Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις Επιτροπές της Βουλής το 3ο μνημόνιο - Ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ (VIDEO)

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο και τα αντιλαϊκά προααπαιτούμενα μέτρα.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα παρότι ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 4.30 καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε δύο τροπολογίες, λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των βουλευτών από όλα τα κόμματα αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ δήλωσε πως θα τις καταψηφίσει. 
Η πρώτη τροπολογία αφορά την κατάργηση των ειδικών ηλικιακών ορίων που ίσχυαν ακόμη σε ασφαλισμένους του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, που ήταν μικρότερα από τα γενικά όρια των 67 ετών ή του 62ου στην περίπτωση της 40ετίας και η δεύτερη τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα για την «πτώχευση» ιδιωτών. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα). 
Αργότερα, σήμερα θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής όπου η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. 
Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου
Το 3ο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα είναι μία καθαρά αντιλαϊκή ταξική συμφωνία, που χωρίς καμία αυταπάτη και με κάθε τρόπο πρέπει να αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός μέσα από την οργάνωση της πάλης και των αγώνων τους. Αυτό επεσήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην ομιλία του στις επιτροπές της Βουλής, προσθέτοντας ότι το 3ο μνημόνιο, αποτελεί συνέχεια των δύο προηγούμενων που ψήφισαν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και μετά η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Η συμφωνία διατηρεί το σύνολο των μέτρων των δύο πρώτων μνημονίων, μάλιστα επισπεύδει την εφαρμογή μέτρων που δεν είχαν υλοποιηθεί ενώ προβλέπει την επιβολή και νέων μέτρων. Κλιμακώνει την φοροεπιδρομή σε εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα, διατηρεί τα χαράτσια και επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Την ίδια ώρα, διατηρεί τις προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο και τα όποια μέτρα προβλέπει, ουσιαστικά αποτελούν τη χρυσόσκονη για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό περί «δίκαιης φορολόγησης».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που δεν τόλμησαν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερής δύναμης» στο αστικό σύστημα: Να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην κερδοφορία των μονοπωλίων και καθιστούν πολύ φθηνή την εργατική δύναμη και την ίδια ώρα να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να χειραγωγεί τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση. Ανάλογα τα παραδείγματα, πρόσθεσε, για το ρόλο που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός στις «αριστερές κυβερνήσεις» στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Κύπρο και αλλού.
Χαρακτήρισε βολικό άλλοθι τη στάση των διαφωνούντων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αφού έβαλαν πλάτη όλο το προηγούμενο διάστημα για την αντιλαϊκή πολιτική και τώρα είναι χρήσιμη για τμήματα του κεφαλαίου.
Η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος, υπογράμμισε ο κομμουνιστής βουλευτής, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό, μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ. Απαιτείται η κλιμάκωση του αγώνα της εργατικής τάξης με το βάθεμα του πολιτικού προσανατολισμού σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος. 
Ομιλία του Νίκου Μωραΐτη 
Με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Τσίπρα θα δοθεί η χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά καθώς η γη και η παραγωγή θα συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων ενώ οι φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραΐτης βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη συστράτευση όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, την άτυπη συγκυβέρνηση που έχει στηθεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, για να το περάσουν. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα και δείτε βίντεο).
Ομιλία του Μανώλη Συντυχάκη 
«Δεν συνθηκολογήσατε, λόγω των αρνητικών συγκυριών, αλλά εν πλήρη γνώση τα δώσατε όλα για όλα. Και τρίτο μνημόνιο και βάσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Ομιλία του Χρήστου Κατσώτη 
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες έχουν απέναντί τους τα μονοπώλια, την ΕΕ και ενωμένες τις πολιτικές δυνάμεις που τους εκπροσωπούν, με όποιο πρόσημο και αν χρησιμοποιούν, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής για το 3ο μνημόνιο. Σημείωσε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα γρήγορα αποκάλυψε το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αστικής τάξης που το εμπιστεύτηκε για να λύσει τα προβλήματα της».(Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Ομιλία του Σάκη Βαρδαλή
Το τρίτο μνημόνιο που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την σωτηρία της αστικής τάξης, σημείωσε ο Σάκης Βαρδαλής. Τόνισε ότι μετά από 5 χρόνια και δύο μνημόνια, μετά την απαξίωση των πόλων του παλαιού δικομματισμού, η αστική τάξη της χώρας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως σωτήρας της, την κατάλληλη στιγμή. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα και δείτε βίντεο)
Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών 
Τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής. Σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο νόμου συνιστά «ήπια προσαρμογή» και πρόσθεσε ότι τον Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα φέρει νέο πακέτο μέτρων - στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου - που θα εφαρμοστούν μέχρι και το 2018. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Υπέρ του νομοσχεδίου και του τρίτου μνημονίου έχουν ταχθεί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (τη διαφωνία τους εξέφρασαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή, ο Θανάσης Πετράκος και η Νάντια Βαλαβάνη) και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και τουΠΑΣΟΚ
Η διαδικασία του κατεπείγοντος 
Η συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, με καθυστέρηση μίας ώρας, με τον Ευ. Τσακαλώτο να ζητά η συζήτηση να διεξαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα). 
Στην αρχή της διαδικασίας διαφωνία προέκυψε σχετικά με την ώρα λήξης της συνεδρίασης των Επιτροπών, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζητούσε επίμονα τον καθορισμό του χρόνου λήξης ενώ ο Προεδρεύων Στέφανος Σαμοΐλης, που είναι από τους διαφωνούντες του κυβερνητικού κόμματος, δεν το έκανε. 
Δύο ώρες αργότερα, το θέμα επανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφράζοντας τη διαφωνία της. Σε παρέμβασή της στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής καταφέρθηκε ενάντια στον υπουργό Οικονομικών για την αναφορά του – το πρωί της Τρίτης – έξω από το Hilton, ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί «Ζωής θελούσης».
Ειδικότερα για το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό, γιατί κατέφυγε σε αυτή την πρακτική, αναφέροντας χαρακτηριστικά την κυβέρνηση ως «κυβέρνησή σας». Οπως είπε, μεταξύ άλλων «Δεν έλαβα εξήγηση κε υπουργέ για αυτή τη στοχοποίηση η οποία ξεκίνησε από εσάς προσωπικά και από την κυβέρνησή σας τί συνέτρεξε και αιφνιδιάσατε την Βουλή, όταν στις 31 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της κυβέρνησης, έχοντας ακριβώς τα ίδια δεδομένα, με διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συγκληθεί η Βουλή στο διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος ζήτησε να κλείσει η Βουλή». Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε επίσης και στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη για όσα είπε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ περί Φρόιντ και Μαρξ για να εξηγήσει κανείς την προσωπικότητα της προέδρου.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget