ΠΑΡΑ ... ΠΟΛΙΤΙΚΑ ...... ΣΧΟΛΙΑ ...

Ευημερία επιχειρηματιών
«Δύσκολη αλλά με αναπτυξιακή διάσταση η συμφωνία», γράφει η «Αυγή» 13/8/2015, και αναφέρεται σε μια σειρά από πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά; Τα μειωμένα σε σύγκριση με πριν πρωτογενή πλεονάσματα, που θα αφήσουν κρατικό χρήμα για καπιταλιστικές επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, που θα διαθέσει κρατικής ιδιοκτησίας τομείς της οικονομίας για να επενδύσουν λιμνάζοντα κεφάλαια οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα 35 δισ. ευρώ του «πακέτου Γιούνκερ», που πάνε όλα στην «πραγματική οικονομία». Ολα όσα, δηλαδή, ενισχύουν το κεφάλαιο. Εμείς να προσθέσουμε ότι το κεφάλαιο, άρα και η ανάπτυξη, ενισχύεται από τους μισθούς πείνας και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που αυξάνουν την κερδοφορία, από την απαλλαγή της εργοδοσίας από εισφορές, από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που χτυπά μαζί με άλλα μέτρα την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συντάξεις, από τις περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού σε Υγεία και ιδιαίτερα Πρόνοια, για να περισσεύουν λεφτά για τους δανειστές, για την αποπληρωμή κρατικών χρεών στους μεγαλοεπιχειρηματίες εργολάβους και άλλους κ.λπ. 
Ξεκλήρισμα αγροτών...
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας πρόσφατα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Εχουμε στόχο να προωθήσουμε τη διάκριση των αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν αγροτική δραστηριότητα και σ' αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα αλλά η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική». Αυτό πραγματοποιείται με το μνημόνιο, στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη για «μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης», στο πλαίσιο της στρατηγικής για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας». Αλλωστε, τα ίδια τα μέτρα για τους αγρότες, όπως η πλήρης κατάργηση του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο με την αύξησή του από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016, η αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% γι' αυτά του 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ο τριπλασιασμός εισφορών, η φορολόγηση για πρώτη φορά και των κοινοτικών επιδοτήσεων, είναι μέτρα που ωθούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στην ενίσχυση της καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής. Που όμως παράγει με κίνητρο το κέρδος, και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Δεν είναι τυχαίο που η «Καθημερινή» π.χ. επικροτεί αυτή την προοπτική γράφοντας: «Το τέλος των αγροτών που γνωρίζαμε»...
... και η δική τους διέξοδος
Το γεγονός ότι ενισχύεται η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών και με κινδύνους για το διατροφικό πρόβλημα του λαού, αποτελεί βάση για τη συμμαχία εργατικής τάξης, φτωχομεσαίων αγροτών και αυταπασχολουμένων στις πόλεις, στην πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και την εξουσία τους, για την εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Οπου δίπλα στην κοινωνική αγροτική παραγωγή θα υπάρχει ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός, που θα συνενώσει τους φτωχομεσαίους στον καπιταλισμό αγρότες και όλοι θα παράγουν ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, λύνοντας οριστικά το διατροφικό για το λαό πρόβλημα και εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, καλύπτοντας και όλες τις ανάγκες τους με τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο.
Ολα για το κεφάλαιο
Εγραφε, λοιπόν, η «Καθημερινή», 13/8/2015, ότι στο τρίτο μνημόνιο «περιλαμβάνεται σειρά διατάξεων που μεταβάλλουν σημαντικά τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, με στόχο την παροχή δυνατοτήτων σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν να σταθούν και πάλι όρθιες στα πόδια τους, δίχως τα βαρίδια πολύπλοκων διαδικασιών και προϋποθέσεων που καθιστούσαν την πτώχευση διαδικασία χωρίς επιστροφή (...) όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου (...) Η όσο το δυνατόν συντομότερη λήξη της πτώχευσης και η απαλλαγή των εταίρων που δεν τα κατάφεραν από τις δικαστικές εκκρεμότητες, κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να μπορέσουν να στήσουν νέα επιχείρηση από το μηδέν». Ετσι, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που «πτωχεύοντας» έχουν αφήσει απλήρωτους για μεγάλο χρονικό διάστημα τους εργαζόμενους - οι οποίοι με την πτώχευση χάνουν ουσιαστικά τα χρωστούμενα δεδουλευμένα - και αφήνουν μεγάλα φέσια στα ασφαλιστικά ταμεία που ποτέ δεν τα πληρώνουν, τους απαλλάσσουν απ' αυτά, για να ξαναρχίσουν να στήνουν νέες επιχειρήσεις και να κερδοφορούν. Στον Καιάδα οι εργαζόμενοι, να φουσκώνει το κεφάλαιο..
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget