ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατακρίνει την κυβέρνηση ... βάζοντας πλάτη για αναδιαρθρώσεις

Για αδιέξοδο στα παζάρια με τους δανειστές έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στο «Mega», κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδράνεια και αντιφατικότητα. Προτάσσοντας τα ζητούμενα του ντόπιου κεφαλαίου για αποκατάσταση της ρευστότητάς του και διασφάλιση της στρατηγικής του επιλογής για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, επέμεινε να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία. Σε αυτήν τη βάση, δεν απέκλεισε το σχηματισμό ακόμα και μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» ώστε να διασφαλιστούν τα αστικά συμφέροντα
Ο Αντ. Σαμαράς επεσήμανε καταρχάς ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία βιώνει «στάση πληρωμών», ότι οδηγούμαστε «με ασφυξία σε ένα νέο μνημόνιο, εκτός αν πάνε (σ.σ: η κυβέρνηση) σε σύγκρουση».
Αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, μίλησε για «αναγκαστικό δανεισμό απελπισίας», ωστόσο το αποδέχτηκε ως τακτική, ζητώντας μόνο να δοθεί «εγγύηση» για την επιστροφή αυτών των χρημάτων και πως είναι αναγκαίο να γίνει μια σχετική δημόσια δήλωση από τον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Γενάρη, είπε ότι «η μεγαλύτερη επικοινωνιακή ήττα λέγεται ΕΝΦΙΑ», χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο χαράτσι «επικοινωνιακό βατερλό», αποδεχόμενος ωστόσο την ουσία του, την επιβολή του πάνω στη λαϊκή κατοικία. Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις «διαφορετικά δε θα υπάρχουν επικουρικά ταμεία».
Παραπέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε κατά εκλογών ή δημοψηφίσματος. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Μετά από τόσο νωπή εντολή πας στο λαό;» Και υποστήριξε ότι, «αν η κυβέρνηση ζητήσει ή κάνει εκλογές, θα είναι επειδή θέλει να πάει στη δραχμήΕάν ο ελληνικός λαός πει ευρώ, και θα πει ευρώ, τότε όταν επιστρέψει η ίδια κυβέρνηση με την εντολή του λαού σημαίνει ότι θα είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτά τα οποία τώρα δεν κάνει. Επομένως, θα κάνει το δημοψήφισμα για να πάρει μια αυστηρότερη εντολή να είναι πιο σκληρή με τον εαυτό της και όχι με την τρόικα», πρόσθεσε. Μίλησε, μάλιστα, για «εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση που θέλει να βρει διέξοδο είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές».
Κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»;
Σημειωτέον, ο Αντ. Σαμαράς άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», ακριβώς για να περάσουν τάχιστα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο. «Οτιδήποτε είναι γι' αυτό που λέγεται πατρίδα, εξ ορισμού», απάντησε στο σχετικό ερώτημα.
Αλλωστε, σε μια άλλη πτυχή των ενδοαστικών παζαριών και συνεννοήσεων, αποκάλυψε ότι πριν από τον Στ. Δήμα προτάθηκε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη να είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά δε δέχθηκε.
Για τα εσωκομματικά και την εκλογική ήττα της ΝΔ, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η ΝΔ «κράτησε τις δυνάμεις της» και ότι δεν πρέπει να μπει σε φάση «εσωστρέφειας», καθώς αυτό «θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει στον κ. Τσίπρα και από πλευράς χρόνου και από πλευράς πολιτικών δικών του ελιγμών».
Επιχειρώντας, εξάλλου, να προσπεράσει τις εσωκομματικές γκρίνιες ενάντια στο πρόσωπό του, υποστήριξε ότι «υπάρχουν πάντοτε σε ένα κόμμα ορισμένες διαφορετικές απόψεις που είναι χρήσιμο να υπάρχουν».
Ειδικά για το συνέδριο που ζητούν μια σειρά επίδοξοι διάδοχοί του στην ηγεσία της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς αρκέστηκε να πει ότι θα γίνει «όταν έρθει η ώρα», ενώ τους πέταξε και το μπαλάκι λέγοντας: «Εσωστρέφεια τώρα που χρειάζεται εξωστρέφεια για τον κίνδυνο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν το κάνω. Θα ήταν αντινεοδημοκρατικό»...
«Συνεννόηση» στα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα
Ενδιαφέρον έχουν και δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», ο οποίος υποστήριξε ότι τα κόμματα του αστικού «φιλοευρωπαϊκού» χώρου, εντός και εκτός Βουλής, θα πρέπει να βρουν πεδίο συνεννόησης σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και το διακύβευμα σε αυτές είναι η ρήξη ή η παραμονή στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Αν για οποιονδήποτε λόγο η χώρα πήγαινε στις εκλογές, και υπήρχε πραγματικό διακύβευμα από την άλλη πλευρά ρήξης με την Ευρώπη, θα ήταν υποχρέωση του αστικού χώρου να βρει πεδίο συνεννόησης, όλου του αστικού χώρου και ενδεχομένως και δυνάμεων που είναι εκτός Βουλής. Υπό τη λογική ότι το διακύβευμα από την άλλη πλευρά είναι ότι επιζητείται εντολή για ρήξη».
Στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ότι «μέσα στο κοινοβούλιο υπάρχουν δύο σημαίες: Η ελληνική και η ευρωπαϊκή, γιατί η Ελλάδα εκχώρησε αρμοδιότητες στην Ευρώπη. Δεν έχει καμία εξουσιοδότηση η κυβέρνηση να κατεβάσει την ευρωπαϊκή σημαία». Συμπλήρωσε ότι «το ευρωπαϊκό κουστούμι έχει μέτρα και δε ράβεται αλά καρτ στον καθένα. Οταν ο Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ το έκανε γνωρίζοντας ότι το κοστούμι είναι στενό και έκανε υποχωρήσεις γιατί έβλεπε το μεγάλο εθνικό συμφέρον (σ.σ. για την εγχώρια αστική τάξη). Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κοστούμι. Εχει δικαιώματα και έχει και υποχρεώσεις».
Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να μην τεθεί θέμα εκλογών. Γιατί, όπως είπε, αν τεθεί, σημαίνει ότι θα έχουν προκληθεί από κάποια κρίση. «Δεν πάει μια κυβέρνηση σε εκλογές τρεις μήνες αφού νίκησε τις εκλογές. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μείζον διακύβευμα, ένα μείζον εθνικό πρόβλημα» ανέφερε.
Τέλος, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν έχει καμία πρεμούρα να πάει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τόνισε, ωστόσο, ότι αν χρειάζεται η κυβέρνηση τη στήριξη της ΝΔ για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» στη Βουλή θα την έχει.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget