ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή δήμαρχο Ευγένη Χαραλαμπίδη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή Δήμαρχο Περιστερίου, Ευγένη Χαραλαμπίδη, οργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου του ΚΚΕ. Η εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Πέτρος Αλέπης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στις πρωτοβουλίες για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο ανιψιός του Ευγένη Χαραλαμπίδη, ο οποίος γεννήθηκε τρεις μήνες μετά την εκτέλεσή του, στις 22 Ιούλη 1948 στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, και πήρε το όνομά του, προς τιμήν του. Επίσης παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Πέτρος Αλέπης: Όσες και να είναι οι θυσίες, στο τέλος θα νικήσει η εργατική τάξη
«Στο πρόσωπο του Ευγένη Χαραλαμπίδη τιμούμε όλους και όλες που πολέμησαν τους ξένους κατακτητές αλλά και τα ντόπια αφεντικά, όσους με το όπλο στο χέρι, με το χωνί, με την προκήρυξη, έδωσαν τη ζωή τους, το αίμα τους, τα πιο όμορφα τους χρόνια για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σε αυτόν τον τόπο» σημείωσε ο Πέτρος Αλέπης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τελευταία «παραίνεση» που δέχθηκε ο Χαραλαμπίδης για να υπογράψει δήλωση, από τον αποσπασματάρχη λίγο πριν την εκτέλεση, την ώρα που οι σύντροφοί του κατάγγελλαν το έγκλημα. Όπως είπε «ο Ευγένης Χαραλαμπίδης, ένας άνθρωπος που, όπως τον περιγράφουν οι οικείοι του, δεν σου γέμιζε το μάτι με την πρώτη εντύπωση, του απαντάει: "Δεν προδίδω τις φωνές που ακούς. Ακούτε τι λένε; Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά σε όποιον την έχει. Σας συγχωρώ για αυτό που μου κάνετε”. Λίγο πριν, σε έναν συγκρατούμενο σύντροφο είχε πει: "Το Κόμμα σαν την κόρη των ματιών σας. Θα νικήσουμε"
Αυτό είμαστε: Άνθρωποι απλοί, λαϊκοί, συμπονετικοί με τον πόνο του λαού και άτεγκτοι με το κεφάλαιο. Και για αυτό που είπε και ο Ευγενης Χαραλαμπίδης στην τελευταία του κουβέντα θα νικήσουμε. Γιατί φέρνουμε το νέο κόντρα στο παλιό. Γιατί είμαστε η πρωτοπορία της εργατικής τάξης που έχει ιστορική αποστολή να ανατρέψει τον σάπιο και γερασμένο κόσμο. Όσες και να είναι οι θυσίες, στο τέλος θα νικήσει η εργατική τάξη και οι ήρωες της θα μπουν στο προσκήνιο της ιστορίας. Για να μάθουν οι νεότερες γενιές πως άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, αψήφησαν ως και το θάνατο»


«Θα ξαναφτιάξουμε το σπίτι, νέα θα φτιάξουμε ζωή (...), όλα τα πάντα θα γελάνε, θα σβήσουν οι παλιές πληγές, μα οι καρδιές δε θα ξεχνάνε, αυτούς που πέσανε, ποτές»
Η εκδήλωση άνοιξε με τα λόγια του ίδιου του Ευγένη Χαραλαμπίδη, όπως τα αποτύπωσε, σε έμμετρο μάλιστα λόγο, στο γράμμα που έστειλε από τις φυλακές της Κέρκυρας στην κομμουνίστρια Αννα Παρλιάρου, με την οποία διατηρούσε αλληλογραφία.
Ευγένης Χαραλαμπίδης και Άννα Παρλιάρου, μαζί με άλλους περιστεριώτες αγωνιστές, 31 συνολικά κατηγορούμενοι, είχαν συρθεί στο δικαστήριο για τη δράση τους στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, τον Ιούλη του 1945.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν αποσπάσματα από την απάντηση του Χαραλαμπίδη στις προτροπές του αδερφού του, Γιάννη, και του δικηγόρου του να υπογράψει δήλωση για να αποφύγει την εκτέλεση.
Μια εικόνα για τη ζωή, τη δράση, την αλύγιστη στάση του Ευγενη Χαραλαμπίδη μπόρεσαν να σχηματίσουν όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση και από την έκθεση αρχειακού υλικού, που η Τομεακή Οργάνωση φρόντισε να υπάρχει στο χώρο, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή που την τραγούδησαν όλοι, όρθιοι και με υψωμένες γροθιές   
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget