ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Να υλοποιηθεί το μνημόνιο ανεξάρτητα από το επόμενο «σχήμα»

Με δηλώσεις που επιδέχονται διάφορες ερμηνείες, υποδέχτηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Ταυτόχρονα, επιχαίρουν για το ότι έχει ψηφιστεί το μνημόνιο που καταδικάζει τον ελληνικό λαό, ενώ πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις μπορούν να εξελιχτούν θετικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αντιλαϊκής, αντιδραστικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε έρθει σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες και τους είχε ενημερώσει για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι του διαμήνυσαν πως τα χρονικά περιθώρια είναι στενά έως την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου που πρέπει να προηγηθεί, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του Οκτώβρη ύψους 16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και πως εάν δε γίνει η αξιολόγηση, δε θα εκταμιευτεί η δόση. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει συζήτηση για μετάθεση της αξιολόγησης πιο πίσω χρονικά, πιθανά το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη εάν χρειαστεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, φέρεται σύμφωνα με την «Telegraph» να είπε πως «η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης», χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο θέμα των εκλογών. Αυτή η αναφορά έγινε, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, κατά την επίσκεψή της στη Βραζιλία, σε συζήτηση με την Πρόεδρο της χώρας, Ντ. Ρουσέφ. Τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα φέρουν και καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δανειακής βοήθειας, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γ. Βαϊσγκέρμπερ και υπενθύμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, είπε πως «συμφωνίες που έχουν συναφθεί ισχύουν και πέρα από ημερομηνίες εκλογών». Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post» πως «η βοήθεια από τον ΕΜΣ και οι απαραίτητες γι' αυτήν μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί με το ελληνικό κράτος, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει, επομένως, ό,τι έχει συμφωνηθεί. Περιμένουμε ότι οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν ως το φθινόπωρο».
Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, Αν. Μπράιτχαρτ, μέσω twitter σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση για εκλογές στην Ελλάδα και ότι «η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία». Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι στενός συνεργάτης του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε πως οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δήλωσή του, υπενθύμισε την ευρεία στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για το νέο πρόγραμμα και το μεταρρυθμιστικό πακέτο και ελπίζει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη. Νωρίτερα, πάλι με tweet, ανέφερε ότι λαμβάνει υπόψη του το διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργού για την προκήρυξη εκλογών και τονίζει πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, ζήτησε «να διεξαχθούν οι εκλογές το ταχύτερο δυνατό».
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, επεσήμανε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Helsingin Sanomat» πως η χώρα του θεωρεί ότι η παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης δε θα επηρεάσει το νέο πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα. «Υποθέτουμε πως όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, η νέα αυτή συμφωνία και οι όροι της θα παραμείνουν. Ανεξάρτητα από τις εκλογές, τα προβλήματα στην Ελλάδα δε θα εξαφανιστούν» και πρόσθεσε ότι «ένας αισιόδοξος θα μπορούσε φυσικά να σκεφτεί ότι αυτό που θα προκύψει, θα είναι ένας ευρύτερος συνασπισμός και καλύτερη υποστήριξη για το πακέτο βοήθειας».
Από την πλευρά του, ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group, ξεκαθάρισε - μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF - ότι οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δε θα επηρεάσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας, και τόνισε πως «οι εξελίξεις ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολύ κόσμο ένα επιθυμητό βήμα για να υπάρξει μια σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Οκτώβρη έχουμε μια συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους και μετά τις εκλογές ελπίζουμε για την περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος».

Τέλος, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, με tweet του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σεβόμαστε την απόφαση του κ. Τσίπρα, ωστόσο έχω την αίσθηση ότι είναι κάπως κυνική η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, μετά την εκταμίευση της 1ης δόσης».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget