ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Τελεσίγραφο ενόψει τρίτου μνημονίου

Προθεσμία μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αυτήν την Κυριακή, για την επίτευξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας
Νέο αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καταθέτει, σήμερα Τετάρτη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό βέβαια με το αναλυτικό υπόμνημα που αφορά στην ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, που σχεδιάζουν στο πλαίσιο του νέου - τρίτου στη σειρά - μνημονίου. Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες, προσλαμβάνουν ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς, ιδιαίτερα ενόψει των αστρονομικών αποπληρωμών που το ελληνικό κράτος, και η κυβέρνησή του, έχουν να καταβάλουν για την εξυπηρέτηση του χρέους προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σε αυτό το φόντο, ο πήχης της βίαιης «δημοσιονομικής προσαρμογής» ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, διαμορφώνεται σε επίπεδα ψηλότερα από τις προηγούμενες αντιλαϊκές προτάσεις τόσο των «θεσμών» της τρόικας, όσο και αυτών της συγκυβέρνησης.
Τις εξελίξεις αυτές προαναγγέλλουν τα χτεσινά παζάρια σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, που ακολούθησε.
Ανοιχτά όλα τα αντιλαϊκά ενδεχόμενα
Προθεσμία μέχρι αύριο Πέμπτη δόθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου η συγκυβέρνηση να καταθέσει τη «λεπτομερή πρόταση» για το νέο πρόγραμμα - μνημόνιο.
Η Ευρωζώνη είναι «έτοιμη για όλα» σημείωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο, «ακόμη και το χειρότερο», δηλαδή ακόμη και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Συζητάμε για ένα «νέο πολυετές πρόγραμμα, ένα τρίτο πρόγραμμα» σημείωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι στααντιλαϊκά προαπαιτούμενα αυτού του προγράμματος θα περιλαμβάνονται «περισσότερα από αυτά που είχε η τελευταία πρόταση των θεσμών» για την ολοκλήρωση του προηγούμενου μνημονίου, πρόταση την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «γενναιόδωρη».
Μέχρι την Πέμπτη το πολύ περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις, σημείωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «δε συζητήσαμε καθόλου για ένα "πρόγραμμα - γέφυρα"», προσθέτοντας ότι πρέπει πρώτα να συζητηθεί το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και στο βαθμό που υπάρχει συμφωνία σε αυτό μπορούν να συζητηθούν και λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία επίσης θα συνδέεται με υλοποίηση των αντίστοιχων προαπαιτούμενων.«Η σειρά είναι σαφής», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι το βασικό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για τη βιωσιμότητα του χρέους της, ενώ επανέλαβε ότι ισχύει το πνεύμα της απόφασης του 2012, ότι στο βαθμό που η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, μπορεί να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα για το θέμα.
Eάν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει το plan B, προειδοποίησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Επιτάχυνση και μαύρα σενάρια και από τη συγκυβέρνηση
Την επιτάχυνση των προσπαθειών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το «κλείδωμα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας αποτύπωσε στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας: «Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινά τις επόμενες ώρες, με στόχο να έχουμε κατάληξη έως το τέλος της εβδομάδας το αργότερο», ανέφερε σχετικά.
Σε συνέχεια του περιβόητου «κοινού ανακοινωθέντος» που υπέγραψαν τη Δευτέρα οι αρχηγοί όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για κατάθεση της ελληνικής πρότασης «όπως αυτή διαμορφώθηκε πλέον ως εθνική στρατηγική», με άξονες τις «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις» και τη δέσμευση για «επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών» και «ισχυρό πακέτο επενδύσεων», σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την «αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
Αποκαλυπτικοί είναι οι νέοι άξονες, που κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση. Ειδικότερα, σε αυτούς περιλαμβάνεται:
-- Μεταβατική «ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, ότι η συγκυβέρνηση δεν «ακούει» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό ναπροετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια ολιγοήμερη «ενδιάμεση» ρύθμιση (μέχρι το τέλος του μήνα) αφορά τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους προς ΕΚΤ και ΔΝΤ, όπως και της προηγούμενης δόσης προς το ΔΝΤ, που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του ESM, το όποιο αίτημα χρηματοδότησης ικανοποιείται μόνο μετά από τη διερεύνηση των χρηματοδοτικών αναγκών και την ανάλυση του κρατικού χρέους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ,«από το πόρισμα των θεσμών, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
-- Σήμερα Τετάρτη, η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη, όπως λέει, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών. Ομολογούν δηλαδή ότι όλα τα προηγούμενα μπορούν να «χωρέσουν» στο αντιλαϊκό πακέτο της μεγάλης αντιλαϊκής συμφωνίας, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
-- Παράλληλα, στην τετραμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα, την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, το Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτηςπροκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα». Ο «οδικός χάρτης», στον οποίο αναφέρεται η συγκυβέρνηση αφορά στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της συμφωνίας, κατά το πρότυπο και των προηγούμενων μνημονίων.
Τα παζάρια συνεχίζονται και σήμερα στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «διαρροές» από τις Βρυξέλλες, εξετάζεται το ενδεχόμενο για τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ και το ερχόμενο Σάββατο.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η σύγκληση και νέας Συνόδου Κορυφής των 28 κρατών της ΕΕ, αυτή την Κυριακή (χωρίς να αποκλείεται και η νέα πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την ίδια μέρα).
Με την παρότρυνση των ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σχετικά με την ελληνική κρίση, καλώντας εκ νέου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να«ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις συζητήσεις» και να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα επιτρέψει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.
Κίνδυνοι μετάδοσης
Στο μεταξύ, σε πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης και στην Ιταλία αναφέρεται το ΔΝΤ, σε έκθεσή του με θέμα τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας. «Αν δεν αντιμετωπισθούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης, με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών»,αναφέρει. Παράλληλα, υπογραμμίζεται, όμως, ότι «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος».
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, η ιταλική κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει κατ' επανάληψη ότι η χώρα δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Στο φόντο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής
Στο φόντο της χτεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης κινούνται τα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία των διεθνών αστικών ΜΜΕ, με τα δημοσιεύματα, βέβαια, να αντανακλούν και τις ιδιαίτερες «ανησυχίες» κάθε αστικής τάξης, για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις είτε από ένα «Grexit», είτε από μια «χαλάρωση» των κανόνων της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, ο «Guardian» αναφέρεται στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να μην αναμένει σύντομα κάποιας μορφής «ανακούφιση» σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυπηρέτησή του. Οι υπουργοί Οικονομικών που κατέφθασαν χθες στις Βρυξέλλες, συνεχίζει, ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι αναμένουν άμεση γραπτή δέσμευση από την Αθήνα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τις συζητήσεις για το χρέος.
Στη συνέχεια, κάνει λόγο περί «ανοιχτού διχασμού» που έχει επέλθει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο μεν αντιπρόεδρος Λετονός Β. Ντομπρόφσκις, επισήμανε ότι ανάμεσα στα όσα εξετάζονται δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που ο Γάλλος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «Grexit» ως μία «τρομερή συλλογική αποτυχία».
Πάντως, την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα της γερμανικής «DW»φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ απορρίπτει ένα "Grexit"» επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να μην επιθυμεί ένα Grexit, «ωστόσο δεν θα είναι ενδοτική». Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι τα ρίσκα ενός «Grexit» θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα της παραμονής και γι' αυτό το λόγο διατηρείται «μόνιμα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον Ελληνα πρωθυπουργό», την ίδια στιγμή που επιδεικνύει «αποφασιστική αντιμετώπιση των όχι και λίγων στελεχών στο κόμμα της, που απορρίπτουν κάθε επιπλέον βοήθεια προς την Αθήνα»...
Πάντως, επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, η επιθυμία της αυτή δεν θα οδηγήσει τη Γερμανία στην αποδοχή μιας λύσης «που θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Αρχή για την όποια συμφωνία είναι η παροχή βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους με αντίτιμο τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις», ενώ επί του παρόντος, αναφέρει, δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο «France 24» κάνει λόγο περί πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων ενόψει εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η Αθήνα καταθέτει νέες προτάσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών, με αντάλλαγμα το «κούρεμα» κατά 30% του χρέους της. Συνεχίζει τονίζοντας ότι μετά τη συντριπτική πλειοψηφία που έλαβε η απόρριψη των προτάσεων των δανειστών στο «αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα» της περασμένης Κυριακής, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στην επιφάνεια μόνο χάρη στη βοήθεια που προσφέρει η ΕΚΤ, αποφεύγοντας έτσι μία χαοτική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.
Τέλος, το ιταλικό «ANSA» στέκεται στις ανακοινώσεις του ΔΝΤ περί περιορισμένης πιθανότητας μιας πλήρους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, ωστόσο υπογραμμίζει ότι μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ιταλία. Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζονται οι συνεχείς τοποθετήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, με τις οποίες επιμένει ότι η Ιταλία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εξέλθει από την Ευρωζώνη, καθώς η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ πάντα διαθέτει το καταφύγιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Παρενέργειες της τραπεζικής «αργίας»
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έκδοση «υποσχετικών» (IOUs) για την καταβολή μισθών και συντάξεων, εξέφρασε ο Γερμανός επίτροπος Γκ. Ετινγκερ, τονίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε «ακατάλληλη» για παραμονή στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που ξεκινά τη χρήση παράλληλου νομίσματος, σίγουρα δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη». Να σημειωθεί ότι ο βαθμός της «πιστοληπτικής αξιολόγησης» του κάθε κράτους αντανακλάται και στην αξιολόγηση των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων του χώρου του.
Σε κάθε περίπτωση, αναπόσπαστο τμήμα των υπό εξέλιξη αντιλαϊκών διεργασιών είναι η καταστροφή κεφαλαίων και την ίδια ώρα, βεβαίως, οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να στενάζουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες τους.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γύρω από το καθεστώς που θα ισχύσει, στο επόμενο διάστημα, για τη λεγόμενη τραπεζική «αργία». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό εξέταση βρίσκονται σενάρια που αφορούν τη διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών που δε γίνονται σήμερα. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκδοσης τραπεζικών επιταγών και γενικότερα η διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω επιταγών. Είναι φανερό πως κάτω από τις σημερινές συνθήκες, οι τίτλοι αυτοί μπορούν στη συνέχεια ν' αποτελέσουν ανταλλακτικό νομισματικό μέσο, ένα είδος παράλληλου νομίσματος, με διακυμάνσεις και με κουρεμένη αξία σε σχέση με το ευρώ.
Το κεντρικό σενάριο στα αντιλαϊκά παζάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό σενάριο που συζητείται ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, περιέχει τους παρακάτω άξονες:

  • «Δημοσιονομικά» αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 12 δισ. ευρώ, έναντι 7,9 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στην προηγούμενη αντιλαϊκή πρόταση της συγκυβέρνησης.
  • Χρηματοδότηση ύψους 50 δισ. ευρώ (αποτελεί και πρόταση του ΔΝΤ) με τριετή διάρκεια (μέχρι το 2018). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους για τον τρέχοντα μήνα, εφόσον εγκριθεί από τον ESM. Η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση (για την κάλυψη των αναγκών του Ιούλη) αναμένεται σε ποσά πάνω από 7 δισ. ευρώ και βέβαια θα συνδυαστεί με την άμεση έναρξη των αντιλαϊκών μέτρων. Να σημειωθεί ότι η απόδοση ποσών από το προηγούμενο μνημόνιο (π.χ. τα κέρδη κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από «ακούρευτα» ομόλογα), το οποίο επισήμως έληξε στις 30 Ιούνη, είναι πιθανόν να προχωρήσει σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Επιτόπιες «αξιολογήσεις» από τους «θεσμούς» της τρόικας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Στο συνολικό πακέτο χρηματοδότησης θα περιλαμβάνονται ποσά ύψους αρκετών δισ. ευρώ για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Για την απόδοση των κεφαλαίων αυτών, σύμφωνα με τον κανονισμό του ESΜ, θα προβλέπονται ειδικοί όροι και ρήτρες. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο ESM θα καλύψει μέσω εγγυήσεων τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
  • Λόγος γίνεται για δέσμευση των δανειστών της Ευρωζώνης για τημελλοντική «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους, εξέλιξη που συνδέεται με την επιτυχή αξιολόγηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των σχετικών μέτρων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget