ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ Παράταση συνομιλιών με στόχο την εκεχειρία

Διήμερη παράταση στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των αντιμαχόμενων πλευρών της Υεμένης, με στόχο την κατάπαυση πυρός στη χώρα, έδωσαν χτες αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών μετά την εκπνοή του αρχικού χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε συναντήσεις διάρκειας 48 ωρών.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξήγησαν πως η παράταση ήταν απαραίτητη ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. Μέλη της αντιπροσωπείας των Σιιτών Χούτι, στη διάρκεια χτεσινής επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Γενεύη, υποστήριξαν ότι μία εκεχειρία θα έπρεπε να προβλέπει παύση των φονικών αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύει στην Υεμένη από τις 26 Μάρτη η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της. Δεν διευκρίνισαν εάν η παύση πυρός θα αφορούσε και την κατάσταση στο έδαφος, όπου συνεχίζονται παράλληλα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις πολιτοφυλακές των Χούτι και στη φρουρά του νυν προέδρου Χάντι που έχει βρει καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία, η οποία βομβαρδίζει την Υεμένη τάχα για να αποκαταστήσει την κυβέρνησή του...
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πάντως, «άναψαν τα αίματα» όταν μία γυναίκα πέταξε παπούτσι εναντίον του επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χάμζα αλ Χούτι, κατηγορώντας τους Σιίτες Χούτι για «μαζικές δολοφονίες» στη νότια Υεμένη. Ο Χάμζα αλ Χούτι της το ξαναπέταξε ανταποδίδοντας τους χαρακτηρισμούς. Αλλος παρευρισκόμενος ύψωσε την παλιά σημαία της (τότε ανεξάρτητης) Νότιας Υεμένης προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο σάλο.
Στην Υεμένη, πάντως, μέσα στο τελευταίο 48ωρο αναφέρθηκαν νέες συγκρούσεις αλλά και μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων πίσω από τις οποίες φάνηκε να είναι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου (AQMI) που δρουν εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, κάποιοι από τους οποίους συνεργάζονται και με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Από το μπαράζ επιθέσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα, ενώ από χτεσινές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών Χούτι και πολιτοφυλάκων που ανήκουν σε φυλές στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ σκοτώθηκαν 30 ένοπλοι Χούτι.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget