Γ. Μαργαρίτης: Ό,τι είχε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες υπερασπίστηκε ο λαός το 1940 - 1941

O ελληνικός λαός στον Ιταλοελληνικό πόλεμο '40 - '41  υπερασπίστηκε ό,τι είχε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες στη διάρκεια του μεσοπολέμου,  επιδεικνύοντας έτσι ένα βαθύτατο πατριωτισμό, σημείωσε ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘΓιώργος Μαργαρίτης, μιλώντας την Τετάρτη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης «Ράδιο 9,84» και τον δημοσιογράφοΓιώργο Σαχίνη.  «Αυτός ο πατριωτισμός είναι έξω από τις εκτιμήσεις του φασισμού», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, ήταν η γενιά των εξαθλιωμένων των πολέμων του 1912 - 1922 και της καταστροφής που ακολούθησε. Που αγωνίστηκαν σκληρά για να βελτιώσουν τη ζωή τους και αντιστάθηκαν σε αυτούς που ζητούσαν αυτές τις κατακτήσεις πίσω.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης επισήμανε ότι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο δεν εκμεταλλεύτηκε τη στρατιωτική υπεροχή του ελληνικού στρατού, γιατί φοβόταν τόσο την ήττα όσο και τη νίκη, αφού σταθερή θέση του καθεστώτος ήταν να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αναφερόμενος ειδικότερα στην εξωτερική πολιτική του καθεστώτος Μεταξά, επισήμανε ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο του παλατιού,  που ήταν στενά δεμένο με τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας.
Ειδικότερα για τις βρετανικές επιδιώξεις, ο Γιώργος Μαργαρίτης σημείωσε ότι από τον Δεκέμβρη του 1940 επικεντρώνονταν στη δημιουργία ενός μετώπου από κράτη των Βαλκανίων και της Τουρκίας, που θα καθήλωνε τη Γερμανία και έτσι δεν θα χρειαζόταν βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή, επειδή έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο για την υπεράσπιση των βρετανικών νησιών. 
Η μόνη στρατιωτική βοήθεια που έδωσε η Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, ήταν ιταλικά λάφυρα από τη βόρεια Αφρική, ενώ την ίδια στιγμή υπονόμευσε τις προσπάθειες αγοράς σύγχρονων αεροπλάνων από τις ΗΠΑ, τα οποία τελικά, αν και πληρώθηκαν από την Ελλάδα, κατέληξαν στη RAF, συμπλήρωσε.
Ο Γ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε επίσης  στην «Ελληνική Πολιτεία», το φασιστικό καθεστώς που επιβλήθηκε μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι ιδρύθηκε από την ηγεσία της ηττημένης στρατιάς της Αλβανίας, με επικεφαλής τον Τσολάκογλου, και είχε στόχο να εντάξει την Ελλάδα στη Νέα Ευρώπη του Άξονα. Τόνισε ότι η φασιστική κυβέρνηση διέθετε κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως η Αστυνομία και η Χωροφυλακή, που χρησιμοποιούνταν στον αγώνα ενάντια στον κομμουνισμό, και νομοθετική εξουσία. Με αυτή τη νομοθεσία, η οποία διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια, «πάρα πολλά κυρίως οικονομικά θέματα, που η επίλυσή τους ευνοεί το κεφάλαιο, ανάγονται σε εκείνη την περίοδο», σημείωσε ο Γ. Μαργαρίτης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget