Εμπαιγμός από την κυβέρνηση για Ασφαλιστικό και συντάξεις

Μέσα στο Νοέμβρη θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που συνιστά τη χαριστική βολή στον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης και έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η «μεταρρύθμιση» που γίνεται με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ουσιαστικά μετατρέπει σε ατομική υπόθεση την ασφάλιση των εργαζομένων, απαλλάσσοντας κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αφού κάθε μέρα εμφανίζει και διαφορετικό σενάριο σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να προλειάνει το έδαφος για τα χειρότερα που έρχονται, αλλά και να αποφύγει στο βαθμό του δυνατού το πολιτικό κόστος που θα επιφέρουν οι αντιλαϊκές της επιλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο καθημερινά «διαρρέονται» σενάρια στη δημοσιότητα, κάθε μέρα και χειρότερα, ακόμη και από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας. Ανάμεσα σε αυτά, η μείωση των συντάξεων αρχικά για εκείνες άνω των 1.500 ευρώ. Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα τηνΚυριακή, ο υπουργός κατέβασε αυτό το όριο κάτω από τα 1.000 ευρώ και τώρα πλέον η κυβέρνηση δεν εγγυάται ούτε αυτό.
Τη Δευτέρα ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε να προτείνει η κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων στο Ασφαλιστικό να μην επιτευχθεί «κυρίως με τη μείωση συντάξεων, αλλά με την εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα». Βέβαια, αυτό το «κυρίως», που χρησιμοποίησε, σημαίνει ότι και μειώσεις θα γίνουν, και θα ληφθούν άλλα μέτρα που θα ανατρέπουν πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα έτσι όπως το γνωρίσαμε εδώ και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα μια έκτακτη εισφορά.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες περικοπές στις συντάξεις και το ακριβές ύψος τους, όσο και η δομή της «νέας αρχιτεκτονικής» θα ανακοινωθούν μετά τη συμφωνία με τους «θεσμούς» και είναι παραπάνω από βέβαιο πως τα χαρακτηριστικά της θα είναι άκρως αντιδραστικά και αντεργατικά, σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. 
Αύξηση ορίων ηλικίας
Τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προέβλεπε το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή και αυξάνει το χρόνο εργασίας έως και 17 επιπλέον χρόνια για να βγει κάποιος στη σύνταξη.
Η εγκύκλιος, η οποία εξειδικεύει τις διατάξεις του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 4336, συνοδεύεται από δυο πίνακες και καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 ασφαλισμένους, που μέχρι την ψήφιση του νόμου (18/8/2015) υπάγονταν σε ειδικό καθεστώς.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.
Όλοι αυτοί προβλέπεται μέχρι το 2022 να συγκλίνουν σταδιακά με τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι το 67ο έτος της ηλικίας ή όποτε ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις 12.000 ημέρες ασφάλισης μεταξύ 62ου και 67ου έτους.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται επιπλέον ποινή μείωσης 10%. Στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, η «πρόωρη» αποχώρηση τιμωρούνταν μέχρι σήμερα με μείωση κατά 6% της σύνταξης ετησίως και μέχρι και πέντε χρόνια. Σ' αυτή τη μείωση, προστίθεται άλλο ένα 10%. Αυτό σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 40% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, που την καθιστά επί της ουσίας απαγορευτική.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget