ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στηρίζει τα αντιλαϊκά παζάρια για συμφωνία εντός ευρώ

«Εθνική κόκκινη γραμμή» αποκαλεί τη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Στον απόηχο της εξουσιοδότησης που και η ΝΔέδωσε, στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στον πρωθυπουργό να εντείνει τα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους» για συμφωνία - μνημόνιο που θα διαχειρίζεται το κρατικό χρέος και πάλι στις πλάτες του λαού, αλλά και της εκκίνησης διαδικασιών για την εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης μετά την παραίτηση Σαμαρά, συνεδρίασε χτες το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμμετείχαν και οι λεγόμενοι συντονιστές (τύπου ...σκιώδεις υπερυπουργοί) των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) του κόμματος.
Στη συζήτηση ήταν κατ' αρχάς εμφανής η αγωνία των στελεχών της ΝΔ για το αν η κυβέρνηση καταφέρει να δρομολογήσει μια συμφωνία με τους περιλάλητους «εταίρους», διασφαλίζοντας τη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.
Χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, ο οποίος τόνισε: «Εθνική κόκκινη γραμμή είναι η συμμετοχή στο ευρώ και στην Ευρώπη! Η ΝΔ επισημαίνει την ομόφωνη, πλην του ΚΚΕ, απόφαση στο χτεσινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για συμφωνία εντός του ευρώ. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων και ο κ. Τσίπρας οφείλει να φέρει, όπως υποσχέθηκε, συμφωνία που θα κρατά τη χώρα στην Ευρωζώνη».
Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίασή του, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ ανέφερε ότι «θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και εγρήγορση» και καλεί τον πρωθυπουργό «άμεσα να φέρει τη συμφωνία (...) σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν». Καλεί επίσης «να ανοίξουν οι τράπεζες σύντομα» και «να διασφαλιστούν οι καταθέσεις». Τέλος, αναφέρεται «στη μεγάλη προσφορά του Αντώνη Σαμαρά στην πατρίδα και την παράταξη»και εκφράζει «την αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη».
Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Μένει στην Κομισιόν ο Δ. Αβραμόπουλος
Στα της διαδοχής, έχει ένα ενδιαφέρον ότι ο νυν κοινοτικός επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε μέσω συνεργατών του ότι δε θα εμπλακεί στις τέτοιες διαδικασίες, λέγοντας ότι «ο ρόλος του είναι περισσότερο από σημαντικός αυτές τις ώρες στην Ευρώπη». Διαχέεται, άλλωστε, ότι παραμένει στη γραμμή της «εθνικής συναίνεσης» και στην πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ανασυγκρότησης και αλληλεγγύης».
Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις εμφανίσεις του, ο φερόμενος ως ενδιαφερόμενος για τη θέση του προέδρου, βουλευτής Ν. Δένδιας, είπε χτες σε συνεντεύξεις του στο MEGA και στον «Real FM»: «Φτάσαμε στην ώρα της αλήθειας και δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος πια. Περιμένω να γίνει πράξη η διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα για συμφωνία εντός 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα».
Προειδοποίησε, βέβαια, ότι «τα δημοψηφίσματα δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα σε άλλες χώρες εκτός αυτής στην οποία διεξάγονται. Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Αυτό που λέμε στην κυβέρνηση είναι ότι την στηρίζουμε για να πετύχει συμφωνία. Αλλά της λέμε και "κάντε κάτι γιατί χανόμαστε" (...) Είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή του κ. Τσίπρα και έχει χειροτερεύσει το κλίμα, σε σχέση με αυτό που θα αντιμετώπιζε πριν δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους, που έχει διαταραχτεί. Εκανε ένα βήμα με την αποπομπή του κ. Βαρουφάκη, αλλά έχει υποστεί και ο ίδιος πλήγμα στις σχέσεις του με τους εταίρους».
«Να δούμε και τι χάσαμε προς το Κέντρο»
Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ο Ν. Δένδιας σημείωσε: «Με αυτά που λένε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν θέμα δραχμής. Αλλά αυτό δεν το έλεγαν την Παρασκευή, πριν το δημοψήφισμα. Πίσω από το "παράδοση (στους δανειστές) ή δραχμή" από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, φοβάμαι ότι ο στόχος είναι η παράδοση στη δραχμή».
«Ευελπιστώ», πρόσθεσε, «να έγινε αυτό εκ παραδρομής, αλλά στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ως "κόκκινη γραμμή" η παραμονή στο ευρώ (...) Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι η εντολή του λαού, από το 60%, είναι για παραμονή εντός ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές του βλέψεις, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ: «Το αν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, θα το δούμε.Το κυρίαρχο τώρα είναι να γλιτώσει ο τόπος».

«Η ΝΔ "έστριψε" πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Εχουμε τεράστιο χώρο να ανακτήσουμε και ως προς το Κέντρο» πρόσθεσε, βάζοντας και ζήτημα αναπροσανατολισμού του κόμματος, ώστε να πείσει ευρύτερες μάζες ψηφοφόρων και να εμφανιστεί εκ νέου χρήσιμο στα μονοπώλια, ως πόλος ικανός να αναλάβει και να διαχειριστεί την αστική διακυβέρνηση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget