ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καταγγέλλουν προετοιμασία γενικευμένης στρατιωτικής κλιμάκωσης

Κατεστραμμένο από τον ουκρανικό στρατό σπίτι στην πόλη
Γκορλόφκα της Ανατολικής Ουκρανίας
Το αποτέλεσμα των προχτεσινών επιθέσεων και βομβαρδισμών του στρατού σε περιοχές των περιχώρων του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, ήταν ο τραυματισμός δύο αμάχων στο προάστιο Κουιμπισέφσκι και Σταρομιχαϊλόφκα και η καταστροφή πολλών κατοικιών. Οπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, η πόλη Γκορλόφκα είναι αυτή που έχει τα περισσότερα κατεστραμμένα κτίρια, που ξεπερνούν τα 2.200, ανάμεσά τους 80 σχολεία και νοσοκομεία και 11 πολιτιστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα, ο στρατιωτικός διοικητής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ,Εντουάρντ Μπασούριν, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σχεδιάζει μια συντονισμένη επίθεση το αμέσως επόμενο διάστημα, σε δύο κυρίως μέτωπα όπου φαίνεται ότι συγκεντρώνει μεγάλη στρατιωτική ισχύ. Αναφέρθηκε στις περιοχές του Ντεμπάλτσεβο και της Μαριούπολης, όπου μπορεί να γίνει χρήση πυρών πυροβολικού και προσπάθεια εισόδου στρατιωτικών μονάδων. Επίσης, ότι στόχος είναι να περικυκλωθεί η πόλη του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές. Ταυτόχρονα, ο Μπασούριν έδωσε την πληροφορία ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, από στρατιωτικούς που αρνούνται να συνεχίσουν τον πόλεμο στις ανατολικές επαρχίες και να πάρουν μέρος στη νέα επίθεση. Επίσης, στο θύλακα του Λουγκάνσκ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για επίθεση και προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλακών της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, συνταγματάρχης Ιγκόρ Γιαστσένκο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σκόπιμα καθυστερεί την ανταλλαγή κρατουμένων, αφού προγραμματισμένες τέτοιες ενέργειες αναβλήθηκαν έως τώρα 3 φορές μέσα στις τελευταίες 4 βδομάδες.
Από την πλευρά της, η Νταρία Μορόζοβα, λεγόμενη συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην αυτοαποκαλούμενη ΛΔ του Ντονέτσκ, ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να εξετάσει 200 κρατούμενους πολιτοφύλακες που ανταλλάχτηκαν πρόσφατα και κατήγγειλε ότι φέρουν εμφανέστατα τα σημάδια της κακοποίησης και βασανιστηρίων που δέχτηκαν από την πλευρά των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου, στη διάρκεια της πολύμηνης κράτησής τους. Επίσης, σημείωσε ότι εδώ και ένα χρόνο, πάνω από 600 πολιτοφύλακες που κρατούνταν, δεν έχουν εξεταστεί, παρότι ζητήθηκε επανειλημμένα.
Κατά τ' άλλα, συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια για την έτσι κι αλλιώς παραμένουσα στα χαρτιά συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015. Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο, στο Βερολίνο, συνάντηση στην οποία δεν έχει προσκληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, όπως συνηθιζόταν στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», που είναι υποτίθεται και ο εγγυητής της συμφωνίας του Μινσκ.

Ωστόσο, η χτεσινή δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, εν αναμονή αυτής της συνάντησης, δυναμιτίζει το κλίμα και δείχνει τις επιδιώξεις του. Σημείωσε με νόημα: «Το βασικό καθήκον των ουκρανικών αρχών είναι να επιδιώξουν έναν ισχυρό διεθνή συνασπισμό, που θα σταματήσει τον επιτιθέμενο. Αυτό σημαίνει συντονισμένες δράσεις που σχετίζονται τόσο με την αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όσο και με τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία». Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι επιζητείται από την κυβέρνηση του Κιέβου μια νομιμοποίηση και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, για να κλιμακώσει την πολεμική σύγκρουση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget