ΤΟΥΡΚΙΑ Το HDP έτοιμο να στηρίξει κυβέρνηση AKP - CHP

Ο ένας από τους δύο προέδρους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι «αν το AKP και το CHP σχηματίσουν μια συνεργασία με τρόπο που αγκαλιάζει τις αρχές μας, τότε θα προσφέραμε στήριξη από τα έξω».
Προσφέροντας εναλλακτική, μέσα από ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση AKP - CHP, το HDP συμπαρατάσσεται κι αυτό με όσους εκφράζουν αγωνία για τη σταθερότητα της τουρκικής (καπιταλιστικής) οικονομίας και γι' αυτό δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν με κάθε τρόπο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ο Ντεμιρτάς επανέλαβε ότι «η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε κόμμα» αλλά και ότι ο Αχμέντ Νταβούτογλου «πρέπει να εγκαταλείψει τη ρητορική και το στυλ που χρησιμοποιούσε πριν τις εκλογές», η οποία οδήγησε στις εκλογικές απώλειες του AKP.
Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Ντουράν Καλκάν, στελέχους της Ενωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν KCK (στην οποία συμμετέχει και το PKK και η οποία έχει απευθείας επαφές με όσους συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα στα ανατολικά της Τουρκίας), ο Ντεμιρτάς είπε ότι «όλοι μπορούν να πουν τη γνώμη τους, όπως και τα στελέχη της KCK. Είναι μέρος της διαδικασίας επίλυσης (σ.σ. του Κουρδικού ζητήματος). Αλλά δεν παίρνουμε οδηγίες από την KCK. Το κόμμα μας παίρνει τις αποφάσεις στα όργανά του. Δεν παίρνουμε οδηγίες από κανέναν». Πριν μερικές μέρες, ο Καλκάν είχε πει ότι «νέες δυνάμεις και το HDP, δεν μπορούν να αναμειχθούν με τις σημερινές κυβερνητικές δυνάμεις. Αν το κάνουν, θα γίνουν "συστημικά κόμματα" επειδή οι νόμοι, το σύνταγμα και το σύστημα στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει».
Στο μεταξύ, προχτές ανακοινώθηκαν και τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη, σύμφωνα με τα οποία: το AKP έλαβε 40,66% και καταλαμβάνει 258 έδρες στο 550μελές κοινοβούλιο. Το CHP 25,13% και 132 έδρες, το MHP 16,45% και 80 έδρες, το HDP 12,96% και 80 έδρες. Στις 23 Ιούνη θα συγκληθεί σε σώμα η νέα βουλή και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης σχηματισμού κυβερνήσεων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget