Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ είναι το κοινό μας όραμα!

Στην ανάγκη της επίτευξης ενός «έντιμου συμβιβασμού» για να αποφευχθεί η «διαίρεση» και μια «ιστορική ρήξη» της ενωμένης Ευρώπης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια αντιλαϊκή συμφωνία. 
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ότι η «ισχυρή ετυμηγορία» του ελληνικού λαού αποτελεί εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας «κοινωνικά δίκαιης» και «βιώσιμης λύσης», ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «πράσινο φως» σε ένα νέο μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες δύο ημέρες θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, υπονοώντας προφανώς ότι θα διευρυνθεί η λίστα των αντιλαϊκών μέτρων. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», ανέφερε.
Επιμένοντας μέχρι αυτή την ώρα να καλλιεργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ και για το «κοινό ευρωπαϊκό όραμα», ζήτησε να επιστρέψει η λυκοσυμμαχία στις ιδρυτικές της αρχές, παραβλέποντας ότι πάντα αποτελούσε μια ένωση του κεφαλαίου, όπου ο καυγάς γίνεται για τη μοιρασιά της λείας. «Η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ισότητας», είπε. «H ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών, είναι και μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να προσδώσει φιλολαϊκό χαρακτήρα στα παζάρια που κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα «πειραματικό εργαστήρι λιτότητας», αλλά το πείραμα δεν πέτυχε. «Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως» ανέφερε, παρουσιάζοντας τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του αστικού κράτους και για αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του χρέους, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού».
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιζητά μια συμφωνία με «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις» που θα μεταφέρουν τα βάρη σε όσους αντέχουν να τα σηκώσουν, τη στιγμή που οι αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων που έχει επεξεργαστεί, αποτελούν λαιμητόμο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Εμπαίζοντας απροκάλυπτα το λαό, ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα «κατεστημένα συμφέροντα», να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, παραβλέποντας ότι η συγκυβέρνηση παζαρεύει με τους δανειστές για να διατηρήσει συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget