ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Νέες «κορόνες» εθνικισμού

Ενόψει νέου γύρου διαπραγμάτευσης και συγκρότησης δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ στην Πρίστινα
Νέο λάδι στη φωτιά του αλβανικού εθνικισμού και των κατά καιρούς ιμπεριαλιστικών σχεδίων για επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια με στόχο τη λεγόμενηΜεγάλη Αλβανία έριξε πριν περίπου μιάμιση βδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης που έδωσε με τον Κοσσοβάρο Αλβανό υπουργό Εξωτερικών (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ)Χασίμ Θάτσι στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Klan» τηςΠρίστινας.
«Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία έχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για τη μελλοντική ένωσή τους και αυτό επαφίεται εξ ολοκλήρου στην ΕΕ. Η πρώτη εναλλακτική είναι η ένωση εντός ΕΕ. Ομως εάν η ΕΕ εξακολουθεί να κλείνει την πόρτα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσόβου, τότε οι δύο χώρες θα αναγκαστούν να ενωθούν με τον κλασικό τρόπο», είπε ο Ράμα. Ο Θάτσι έσπευσε να προσθέσει πως η δήλωση αυτή «δεν είναι απειλή προς την ΕΕ, αλλά μία πραγματικότητα που μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον ως αποτέλεσμα της απομόνωσης του Κοσσόβου από την ΕΕ».
Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη σερβική κυβέρνηση, αλλά και την ψυχρή αποδοκιμασία αξιωματούχων της ΕΕ, που 16 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στο διαμελισμό της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το αν θα ενθαρρύνουν ή όχι μια τέτοια προοπτική.
Πάντως, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει η ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο «ούτε με τον κλασικό, ούτε με άλλον τρόπο». Η Μάγια Κουτσίγιανιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες προκλήσεις ...σε μια εποχή που απαιτείται περιφερειακή συνεργασία και πρόοδος προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Παρομοίως, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα συνέστησε την αποφυγή δηλώσεων «που δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Είναι όμως ενδιαφέρουσα η συγκυρία κατά την οποία ο Ράμα αποφάσισε να ξαναπαίξει το φθηνό, αλλά επικίνδυνο χαρτί του αλβανικού εθνικισμού.
Πιέσεις και διαπραγματεύσεις
Την επόμενη βδομάδα, πιθανώς στις 21/4, αναμένεται ο επόμενος γύρος διαλόγου «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φ. Μογκερίνι. Πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν αναμένεται τέλμα ή κλιμάκωση της έντασης καθώς τα σημαντικότερα ζητήματα όπως το δικαστικό σύστημα στο Κοσσυφοπέδιο και ο τερματισμός των σερβικών λεγόμενων παράλληλων διοικητικών δομών έχουν λυθεί σε προηγούμενη διαπραγμάτευση.
Εντούτοις, μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως προκαλεί το υπό συγκρότηση δικαστήριο στην Πρίστινα για τα εγκλήματα που διέπραξαν πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ σε βάρος αμάχων στο τέλος της δεκαετίας του '90. Αν και το πιθανότερο είναι να παρακολουθήσουμε νέα παρωδία «δικαιοσύνης» υπό τις πιέσεις της ΕΕ (προς επιβράβευση Σέρβων αξιωματούχων που ενθαρρύνουν τη σύγκλιση με ΕΕ και ΝΑΤΟ), φαίνεται πως, ακόμη και έτσι, δημιουργούνται έντονες αντιδράσεις εντός των αστικών δυνάμεων σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.
Χτες, Σάββατο 18 Απρίλη, για παράδειγμα, είχε προγραμματιστεί στην Πρίστινα διαδήλωση με ποικιλία αιτημάτων που ξεκινούσαν από τη διαφθορά αξιωματούχων και κατέληγαν στο δικαστήριο για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ. Διοργανωτές της κινητοποίησης είναι ο πρόεδρος της«Αυτοδιάθεσης» Βισάρ Ιμέρι, ο αρχηγός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσόβου», πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, και ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για το Κόσσοβο» Φατμίρ Λιμάι.
Ανεξάρτητα από την ανταπόκριση στην κινητοποίηση φαίνεται ότι αυτή εκφράζει τη δυσαρέσκεια μέρους της αλβανικής αστικής τάξης, που νιώθει να διαψεύδονται οι προσδοκίες της για γρήγορη «ανάπτυξη» και μπίζνες, βεβαίως άλλες ...μπίζνες (οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ανθρώπων κλπ.) ευδοκιμούν στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget