Πάλι στο λαό θα φορτωθεί το «ισοδύναμο» για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Συνεχίζεται το σίριαλ περί ισοδύναμων μέτρων με αιχμή το ΦΠΑ στην εκπαίδευση μετά την απόρριψη από την Κομισιόν της επιβολής κλιμακωτού συντελεστή 6% και 13%.
«Να μπει κάπου που έστω και οριακά μπορεί κάποιος να τον σηκώσει», δήλωσε στο «Mega» η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση πάλι στις πλάτες του λαού θα φορτώσει το όποιο ισοδύναμο μέτρο συμφωνήσει με τους δανειστές, αφήνοντας το κεφάλαιο στο απυρόβλητο.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στην εκπαίδευση και στα γηροκομεία που επιβλήθηκε ΦΠΑ 23%, κατηγόρησε όσους αντιδρούν στη φοροεπιδρομή, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι «ποιος θα ρίξει στον άλλο το φορτίο», ένα φορτίο που προκύπτει σε βάρος του λαού από το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Για τις «πενταροδεκάρες» του Νίκου Φίλη, δήλωσε ότι ένας υπουργός εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να πει κάτι «που δεν αρμόζει».
Για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είπε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις συμβάσεις των περίπου 200 εργαζομένων και ανέφερε πως «είναι ένα υγιές πανεπιστήμιο από άποψη οικονομική διότι έχει τα δικά του έσοδα». Συνεπώς, τίθεται θέμα αν η κυβέρνηση θεωρεί πως και τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τα δικά τους έσοδα για να χαρακτηριστούν υγιή, όταν μάλιστα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι η αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και πως αναζητούνται τρόποι να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα με μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα δημοτικά τέλη.
Για το ενδεχόμενο να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι «οι μεγάλες αλλαγές θα προκύψουν μετά από εθνικό διάλογο, δεν θα αιφνιδιάσουμε». 
Π. Μοσκοβισί: ΦΠΑ 23% ή ισοδύναμα μέτρα
Με σαφή τρόπο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή να βρει ισοδύναμα μέτρα και συνεπώς δεν γίνεται αποδεκτός ο κλιμακωτός συντελεστής.
Επικαλούμενος την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ αναφέρει πως «εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή».
Για τα ισοδύναμα αναφέρει πως «οι κυβερνήσεις διαθέτουν πάντοτε διάφορες επιλογές χρηματοδότησης, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν την βέλτιστη επιλογή πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων περιορισμών».

Η τοποθέτηση του Π. Μοσκοβισί έγινε με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget