ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Συνεχίζεται αμείωτη η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία μετά την επιδείνωση των σχέσεων που έφερε από την περασμένη Τρίτη η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Από τη μια η ρωσική κυβέρνηση ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στις βάσεις που διαθέσει στη Συρία με πιο σημαντικό στοιχείο τη δημιουργία μιας αντιαεροπορικής ασπίδας από συστοιχίες πυραύλων «S-400», που θα καλύπτουν τις επιχειρήσεις των ρωσικών βομβαρδιστικών που πλέον θα συνοδεύονται και από μαχητικά.
Από την άλλη σκληραίνουν και τα αντίποινα οικονομικού χαρακτήρα κατά της Τουρκίας που περιλαμβάνουν πρόσωπα, επιχειρήσεις και τις εμπορικές συναλλαγές και το πάγωμα κάθε είδους συνεργασίας. Πιο προβεβλημένο μέτρο είναι το πάγωμα της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, του λεγόμενου Τουρκικού Αγωγού (αυτού που η προέκτασή του σύμφωνα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν η ...ευκαιρία αναβάθμισης της χώρας ως «ενεργειακού κόμβου»). Επίσης αναστέλλονται ή και μπορεί να ακυρωθούν οι επενδύσεις για το πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού. Φυσικά και επόμενα ανακοινώθηκε η αναστολή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και η αύξηση των ελέγχων σε εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία. Επίσης επιβάλλεται από την 1/1/2016 η αναστολή της ελεύθερης βίζας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ακόμα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24» είπε ότι σε επαφές που έχει η ρωσική κυβέρνηση με την Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, μεταφέρεται η αδυναμία να εξηγήσουν το γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στην κίνηση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Είπε χαρακτηριστικά ότι «χτυπάνε καμπάνες» για την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες δεν συμφέρουν ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την Τουρκία».
Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος των σχέσεων των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι το αίτημα από την τουρκική πλευρά για συνάντηση των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν, το πιθανότερο στο Παρίσι, όπου θα βρεθούν οι ηγέτες για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, έχει μόνο καταγραφεί χωρίς να έχει απαντηθεί. Επίσης οι καταγγελίες της Ρωσίας ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που κερδίζει από το λαθραίο πετρέλαιο που εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές δεν έχουν απαντηθεί. 
Σε  σχέση με τις δηλώσεις του πρόεδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά», ένα σχόλιο που έκανε χαρακτηρίζοντας «επιθετική πράξη» την ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι «πρόκειται να ενισχυθούν όλα τα μέσα ώστε η Συρία να απαλλαγεί από τους τρομοκράτες». Ο Ερντογάν, επανερχόμενος,  μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι θα πάρει «μέτρα αν κάποιος ρωσικός πύραυλος καταρρίψει αεροσκάφος της στην περίπτωση που παραβιάσει τον εναέριο χώρο» και πρόσθεσε ότι «αν είναι κάποιος που πρέπει να απολογηθεί δεν είμαστε εμείς, αλλά αυτοί που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας».
Πάντως, η ρωσική πλευρά και ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν έχουν απορρίψει τις αιτιάσεις των Τούρκων ότι παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ αντίθετα δηλώνουν ότι είχαν ενημερώσει για την πορεία του αεροσκάφους τις ΗΠΑ ως επικεφαλής της συμμαχίας στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία που υποτίθεται έχει συγκροτηθεί για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Ρώσος πρόεδρος σαφώς υπαινίχθηκε ότι η Τουρκία γνώριζε, αλλά ουσιαστικά έστησε ενέδρα στο ρωσικό βομβαρδιστικό. Σήμερα, ωστόσο, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ποτέ ενημέρωση από τη ρωσική πλευρά για τη διαδρομή του ρωσικού αεροσκάφους.
Βεβαίως, τα στρατιωτικά ραντάρ που «χτενίζουν» την περιοχή έχουν πλήρη εικόνα τού τι ακριβώς επιχειρήσεις γίνονται. Είναι επίσης γνωστό ότι από  τις 30 Σεπτέμβρη που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στη Συρία (με την άδεια της συριακής κυβέρνησης), που επίσης αξιοποιεί το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τρομοκρατών για την υπεράσπιση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, είχε υπάρξει συμφωνία για την αποφυγή «ατυχημάτων» μεταξύ των δυνάμεων που δρουν στη Συρία όπως ο συνασπισμός όπου ηγούνται οι ΗΠΑ.
Το σίγουρο είναι ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια «μπαρουταποθήκη» καθώς εκεί έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις (αεροπλάνα, πλοία, οπλικά συστήματα και στρατιώτες) διαφορετικών ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εκτός των ΗΠΑ και Ρωσίας, επιχειρεί επίσης η Γαλλία (αξιοποιώντας για τη νέα αντιτρομοκρατική εκστρατεία και τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι). Επίσης η Γερμανία που δήλωσε ότι θα συνδράμει τη Γαλλία (στην πραγματικότητα ο γερμανικός ιμπεριαλισμός αναβαθμίζει το ρόλο του στην περιοχή), η Βρετανία, η Τουρκία που συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία και άλλες δυνάμεις της περιοχής. Αυτός ο «συνωστισμός» κάνει όλο και πιο πιθανή τη γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο ανταγωνιστικών μονοπωλίων για τον τεράστιο πλούτο της, τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και αγορών. Αυτός είναι ο λόγος που οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν, τροφοδότησαν και φούντωσαν τους εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους» για να διαλύσουν τη Συρία. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget