Οσο προχωρούν τα αντιλαϊκά παζάρια τόσο φουντώνει η βολική σεναριολογία

Στρώνουν έδαφος για «ειδική νομιμοποίηση» στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες
Τη βολική σεναριολογία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος ανασύρει η κυβέρνηση, κρύβοντας ότι παράλληλα προχωρούν κανονικά τα αντιλαϊκά παζάρια στην ΕΕ και η όποια κατάληξή τους θα βρει το λαό να μετρά νέες απώλειες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, - σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείται «Το Βήμα» - επιμένει ότι στις συζητήσεις έχει επιτευχθεί πρόοδος, προτρέπει «να σταματήσει η εισαγόμενη αβεβαιότητα» και υποστηρίζει ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά». Προσθέτει πως επιδίωξη της κυβέρνησης «είναι μια βιώσιμη λύση εντός του ευρώ», αλλά «η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας...».
Στην ερώτηση «Σκέφτεστε την προσφυγή στις κάλπες ή την προκήρυξη δημοψηφίσματος;», απαντά: «Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου,εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εναλλακτικής χρηματοδότησης του χρέους υπό τη σκιά σεναρίων που δείχνουν προς Ρωσία και Κίνα, υποστηρίζει: «Δεν αναζητούμε υποκατάστατα του ευρωσυστήματος (...) αναζητούμε αναπτυξιακό δανεισμό», και περιγράφει ένα σχήμα «αξιοποίησης» της κρατικής περιουσίας βάσει «κοινοπρακτικών σχημάτων».
Ο στόχος του έντιμου συμβιβασμού φαίνεται ότι είναι ανέφικτος με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Δεν είναι κακό να αναζητήσει ο Τσίπρας μία ειδική νομιμοποίηση είτε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλων επιλογών αν έχει να καταλήξει σε μία συμφωνία. Υπό αυτή την έννοια όλα είναι στο τραπέζι», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
Ο δε βουλευτής Γ. Μπαλάφας ανέφερε χτες στον Αθήνα 9.84: «Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση εντός της Ευρωζώνης και γρήγορα. Επείγει. Δεν είναι επιλογή μας ούτε οι εκλογές, ούτε τα δημοψηφίσματα, ούτε τίποτα...».
Εσωκομματικές διεργασίες
Νέα παρέμβαση επιχειρεί με άρθρο στην ιστοσελίδα του ο Γ. Μηλιός. Σ' αυτό επικρίνει σαν πραγματολογικά ά-λογη την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ πως το «"σύστημα" ... εμμένει στη λιτότητα από ανορθολογικότητα ή πλάνη, και ότι το ζητούμενο είναι πολιτικές για "την επανεκκίνηση της οικονομίας"», υποστηρίζοντας πως «στην πραγματικότητα η λιτότητα και η ύφεση, δηλαδή η συμπίεση του μισθού και του κοινωνικού μισθού, είναι η στρατηγική της αστικής τάξης, ιδίως σε συγκυρίες κρίσης υπερσυσσώρευσης, όπου το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου συρρικνώνεται».
Αναφερόμενος στο «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ, ο Γ. Μηλιός επιχειρεί να δώσει διέξοδο στο πλαίσιο του συστήματος και κύρος στην άποψή του. Αλλά αντικειμενικά, εφόσον κινείται μέσα στο σύστημα, εισηγείται κλασικές σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις διαχείρισης. «Βασικό ζητούμενο για μας είναι η "αντίστροφη αναδιανομή", ένα "μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο", που θα αποφέρει τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση του προγράμματός μας», γράφει. Προβάλλει μία συνταγή διαχείρισης, μιλώντας για τόνωση της ζήτησης με κάποια αύξηση μισθών, συντάξεων, λαϊκού εισοδήματος κ.λπ., αλλά αυτό αντιβαίνει την απαίτηση για αύξηση του ποσοστού κέρδους των καπιταλιστών. Κρύβει την αντίφαση, αναζητώντας λύση ισορροπίας μέσα σ' αυτή. Την ίδια ώρα αναζητεί χρήμα για τόνωση των καπιταλιστικών επενδύσεων, προβάλλοντας την άποψη για «φορολόγηση των εχόντων». Ο Γ. Μηλιός φαίνεται να προτείνει φορολόγηση του κεφαλαίου για την ενίσχυση των επενδύσεων που αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη απ' τον κρατικό κορβανά. Είναι και αυτό ένα μέσο που έχει χρησιμοποιηθεί από την αστική διαχείριση στο παρελθόν.
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή η «Κίνηση 53+» του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε και νέα παρέμβαση, με ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε. Αν και κατά βάση υποστηρικτική προς την κυβέρνηση, εντούτοις δεν έλειψαν οι «προειδοποιήσεις» προς αυτήν να μην προχωρά ερήμην του κόμματος, αφού αυτό είναι το ασφαλές καταφύγιό της, δηλαδή το «πλυντήριο» μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να «ξεπλυθούν» τα αντιλαϊκά παρεπόμενα της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου που εφαρμόζει.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget