Δύο τροπολογίες για συνταξιοδοτικό δημοσίων υπαλλήλων και την «πτώχευση» ιδιωτών κατέθεσε η κυβέρνηση

Λόγω δύο τροπολογιών που κατέθεσε στις 4.30 το απόγευμα η κυβέρνηση, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης των επιτροπών της Βουλής για το 3ο μνημόνιο, συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το Κόμμα διαφωνεί ριζικά και τις καταψηφίζει. 
Η πρώτη τροπολογία επιβάλλει τις ανατροπές στο ασφαλιστικό και στους ασφαλισμένους στο δημόσιο, καθώς προβλέπει την κατάργηση των ειδικών ηλικιακών ορίων που ίσχυαν ακόμη σε ασφαλισμένους του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, που ήταν μικρότερα από τα γενικά όρια των 67 ετών ή του 62ου, στην περίπτωση της 40ετίας.
Έτσι, όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, τα ειδικά ηλικιακά όρια καταργούνται σταδιακά μέχρι το 2021. Όποιος συνταξιοδοτείται από την 1/1/2015, έχοντας τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, πρέπει να είναι τουλάχιστον 55 ετών, ενώ ακολουθεί σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για καθένα από τα επόμενα χρόνια συνταξιοδότησης, μέχρι το 2021. Στην περίπτωση που ίσχυε η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, το ηλικιακό όριο εκκίνησης για συνταξιοδότηση φέτος τίθεται στο 58ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου.
Εξαίρεση στα νέα ηλικιακά όρια στην περίπτωση συνταξιοδότησης με 40 χρόνια εργασίας στο 62ο, είναι οι ασφαλισμένοι των σωμάτων ασφαλείας, οι στρατιωτικοί και οι πυροσβέστες για τους οποίους μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 58 έτη, όταν βέβαια έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας και ασφάλισης.
Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και για τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα για τις κατώτερες συντάξεις, όποιος ασφαλισμένος του δημοσίου συνταξιοδοτείται μετά την 1/7/2015, δεν θα λαμβάνει την βασική σύνταξη των κατώτερων ορίων (364 ευρώ) εάν δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα που προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο και αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Η τροπολογία αναφέρεται στη διαδικασία επιβολής «εξατομικευμένων μνημονίων» που θα επιβάλλονται στα λαϊκά νοικοκυριά. Προβλέπει τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για την κήρυξη σε πτώχευση φυσικών προσώπων που έως σήμερα δεν έχουν «την ικανότητα πτώχευσης», αλλά και τη σύσταση, στα ειρηνοδικεία, ειδικών τμημάτων που θα εκδικάζουν αποκλειστικά υποθέσεις πτωχεύσεων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget