ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Με πυξίδα τις στρατηγικές επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου

«Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα κόμβο επενδύσεων, εμπορίου, ενεργειακής συνεργασίας, μεταφορών», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν
Τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων επιχείρησε να «ξεδιπλώσει» ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τόσο κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας του στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όσο και συνολικότερα στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρωσία, όπου βρέθηκε επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και πολυπληθούς αντιπροσωπείας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Χαρακτηριστικά, στη χτεσινή ομιλία του, αφού επανέλαβε τα γνωστά περί «Ελλάδας - πόλου σταθερότητας και ασφάλειας», που «βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο κρίσεων και εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μου» επιδιώκει (βλ. η ελληνική αστική τάξη) «να καταστεί ένας κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, ενεργειακής συνεργασίας, μεταφορών, τουρισμού, πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».
«Στο πλαίσιο αυτό», τόνισε, «σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη, ως ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά ταυτόχρονα, με εφαλτήριο αυτή μας τη θέση, και πάντα σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας, θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας τόσο στην περιοχή μας όσο και πέρα από αυτήν». Επιδιώκει δηλαδή για λογαριασμό του κεφαλαίου να εμπλέξει τη χώρα ακόμα πιο ενεργά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας ταυτόχρονα και ένα ρόλο «διαμεσολαβητή» στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Σε αυτά τα πλαίσια, στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι«υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς το έτος Ελλάδας - Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως τον Νοέμβριο που θα έχουμε την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας». Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:«Υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων τον Απρίλιο και είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε πρακτικά».
Νωρίτερα είχαν ανακινηθεί και πάλι σενάρια περί χορήγησης ρωσικής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Α. Ντβόρκοβιτς. Στην πραγματικότητα ωστόσο επρόκειτο για επανάληψη της πάγιας απάντησης της ρωσικής κυβέρνησης στα σχετικά σενάρια: «Τα πιο σημαντικά πράγματα για μας είναι τα σχέδια επενδύσεων και οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα. Αν ζητηθεί οικονομική υποστήριξη, θα εξετάσουμε το θέμα αυτό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Α. Ντβόρκοβιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι»...
Χτες εξάλλου, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Τζαγκ Γκαολί, όπου συζητήθηκαν, όπως αναφέρεται, «διμερή θέματα και θέματα διεθνούς πολιτικής».
Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στην πολυπληθή αντιπροσωπεία των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων που τον συνόδευσαν στη Ρωσία, επιδιώκοντας να διευρύνουν τις «μπίζνες» τους με το ρωσικό κεφάλαιο, υπογραμμίζοντας ότι «σε μια δύσκολη περίοδο οι Ελληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων (...) Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα ανάμεσα στον παραδοσιακό κόσμο και τις αναδυόμενες νέες οικονομίες».
Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική άλλωστε για το ποια συμφέροντα υπηρετούν όλα αυτά τα «σούρτα - φέρτα» ήταν η προτροπή του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους του εγχώριου κεφαλαίου: «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι»...
Υπογραφές για αγωγό στο φόντο αντιδράσεων ΗΠΑ και γερμανικής «σφήνας»
Στην υπογραφή μνημονίου για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που διερχόμενος από την Τουρκία, θα περνά ακολούθως από το ελληνικό έδαφος και θα ονομάζεται «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ» - γνωστός αλλιώς ως «Turkish Stream») προχώρησαν χτες η ελληνική και ρωσική κυβέρνηση στην Αγία Πετρούπολη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές προχωρούν στη σύσταση Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την υλοποίηση του «ΝΕΑ», με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της ρωσικής τράπεζας VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ», της νέας ανώνυμης κρατικής εταιρείας που συνέστησε η ελληνική κυβέρνηση.
Η Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, και ο επικεφαλής της VEB προχώρησαν σε κοινή δήλωση, λέγοντας ότι «η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του ΝΕΑ».
Oπως δήλωσε, εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλ. Νόβακ, η VEB θα συνδράμει χρηματοδοτικά την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού. Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα 47 δισ. m3 ετησίως και το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Αναφέρεται ότι η ρωσική πλευρά θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω της VEB και η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα αργότερα. Η κατασκευή του αγωγού προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2016 και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα εμπόδια που συναντούν αυτοί οι σχεδιασμοί (με τα ανταγωνιστικά σχέδια όπως ο αγωγός ΤΑΡ, τις δημόσιες αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, τις εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία κ.τ.λ.), ωςγερμανική «σφήνα» προβάλλει η απόφαση κατασκευής νέου αγωγού, δυναμικότητας 55 δισ. m3 ετησίως, που θα φέρνει ρωσικό αέριο, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, μέχρι την ακτή της Γερμανίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και έχοντας παρόμοια πορεία με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό «Nord Stream».
Συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Γεωργίας
Στο μεταξύ, ο Π. Λαφαζάνης σε συνάντησή του με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Α. Τκάτσεφ, έθεσε το θέμα της «διευκόλυνσης των εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων» -με εξαίρεση από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις σε βάρος της από την ΕΕ- αναφέροντας ότι «η Ελλάδα είναι αντίθετη σε αυτές τις κυρώσεις» (τις οποίες βέβαια η κυβέρνηση μέχρι τώρα τις ψηφίζει «κανονικά»...). Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός περιορίστηκε να δείξει «κατανόηση» και να αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις «λαμβάνονται στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget