Δ. Μανωλάκου: Να αναβαθμιστούν άμεσα το ΙΓΜΕ και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (VIDEO)

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Ιούνη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι η συγχώνευση του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» και του «Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» οδήγησε στην απαξίωση του ΙΓΜΕ, μοναδικού ινστιτούτου στη χώρα, με προοπτική τη διάλυσή του.
Στόχος η διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Σε αυτό το στόχο προωθήθηκαν 130 εφεδρείες και οικονομικά προβλήματα από δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού για κάλυψη των μισθολογικών και λειτουργικών αναγκών του.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την παραπάνω πολιτική και είχε υποσχεθεί την ανάγκη επανασύστασης του ΙΓΜΕ ως φορέα έρευνας του Ορυκτού Πλούτου, σήμερα ως κυβέρνηση ακολουθεί παρελκυστική πολιτική και δεν προχωρά στην επανασύσταση του Ινστιτούτου, με άλλοθι συνεχείς νομικοτεχνικές εμπλοκές, που φτάνουν σε σημείο κοροϊδίας.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην απάντησή του παρότι ομολόγησε την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων και παραδέχθηκε τον κίνδυνο να χαθούν επιπλέον ερευνητικά προγράμματα, επικαλέστηκε τις μνημονιακές δεσμεύσεις που προβλέπουν ότι ο εκάστοτε φορέας πρέπει να έχει προϋπολογισμό που δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο. Σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του υπουργείου, πρόσθεσε ότι η απόφαση, για τις τελικές υπογραφές, είναι στο υπουργείο Οικονομικών.
Η Δ. Μανωλάκου κατέθεσε τις καταγγελίες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) ότι υπάρχει εσκεμμένη κωλυσιεργία και την ανακοίνωσή του, όπου περιγράφονται και οι συνέπειες στη λειτουργία του Ινστιτούτου που επί έξι μήνες δεν έχει διοίκηση, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εκπόνηση του ερευνητικού του έργου. Ζήτησε από την κυβέρνηση άμεσα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, διορισμό διοίκησης και τον προγραμματισμό αναβάθμισης και των δύο Ινστιτούτων όπως ζητάνε οι εργαζόμενοι.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget