ΤΟΥΡΚΙΑ Μαζικές συλλήψεις διανοουμένων που αντιδρούν στις επιχειρήσεις του στρατού κατά του PKK

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα διανοούμενους που υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του, το οποίο προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με εντολή εισαγγελέα, 21 πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν την αυγή ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος τους για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Περίπου 1.200 άνθρωποι υπέγραψαν τη Δευτέρα μια «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη». Με το κείμενο αυτό, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία υπογράφουν όχι μόνον Τούρκοι αλλά και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Άκγιουζ, που είχε υπογράψει το κείμενο
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget