ΚΙΝΑ - 10 ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΙΑΝΤΖΙΝ Ανησυχία για μεγαλύτερη ρύπανση

Από τις εργασίες απορρύπανσης στον αποθηκευτικό
χώρο της Τιαντζίν
Δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές εκρήξεις σε αποθήκη με χημικές ουσίες στην πόλη - λιμάνι της βορειοανατολικής Κίνας, Τιαντζίν, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους (107 έχουν ήδη αναγνωριστεί και ανάμεσά τους είναι 56 πυροσβέστες), υπάρχουν ακόμη 69 αγνοούμενοι, από τους οποίους οι 48 είναι πυροσβέστες, ενώ οι νοσηλευόμενοι τραυματίες είναι 648, με 53 από αυτούς σε πολύ κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση. Την ίδια ώρα και χτες σημειώθηκαν 4 νέες εκρήξεις από τα χημικά που έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα, κυρίως του κυανιούχου νατρίου, και ο κίνδυνος γενικευμένης ρύπανσης γίνεται ακόμα πιο μεγάλος.
Οι επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης, δείχνουν ότι έχουν ανιχνευτεί πολύ υψηλά επίπεδα κυανίου σε σημεία συγκέντρωσης νερού, στην περιοχή του δυστυχήματος. Γίνεται λόγος για μετρήσεις ακόμα και ως 356 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας. «Υπερβολικά υψηλά επίπεδα κυανίου ανιχνεύτηκαν σε οχτώ διαφορετικά σημεία (συγκέντρωσης νερού)», εντός της περιοχής «απομόνωσης» που έχει οριοθετηθεί περιμετρικά του σημείου όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Τιαντζίν και πρόσθεσε ότι «το υψηλότερο επίπεδο ήταν 356 φορές πάνω από το ανεκτό όριο». Ανέφερε, επίσης, ότι ίχνη κυανίου εντοπίστηκαν χτες και σε 25 σημεία συγκέντρωσης νερού εντός της ζώνης απομόνωσης. Σε 16 άλλα σημεία που εξετάστηκαν εκτός του τομέα αυτού, αντίθετα, δεν ανιχνεύτηκε κυάνιο παρά σε έξι από αυτά και το επίπεδο ήταν κάτω από τα ανεκτά όρια. Πιθανή αιτία μπορεί να είναι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα μέσο επίπεδο κυανίου 40 φορές υψηλότερο από το κανονικό, στη φυσική δεξαμενή νερού που γέμιζε τον τεράστιο κρατήρα που δημιουργήθηκε στο έδαφος από τις εκρήξεις. Τουλάχιστον 17.000 νοικοκυριά και 1.700 επιχειρήσεις επλήγησαν και 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι αρχές, πάντως, εμφανίστηκαν χτες καθησυχαστικές: «Ολο το μολυσμένο νερό περιέχεται εντός της περιοχής απομόνωσης», δήλωσε ο Ουεϊγιόνγκ Τιάν, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας. «Και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην άντλησή του πριν από τον καθαρισμό του».
Οι ομάδες διάσωσης έχουν υψώσει φράγματα από χώμα και άμμο, περικλείοντας μία περιοχή 100.000 τετραγωνικών μέτρων γύρω από το σημείο των εκρήξεων, ώστε να αποτραπεί τυχόν διαρροή τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές που εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι ο αέρας και το νερό σε άλλα σημεία της πόλης δεν εγκυμονούν «κινδύνους» για τα 15 εκατομμύρια των κατοίκων της Τιαντζίν.
θυμίζουμε, πάντως, ότι η εταιρεία χημικών «Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics», από όπου εμφανέστατα, λόγω των τεράστιων κενών στα μέτρα ασφάλειας, ξεκίνησαν οι εκρήξεις, είχε συνολικά στις αποθήκες της 700 τόνους κυανιούχου νατρίου και άλλα επικίνδυνα χημικά, απ' τα οποία ακόμα είναι άγνωστο τι ποσότητα έχει εκλυθεί στην ατμόσφαιρα. Πάντως, από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσο προχωράει η έρευνα, αποδεικνύεται ότι η εν λόγω εταιρεία είχε παραβιάσει σειρά μέτρων προστασίας, όπως η απόσταση από κατοικημένες περιοχές και μεταφορικούς κόμβους, ενώ και ο τρόπος απόκτησης των απαραίτητων πιστοποιητικών για την άδεια λειτουργίας έχουν πολλές σκιές, όπως ακόμα και ο τρόπος που είχε συγκροτηθεί η εν λόγω εταιρεία, με εικονικούς μετόχους και υπόνοιες για χρηματισμό και διασυνδέσεις με την αστυνομία και την πυροσβεστική.
Η τραγωδία αυτή στην Τιαντζίν πρέπει να σημειωθεί ότι συμβαίνει σε μια χώρα όπου αναπτύσσονται ραγδαία οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους από τις επιχειρήσεις, ενώ η ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας γίνεται αφορμή για μεγάλα δυστυχήματα και απώλεια της ζωής εργαζομένων.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά στον τεράστιο αποθηκευτικό χώρο όπου βρίσκονταν χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια ή σταθμευμένα ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα, εκτιμάται σε 1-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες «Toyota», «Volkswagen», «Hyundai», «Renault» έχασαν πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα που κάηκαν, όπως επίσης και άλλες εταιρείες άλλων κλάδων. Και βέβαια, αναμένεται «στο χορό» να μπουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες όπου ήταν ασφαλισμένα τα χιλιάδες εμπορεύματα που καταστράφηκαν.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget