσταται μια προγραμματισμένη κατάρρευση της ικανότητάς της να προστατευθεί... Πρέπει να αποκαταστήσει τα στρατιωτικά μέσα, την αστυνομία, τη χωροφυλακή, τις μυστικές υπηρεσίες και τα τελωνεία». Οι «Ρεπουμπλικάνοι», ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν ήταν και η «κράτηση» σε ειδικούς χώρους όσων θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, πρόταση που η κυβέρνηση δεν απέκλεισε.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget