Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ευέλικτο σύμφωνο σταθερότητας για τα κράτη που φιλοξενούν πρόσφυγες

Με το προσφυγικό ζήτημα συνέδεσε την ευελιξία του σύμφωνου σταθερότητας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για τις αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έγινε την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
«Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο Προσφυγικό», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του Ζ. Κ. Γιούνκερ που σηματοδοτεί τον υπολογισμό του κόστους φιλοξενίας προσφύγων στις δαπάνες και το έλλειμμα που εμφανίζουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί.
Το θέμα αυτό έχει τεθεί από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου που έχει την προεδρία της ΕΕ, αλλά και από κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας.
Στην ομιλία του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε πάντως ότι τα κράτη-μέλη «κινούνται αργά, ενώ πρέπει να ξεκινήσουν να τρέχουν» για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους με βάση τη Σύνοδο της ΕΕ το Σεπτέμβρη για το Προσφυγικό, ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις της μίνι Συνόδου έκανε ορατή τη λογική της μεγαλύτερης καταστολής προσφύγων, λέγοντας ότι «όποιος πρόσφυγας δεν καταγραφεί δεν θα έχει κανένα δικαίωμα».
Ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο πως σκοπός των αποφάσεων της μίνι Συνόδου είναι ο περιορισμός των ροών προσφύγων, εστιάζοντας σε τρία σημεία που είναι: Η αύξηση κατά 100.000 των θέσεων φιλοξενίας προσφύγων, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών για τα προσφυγικά κύματα και η ενίσχυση της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, ειδικά μεταξύ Ελλάδας, FYROM, Σερβίας και Αλβανίας.
Με καλά λόγια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει συνολικά 50.000 πρόσφυγες, ενώ ευχήθηκε να επιτευχθεί το συντομότερο η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών με αντάλλαγμα τη χορήγηση 3 δισ. ευρώ, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget