Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις προς τέρψη των δανειστών ανακοινώνει ο Γ. Βαρουφάκης

Νέο μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε άρθρο του για τις διαπραγματεύσεις.
Δηλώνει ότι «οι διαφωνίες με τους εταίρους μας φαίνονται, από τεχνικής πλευράς, να γεφυρώνονται εύκολα» και αναφέρει για το ασφαλιστικό πως «η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εκλογικεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα (για παράδειγμα περιορίζοντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις)».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέλει «να προχωρήσει στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων», ενώ θα στηρίξει επίσης τις τράπεζες, καθώς δεσμεύεται «να δώσει λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καθηλώνουν την τραπεζική πίστη» και να «δημιουργήσει μια νέα φορολογική αρχή υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου». Συνδέοντας τα εργασιακά με την επιχειρηματικότητα, δηλώνει πως θα γίνουν παρεμβάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου «να εκπολιτίσει την άγρια αγορά εργασίας και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των νέων». Προσθέτει πως «οι διαφορές που παραμένουν αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και το μακροοικονομικό περιβάλλον».
Άλλωστε, παραδέχεται πως η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μιας και όπως αναφέρει «η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για ένα λογικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και για την άμεση συμφωνία πάνω σε μεταρρυθμίσεις που και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικές». Υπό αυτή τη λογική, αποδέχεται τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβαρύνουν το λαό προς όφελος των καπιταλιστικών επενδύσεων. Ο Γ. Βαρουφάκης λέει πως «προτείνουμε μέθοδο υπολογισμού που "κοιτάει μπροστά", υιοθετώντας πρωτογενή πλεονάσματα που συμβαδίζουν με σοβαρούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής, οι οποίοι μαγνητίζουν (σ' έναν ενάρετο κύκλο) επενδύσεις και έτσι δύνανται να σταθεροποιήσουν πραγματικά τόσο την οικονομία όσο και το δημόσιο χρέος», το οποίο επίσης αποδέχεται να το πληρώσει ο λαός που δεν ευθύνεται.
Καθιστά σαφές πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα υποχωρήσει από προεκλογικές διακηρύξεις της και πλέον εμφανίζει σαν γραμμή άμυνας να μη γίνουν «περικοπές μισθών» και «περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις» που ήταν το προεκλογικό σύνθημα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Με το άρθρο του, ο Γ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι «κοινός τόπος με τους θεσμούς μπορεί να βρεθεί σύντομα και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί» και πως οι «τρεις μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς έχουν οδηγήσει σε σημαντική σύγκλιση». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget