ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΑΡΕΝΤΡΑ ΜΟΝΤΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ Στο προσκήνιο μια σειρά διεργασίες στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα»

Η ινδική αστική τάξη ψάχνει «εταίρους» για να ενισχύσει την οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική παρουσία της
Η πολυήμερη περιοδεία που ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε τις προηγούμενες μέρες σε Γαλλία, Γερμανία, Καναδά επικεντρώθηκε αναμφισβήτητα στο σχέδιο που το Νέο Δελχί ονομάζει «Made in India» («Παράγεται στην Ινδία») και αφορά την προσέλκυση μονοπωλιακών επενδύσεων σε μια χώρα έκτασης πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (7η μεγαλύτερη σε έκταση παγκοσμίως) και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους (2η σε πληθυσμό παγκοσμίως). Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντιθέλει να ενισχύσει την παραγωγική βάση της χώρας, επιδιώκοντας τη συνολική αναβάθμιση της θέσης της ινδικής πλουτοκρατίας στη διεθνή καπιταλιστική αγορά.
Σ' αυτό το πλαίσιο, στο προσκήνιο των διμερών συναντήσεων συζητήθηκαν και μια σειρά συνεργασίες σε τομείς εκτός του οικονομικού, όπως ο στρατιωτικός τομέας ή η κοινή δράση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Ασφαλώς, είναι καθαρό ότι κάθε είδους ενδοϊμπεριαλιστική συνεργασία έχει πάντα αντίκτυπο και στις διμερείς μπίζνες. Καθετί που φέρνει κοντά τους πολιτικούς εκπροσώπους των μονοπωλίων συνδέεται σταθερά με το όφελος που προσμετράται στο μερίδιο των αγορών που κάθε πλευρά διασφαλίζει, ανατροφοδοτώντας την ορμή με την οποία κλιμακώνει την επίθεσή της στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και κατακτήσεις.
Από αυτή την αφετηρία πρέπει να εξεταστεί και η προσπάθεια της Ινδίας να εξασφαλίσει νέους συμμάχους την ίδια ώρα που η σχέση της με την Κίνα εξακολουθεί να θεωρείται στενή («συγκατοικούν» άλλωστε στη διακρατική συμμαχία των BRICS μαζί με Βραζιλία, Ρωσία και Νότια Αφρική), αλλά και η προσέγγισή της με τις ΗΠΑ αποτελεί σταθερή επιδίωξη. Η ινδική αστική τάξη μελετά προσεκτικά τις επιλογές που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει τους θετικούς (και σχετικά υψηλούς) ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας και τα σημαντικά περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου που υπάρχουν εντός συνόρων, αναζητώντας πιο προνομιακή θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Σύσφιξη «αμυντικών συνεργασιών»
Στη Γαλλία, η πώληση των 36 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Ραφάλ» συνδέθηκε με τηνικανοποίηση των «κρίσιμων επιχειρησιακών αναγκών» της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα 36 ήταν ένα μόνο μέρος από τα συνολικά 126 μαχητικά που η βιομηχανία «Ντασό» προορίζει για την Ινδία, σε μια περίοδο που το Νέο Δελχί ανανεώνει εντατικά τον εξοπλισμό του σε όλα τα σκέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν και πρόσφατα έχασε από τη Σαουδική Αραβία την παγκόσμια πρωτιά σε αγορές όπλων, η χώρα εξακολουθεί να προμηθεύεται υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, υποβρύχια και μια σειρά νέα πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, προφασιζόμενη π.χ. ότι ο στόλος της είναι υπέργηρος. Φυσικά, οι επιλογές της αυτές εντάσσονται στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και διεθνώς, συνθήκες που η ντόπια αστική τάξη θέλει να την βρουν πανέτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Στο Κοινό Ανακοινωθέν που ο Μόντι υπέγραψε μαζί με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντγίνεται ειδική αναφορά στη «σημασία των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις χερσαίες, τις ναυτικές και τις εναέριες Ενοπλες Δυνάμεις τους (σ.σ. με τους κωδικούς αντίστοιχα "Σχάκτι", "Βαρούνα" και "Γκαρούντα")», ενώ υπογραμμίζεται «η ικανοποίηση για τη συμμετοχή μάχιμου τμήματος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην άσκηση "Βαρούνα" που θα γίνει στον Ινδικό ωκεανό τις επόμενες εβδομάδες». Μάλιστα, ινδικά ΜΜΕ έγραψαν ότι στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων μεταξύ των δύο Πολεμικών Ναυτικών, θα πλεύσει στον Ινδικό ωκεανό και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ».
Ενδεικτικά του ότι το Νέο Δελχί επενδύει πολυεπίπεδα στη σύσφιξη των σχέσεών του με το Παρίσι ήταν και τα κεντρικά άρθρα σε μια σειρά μεγάλες εφημερίδες όπως η ινδική «Τριμπιούν», που την Παρασκευή 17 Απρίλη τόνιζε: «Η βελτίωση των δεσμών με τα δύο ευρωπαϊκά κράτη (σ. σ. Γαλλία - Γερμανία) θα έχουν ευρύ αντίκτυπο. Η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Ινδίας μαζί και της Γερμανίας (να ενταχτούν στο ΣΑ του ΟΗΕ). Οι Ινδοί διπλωμάτες μπορούν να προσδοκούν καλύτερη συνεργασία από τους ομολόγους τους σε αυτές τις χώρες και καλύτερη συνεργασία μπορεί να προσδοκάται και ανάμεσα στις Μυστικές Υπηρεσίες, κάτι που είναι προς το αμοιβαίο όφελος όλων».
Να σημειωθεί ακόμα ότι στην ατζέντα των γαλλο-ινδικών επαφών ήταν και η λειτουργία δορυφορικού συστήματος (κατασκευασμένο στη Γαλλία) που αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Ινδίας να συλλέγει διάφορα «στοιχεία» και να παρακολουθεί τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά της, κάτι που μπορεί να έχει ευρεία χρήση, μεταξύ άλλων και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Εταίροι» σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
«Αποτελεί πεποίθησή μου ότι Ινδία και Γερμανία είναι δυο χώρες που έχουν κερδίσει το δικαίωμα να είναι μόνιμα μέλη στο ΣΑ του ΟΗΕ. Η συμμετοχή μας θα είναι ωφέλιμη για τον κόσμο. Και οι δυο θα θέλαμε να δούμε απτή πρόοδο στη μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ στη διάρκεια της 70ής επετείου από τη δημιουργία του Οργανισμού». Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε ο Μόντι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριοΑγκελα Μέρκελ.
Το αίτημα για συμμετοχή στο ΣΑ του ΟΗΕ δεν είναι το μόνο κρίσιμο ζήτημα που δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να φέρει κοντά τις δυο χώρες. Τόσο η μία όσο και η άλλη αναζητούν συμμαχίες για να «εδραιώσουν» τη δράση των μονοπωλίων τους σε Δύση και Ανατολή αντίστοιχα, αλλά και συμμαχίες ως αντίβαρο στη δράση άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ κλπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ άλλων ο Μόντι αναφέρθηκε στη δημιουργία ειδικής Ομάδας Εργασίας που θα ασχοληθεί με τη στήριξη της δράσης των γερμανικών εταιρειών στην Ινδία, κάτι που - όπως σχολίαζαν ινδικές εφημερίδες - μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παρά μόνο για Αμερικανούς και Ιάπωνες επενδυτές.
Στο Κοινό Ανακοινωθέν των δύο ηγετών σημειώνεται ότι «διερευνάμε τρόπους να επεκτείνουμε το διάλογό μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας» και καλωσορίζονται οι επαφές που θα ανταλλάξουν τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών ενόψει των Δια-κυβερνητικών Διαβουλεύσεων που θα γίνουν τον Οκτώβρη, όταν θα επισκεφτεί την Ινδία και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Μόντι δήλωσε, γνωρίζοντας καλά ότι έχει για ακροατές όλες τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις: «Ο κόσμος προσδοκά από τη Γερμανία ηγετική δράση για την αντιμετώπιση και των δύο προκλήσεων (σ. σ. οικονομική σταθερότητα και ειρήνη)». Μάλιστα, αναφερόμενος στην «εξάπλωση της τρομοκρατίας», που «αλλάζει χαρακτήρα», εκτίμησε ότι «χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη παγκόσμια στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, για την οποία η Ινδία και η Γερμανία μπορούν να εργαστούν από κοινού».
Σχέδια «αντι-τρομοκρατικής δράσης»
Οι δεσμεύσεις για ενίσχυση της κοινής δράσης κατά της τρομοκρατίας περίσσεψαν και στις επαφές που είχε ο Μόντι στον Καναδά, μία από τις χώρες που - μην ξεχνάμε - έσπευσαν από τις πρώτες να συμμετάσχουν στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ και Συρία. Μάλιστα, εκπρόσωποι της καναδέζικης κυβέρνησης είχαν σπεύσει από τους πρώτους αιφνιδιαστικά στο Ιράκ, μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, για να δηλώσουν ηχηρό «παρών» στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή όπου επιχειρείται η επαναχάραξη συνόρων και οι λαοί εγκλωβίζονται σε νέο «λουτρό αίματος».
Ετσι, Μόντι και Στίβεν Χάρπερ (πρωθυπουργός του Καναδά) επέλεξαν να υπογραμμίσουν στην Κοινή τους Δήλωση ότι «η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και ο ριζοσπαστισμός αποτελούν προκλήσεις για την ασφάλεια της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των δύο χωρών, αλλά και της ανθρωπότητας συνολικά».
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να «εντείνουν τη διμερή δέσμευση και ανταλλαγή προοπτικών σε αναδυόμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου», για την οποία μάλιστα υπογράφτηκε και Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στις αντίστοιχες κυβερνητικές υπηρεσίες.
«Αναγνωρίζοντας την αμυντική (σ. σ. στρατιωτική) συνεργασία ως ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας», οι δυο πλευρές συμφώνησαν να «διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασία και μέσα από την ενίσχυση της σύνδεσης των Πολεμικών τους Ναυτικών, αλλά και με ανταλλαγή προσωπικού (των Ενόπλων Δυνάμεων)». Επιπλέον, τονίστηκε η πρόθεσησύσφιξης της συνεργασίας σε «ειρηνευτικές» αποστολές (όπως βαφτίζονται οι στρατιωτικές αποστολές με τις οποίες οι ιμπεριαλιστές σκορπούν νέα δεινά στους λαούς όλης της Γης), αλλά και υπογράφτηκαν συμφωνίες για τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται σε τεχνολογίες με ευρεία χρήση σε στρατιωτικούς σκοπούς.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ινδία δηλώνει έτοιμη να αναβαθμίσει αποφασιστικά και τη στρατιωτική της «δράση». Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί έντονα για να στηρίξει τη συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ ως μόνιμο μέλος είναι η μεγάλη δύναμη με την οποία συμμετέχει στις «ειρηνευτικές αποστολές» του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες. Τέλος, οι τόνοι ουρανίου που συμφωνήθηκε να προμηθεύουν στην Ινδία καναδέζικα μονοπώλια αντικειμενικά ενισχύουν και τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, όσο κι αν (σήμερα) το Νέο Δελχί διαμηνύει ότι χρειάζεται καύσιμα για τα εργοστάσια, δεδομένων των μεγάλων αναγκών της βιομηχανίας και όχι μόνο.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget