Kίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα

Τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης επιβεβαιώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που δήλωσε ότι «ζω και κοιμάμαι με το φόβο ενός σκηνικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα».
Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε τη φράση αυτή για την περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ειδικά όταν η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στέλνει τη Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Επιπλέον, η λογική του περιορισμού των ροών των προσφύγων, που διακατέχει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στα «κέντρα φιλοξενίας» για πρόσφυγες και στα «στρατόπεδα κράτησης» για μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης.
Μάλιστα, για την Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός αποτυπώνεται και στην απόφαση της μίνι Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καθώς γίνεται αναφορά σε πρακτικές «αποθάρρυνσης της μετακίνησης των προσφύγων» και ερωτώμενος ο Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι «το έγγραφο που τους δίνουμε αφού καταγραφούν γράφει ότι δεν πρέπει να μετακινηθούν προς τα σύνορα» και ισχυρίστηκε ότι δεν προβλέπονται αστυνομικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα καταγράφει και θα απαγορεύει στους πρόσφυγες να πηγαίνουν προς τα σύνορα, τότε οι ξεκληρισμένοι άνθρωποι από τον πόλεμο θα αναγκάζονται να μείνουν στην Ελλάδα παρά τη θέλησή τους.
Αυτή τη λογική άλλωστε εξυπηρετεί η δέσμευση της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων. Οι 7.000 θέσεις θα είναι στα νησιά όπου θα εγκατασταθούν οι σταθμοί ελέγχου και καταγραφής (hot spots), οι 13.000 θα είναι στην Αττική, 10.000 στη Βόρεια Ελλάδα και οι υπόλοιπες 20.000 θα είναι με επιδότηση ενοικίου, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρά τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση, η Frontex αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ για την καταστολή των προσφυγικών ροών. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε ότι «η Frontex θα παραμένει μακριά από αυτά (σύνορα) για να καταγράφει όσους πρόσφυγες δεν δακτυλοσκοπήθηκαν και τακτοποιήθηκαν στα νησιά λόγω αυξημένων ροών». 
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget