ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΟΤΑΜΙ - ΠΑΣΟΚ Υπερψηφίζουν το νέο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης,αγορεύοντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών επί του τρίτου μνημονίου, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσε βαρύτατα πλήγματα σε λαϊκό εισόδημα και δικαιώματα.
Στάθηκε σε μια σειρά «λαθών» της τωρινής συγκυβέρνησης, επιχειρώντας να παρουσιάσει πώς φτάσαμε στο μνημόνιο Τσίπρα. Εκτιμώντας ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία ξαναπέφτει στο «πηγάδι της ύφεσης», αναγνώρισε ότι τουλάχιστον διασφαλίζεται προσώρας η παραμονή της στην ΕΕ και στο ευρώ, στρατηγική επιλογή καθώς είναι της ντόπιας αστικής τάξης.
Επικέντρωσε την κριτική του, επίσης, στην «αύξηση των φόρων» από μεριάς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιμένοντας ότι «αυτό δεν είναι λύση», αλλά «ιδεοληψία» του ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
Αμφισβήτησε, εξάλλου, ότι η νέα συμφωνία προβλέπει πραγματικά «αναπτυξιακό πακέτο» και στάθηκε στο γεγονός ότι η περιλάλητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με νέα δανεικά.
Σηματοδοτώντας, μάλιστα, τη συνέχεια του κράτους και την εξυπηρέτηση των ίδιων αντιλαϊκών στόχων από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, παρέπεμψε σε σημεία του κειμένου που ουσιαστικά «χαιρετίζουν» μέτρα της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Κατέληξε ότι η ΝΔ υπερψηφίζει τη συμφωνία προς διασφάλιση του ευρωμονόδρομου, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να «πιστέψει» στη συμφωνία και να την εφαρμόσει, να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, να πετύχει «εθνική ενότητα» και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, δίνοντας χρόνο στη συμφωνία να εφαρμοστεί.
ΑΝΕΛ
«Ναι», για τη σωστή λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς
Ο ειδικός αγορητής τωνΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος,κάνοντας την εισήγησή του στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, προπαγάνδισε υπέρ του τρίτου μνημονίου, επικαλούμενος την ανάγκη πληρωμής άμεσα της τρέχουσας δόσης της ΕΚΤ, της παραμονής στο ευρώ, της «σωστής λειτουργίας της αγοράς».
Στάθηκε στο περιλάλητο «δημοσιονομικό κενό», εκφράζοντας ουσιαστικά την ανάγκη αποκατάστασης γραμμών χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων. Στην ίδια βάση, ζήτησε να προωθηθούν «αναπτυξιακά μέτρα» προς αύξηση του ΑΕΠ, τάζοντας από εκεί ένα κομμάτι για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ως αντίμετρα στα νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου.
Υπεραμύνθηκε κι αυτός με τη σειρά του του νέου Ταμείου εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ισχυριζόμενος ότι αφορά ...«αξιοποίηση». Τους δε αγρότες που πλήττονται βάναυσα από τα νέα μέτρα, τους κάλεσε, για να επιβιώσουν, να μάθουν να λειτουργούν «λίγο διαφορετικά», «να πατεντάρουν το σπόρο» και έτσι «θα βγάλουμε δισεκατομμύρια»...!
ΠΟΤΑΜΙ

«Τελευταία ευκαιρία» το ... τρίτο μνημόνιο
Ο ειδικός αγορητής τουΠοταμιού, Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το τρίτο μνημόνιο, έκανε λόγο για παντελώς αποτυχημένη περίοδο διαπραγμάτευσης, που οδήγησε σε αυτό το κείμενο, το οποίο ωστόσο, αποτελεί, όπως είπε, την «τελευταία ευκαιρία» για «επαφή με το ευρωπαϊκό κέντρο».
Εξωραΐζοντας το χαρακτήρα της ΕΕ, πιστός αυτός και το μόρφωμα που εκπροσωπεί στον ευρωμονόδρομο, κάλεσε σε «εθνική ομοψυχία» για να μη διαταραχτεί η πορεία στον ευρωμονόδρομο, κατήγγειλε την «κρατικίστικη οικονομία», όπως και το γεγονός ότι «οι μεταρρυθμίσεις έρχονται και επιβάλλονται απέξω αντί να τις επιδιώκουμε εμείς οι ίδιοι»...
«Στεκόμαστε ακόμα στα πόδια μας, αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμα εκλείψει», προειδοποίησε τους άλλους αστούς, καλώντας σε κοινή προσπάθεια, υπερψήφιση του μνημονίου και εφαρμογή του, επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
ΠΑΣΟΚ

«Είναι αναγκαία» η νέα αντιλαϊκή επίθεση
Ο ειδικός αγορητής τουΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, μιλώντας στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το τρίτο μνημόνιο, το χαρακτήρισε ως «το επαχθέστερο των μνημονίων», αλλά «αναγκαίο για να μην οδηγηθούμε στην άτακτη χρεοκοπία», σηματοδοτώντας από την αρχή της εισήγησής του τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ.
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το κεφάλαιο, είπε ότι το τρίτο μνημόνιο έχει μέτρα που οι ίδιοι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως συγκυβέρνηση, ούτε που είχαν διανοηθεί να τα φέρουν προς ψήφιση.
Διαβεβαίωσε, εξάλλου, τόσο την κυβέρνηση όσο και ξένα και ντόπια μονοπώλια, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση προς υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, συμβάλλοντας στη «συναίνεση» και τη «συνεννόηση» που εδώ και καιρό ζητά το ΠΑΣΟΚ, από το 2012 ακόμα, θέλοντας να διαχύσει την ευθύνη εφαρμογής των τέτοιων μέτρων.
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ
Μαζί ακόμα κι από το... «κατεπείγον»
Ανοίγοντας τις εργασίες της συζήτησης, χτες το πρωί, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, υπερασπίστηκε την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου με διαδικασίες «κατεπείγοντος»επικαλούμενος την ανάγκη αποπληρωμής στις 20 Αυγούστου δόσης δανείου της ΕΚΤ και αποφυγής μιας διαδικασίας «δανείου - γέφυρας», κάτι που αποκρούουν άλλωστε τα ντόπια μονοπώλια καθώς εκτιμούν ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη «ανασφάλεια», αστάθεια και ύφεση στην οικονομία τους.
Τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποδέχτηκαν οι ειδικοί αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπαλαούρας, της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρης, των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, και του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, κατήγγειλε εκ μέρους του Κόμματος τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, να παρακολουθούμε κυβερνήσεις να ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εδώ και χρόνια, με συνέπεια και σταθερότητα, ανέδειξε ευθύς εξαρχής τον ταξικό χαρακτήρα των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, την ουσία τους, που συνίσταται στο ξεπέρασμα από τα μονοπώλια της καπιταλιστικής κρίσης φορτώνοντάς την στις πλάτες του λαού.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget