ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Κλιμακώνεται η στρατιωτική εμπλοκή, μεγαλώνει ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης

Συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού
 πυραυλικού συστήματος «S-400»
 που τοποθετείται στη Συρία
Τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία ανακοίνωσε η Γερμανία
Εντατικές επαφές Ολάντ για μία «ευρεία αντιτρομοκρατική» συμμαχία
Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή
Οι επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ, έγιναν «μοχλός» ανάδειξης των εντατικών σχεδιασμών για την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Συρία. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το «δείπνο εργασίας» που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει και το ίδιο στρατιωτική δράση στη Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της χώρας, προς το παρόν η Γερμανία θα στείλει στην περιοχήαναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου «Tornado», αεροπλάνα ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα.
Παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί η στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας ως «στήριξη - κάλυψη» των γαλλικών βομβαρδισμών, είναι σαφές ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός δε θα μείνει σε ρόλο «θεατή» στις γοργές εξελίξεις, το αντίθετο. Η στρατιωτική εμπλοκή και της Γερμανίας, πλέον, επιβεβαιώνει πόσο ραγδαία θα οξυνθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, σε όλα τα επίπεδα και διάφορες γεωγραφικές περιοχές (βλ. και αποστολή 650 Γερμανών στρατιωτών στο Μάλι).
Επιπλέον, στη Μέση Ανατολή αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις, με νέα οπλικά συστήματα να συγκεντρώνονται διαρκώς και ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο να μετατρέπεται σιγά - σιγά σε «έκθεση» σύγχρονου οπλισμού.
Αλλωστε, η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου «Su-24» από τουρκικά «F-16» την περασμένη Τρίτη και τα όσα ακολούθησαν με πρώτη την άμεση «κινητοποίηση» του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσαν τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης, ο οποίος φυσικά δε συνδέεται απλά με το «μποτιλιάρισμα» που έχει δημιουργηθεί στο συριακό ουρανό, αλλά πάνω απ' όλα με τη φονική για τους λαούς αποφασιστικότητα των ιμπεριαλιστών να υπερασπιστούν τη θέση και τα συμφέροντά τους με κάθε τρόπο, σε μια περίοδο που προχωρούν ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και μεγαλώνει η πίεση από τη δυσκολία ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Τα γαλλικά μαχητικά «Ραφάλ» που
εφορμούν στη Συρία από το
αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ»
Η ίδια η κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της Ρωσίας από την Τουρκία (μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει ρόλο με ειδικό «βάρος» στην περιοχή) ήρθε να αναδείξει ότι οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» στη Συρία και την «καταπολέμηση των τζιχαντιστών» θα προχωρήσουν και μέσα από «ανακατατάξεις» στα στρατόπεδα των ιμπεριαλιστών, σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό, ανάλογα με το πώς κάθε πλευρά εκτιμά ότι καλύτερα ευνοούνται οι ιδιαίτερες επιδιώξεις της. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο, είναι πως το μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη έχει ήδη γίνει αφετηρία νέων, θανάσιμων αντιλαϊκών σχεδιασμών και διεργασιών. Επιπλέον, αν και πολλές πλευρές εκφράζουν προσδοκίες για τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο (με συναντήσεις στη Βιέννη και προσπάθειες για έναρξη επαφών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης), είναι αναμφισβήτητο ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί. Αλλωστε, η στρατιωτική κινητικότητα γίνεται με το βλέμμα στραμμένο ακριβώς σε αυτή την «επόμενη μέρα στη Συρία» (που αλληλεπιδρά με την «επόμενη μέρα» σε όλη τη Μέση Ανατολή) και το συσχετισμό δύναμης στον οποίο κάθε πλευρά επενδύει.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η Σαουδική Αραβία επανέλαβε πως «ηστρατιωτική λύση για τη Συρία παραμένει στο τραπέζι».
Ολάντ με Ομπάμα και Πούτιν
Στο όνομα της ενίσχυσης του «διεθνούς αντιτρομοκρατικού αγώνα», ο Γάλλος Πρόεδρος είχε ήδη συναντήσεις με τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ρωσίας, ενώ σήμερα είχε προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ και τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, αλλά και το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Μετά τη συνάντηση Ολάντ - Ομπάμα την περασμένη Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε μάλλον την «απροθυμία» της Ουάσιγκτον να ενωθεί σε μια ενιαία «αντιτρομοκρατική συμμαχία» με τη Μόσχα, δεδομένης της επιλογής του Ομπάμα να σχολιάσει ότι (εμείς) «έχουμε ένα συνασπισμό 65 χωρών. Η Ρωσία τώρα έχει ένα συνασπισμό των δύο: του Ιράν και της Ρωσίας που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ασαντ». Στη συνέχεια, ωστόσο, εμφανίστηκε «ανοικτός» στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Μόσχα, προβάλλοντας ως όρο «να επικεντρώσει τη στρατιωτική της δράση στο "Ισλαμικό Κράτος"».
Από τη ρωσική πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα στη Μόσχα ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ» αλλά, συνέχισε, «σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας... είναι απολύτως απαράδεκτα» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δε θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δε θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα». Πάντως, ενδεικτικό των διεργασιών είναι ότι μετά τη συνάντηση Ολάντ - Πούτιν, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι στον πόλεμο κατά του ΙΚ μπορούν να συμμετάσχουν στρατιωτικές δυνάμεις «που δεν μπορούν να είναι οι δικές μας, αλλά που πρέπει να είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αραβικές σουνιτικές δυνάμεις και, γιατί όχι, οι δυνάμεις του (συριακού) καθεστώτος».
Μια μεγάλη «μπαρουταποθήκη» στην περιοχή
Στο μεταξύ, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συγκεντρώνονται ήδη όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Μάλιστα, μετά την κατάρριψη του «Su-24», η Μόσχα ανακοίνωσε ότι στέλνει στα ανοιχτά της συριακής Λατάκειας το καταδρομικό «Moskva» («ναυαρχίδα» του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας), αλλά και ότι στο εξής τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα έχουν κάλυψη στον αέρα από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη «Su-30SM». Επίσης, ήδη από την Πέμπτη, άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή και σύγχρονα ρωσικά συστήματα πυραυλικής αεράμυνας «S-400», στο πλαίσιο μέτρων «ενίσχυσης της ασφάλειάς μας», όπως εξήγησε και ο Πούτιν.
Αυτά σημειώνονται ενώ ήδη ισχυρή είναι στην περιοχή η στρατιωτική παρουσία δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, με χαρακτηριστικότερη τη συμμετοχή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» στους βομβαρδισμούς κατά περιοχών της Συρίας, ενώ αναμένεται και η αντικατάσταση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρούσβελτ», που επιχειρούσε ως πρόσφατα στην περιοχή. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ομάδες ειδικών δυνάμεων, τα μαχητικά αεροσκάφη, τους στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές και από χώρες όπως οι Βρετανία, Αυστραλία κ.τ.λ. στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και την «αξιοποίηση» βάσεων και όπως αυτής του Ακρωτηρίου στην Κύπρο για τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.
Σε αυτές τις συνθήκες, τη δική της ενίσχυση της συμμετοχής προετοιμάζει - όπως όλα δείχνουν - και η Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση πρωτοστατεί για να ξεκινήσει η χώρα βομβαρδισμούς και στη Συρία (στο Ιράκ γίνονται ήδη).
Ακόμα, η Ιταλία διαμήνυσε μέσω του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, τη «δέσμευσή» της στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», προβάλλοντας ως ... προσόν τη συμμετοχή της σε μια σειρά διεθνείς στρατιωτικές αποστολές και εφιστώντας την προσοχή και στη Λιβύη, που εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του ιταλικού κεφαλαίου.
Μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνουν οι απανωτές διπλωματικές επαφές των ιμπεριαλιστών και των διαρκών επισημάνσεων ότι για να ανοίξει ο δρόμος για μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, προϋπόθεση είναι να εξοντωθούν οι τζιχαντιστές, αυξάνονται οι «φωνές» που επιμένουν ότι δεν αρκούν οι αεροπορικές επιθέσεις για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος». Ειδικά στη Γαλλία, όπου η αστική τάξη καπηλεύεται ολόπλευρα το θάνατο 130 ανθρώπων από τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα, μια σειρά αστικές «δεξαμενές σκέψης» έχουν αναλάβει να επιχειρηματολογούν γιατί «ο πόλεμος κερδίζεται στο έδαφος» και γιατί πρέπει να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ήδη διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις, όπως οι οργανώσεις των Κούρδων.

ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ «F-16»
«Λάδι στη φωτιά» των βαθιών αντιθέσεων
Βαριές δηλώσεις ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές, οι εξελίξεις θα επιδράσουν πολλαπλά στην εκδήλωση των ανταγωνισμών ευρύτερα
Το ρωσικό αεροσκάφος καθώς πέφτει,
 αφού έχει βληθεί από τουρκικό μαχητικό
 «F-16», με τις κάμερες να «πιάνουν»
το συμβάν
Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι ανησυχητικές εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, αρκετά ΜΜΕ έσπευσαν να σημειώσουν ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, που χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ καταρρίπτει ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος.
Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού «Su-24» από τουρκικά «F-16», την Τρίτη, 24 Νοέμβρη 2015, είναι σίγουρο ότι θα επιδράσει πολλαπλά και για πολύ καιρό και στις σχέσεις των δύο συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και γενικά στην ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, καταρχήν στη Μέση Ανατολή.
Το αεροπλάνο έπεσε σε περιοχή της βόρειας Συρίας, τέσσερα χλμ. από τη μεθόριο με τη Συρία, ενώ ο ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε, όταν αντάρτες τον πυροβόλησαν κατά την προσγείωσή του με αλεξίπτωτο, ο δεύτερος διέφυγε και μεταφέρθηκε από δυνάμεις του συριακού στρατού στη ρωσική βάση Hmeymim, όπου κατευθυνόταν και το αεροσκάφος που χτυπήθηκε. Λίγο μετά, ένας Ρώσος πεζοναύτης επίσης σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, επειδή το ελικόπτερο όπου επέβαινε χτυπήθηκε από πυρά ανταρτών και έκανε αναγκαστική προσγείωση.
Οι συνθήκες της κατάρριψης γέννησαν σοβαρά ερωτήματα από την αρχή. Η Ρωσία απέρριψε κατηγορηματικά ότι παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος, όπως ισχυρίστηκε η τουρκική πλευρά, επιμένοντας μάλιστα ότι οι πιλότοι του «Su-24» ειδοποιήθηκαν 21 φορές μέσα σε 5 λεπτά, αλλά και ότι πριν δρομολογηθεί η κατάρριψη δεν ήταν γνωστή η προέλευση του βομβαρδιστικού.
Ωστόσο, ακόμα και η ενημερωτική επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ ο Τούρκος πρέσβης, Χαλίτ Τσεβίκ, έκανε λόγο για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου για μόλις ... «17 δευτερόλεπτα». Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις που έκαναν, ανώνυμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η κατάρριψη έγινε ενώ το «Su-24» βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και μετά από μια μόνο πρόσκαιρη εισβολή του στον τουρκικό εναέριο χώρο. Τέλος, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως «η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε πού και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν τη στιγμή του περιστατικού», έτσι στήθηκε ενέδρα και στη συνέχεια βρέθηκαν εκεί κάμερες και οι τζιχαντιστές Τουρκομάνοι προχώρησαν στην εκτέλεση του ενός πιλότου.
Τέλος, και ο πιλότος που διασώθηκε φέρεται να δηλώνει πως «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Ούτε μέσω ασυρμάτου ούτε μέσω οπτικής επαφής. Δεν υπήρξε καμία επαφή... Εάν (η τουρκική πολεμική αεροπορία) ήθελε να μας προειδοποιήσει, θα μπορούσαν να το κάνουν πετώντας σε παράλληλη πορεία με εμάς. Δεν έγινε τίποτα τέτοιο».
«Πισώπλατες μαχαιριές»...
Εκφράζοντας την έντονη αντίδραση της ρωσικής πλευράς, ο Βλ. Πούτιν περιέγραψε την κατάρριψη ως «μια μαχαιριά στην πλάτη μας από συνεργούς της τρομοκρατίας», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι «έχουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι ήταν κάτι που έγινε ακούσια, φαίνεται ως σχεδιασμένη πρόκληση».
Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» και ότι «θα αναπτυχθούν όλα τα μέσα» για να διατηρηθεί η ρωσική «ασφάλεια» στην περιοχή, αναγγέλλοντας την αποστολή νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων στις ακτές της Συρίας. Ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε την «αναστολή» μιας σειράς διμερών επενδυτικών συνεργασιών, αλλά και αλλαγές σε τελωνειακούς κανονισμούς εισαγωγών και εξαγωγών που αφορούν Αγροτικά Προϊόντα, Τουρισμό, Αερομεταφορές, τη θαλάσσια μετακίνηση, την «κίνηση εργατικού δυναμικού» κ.τ.λ., διευκρινίζοντας ότι η διάρκεια των οδηγιών αυτών «θα εξαρτηθεί από τη διεθνή κατάσταση, την εγγύηση της ασφάλειας (της Ρωσίας) ... και φυσικά, τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Ανάμεσα στα κοινά σχέδια που ίσως «παγώσουν» ή ακυρωθούν, φαίνεται ότι συγκαταλέγεται και ο πασίγνωστος πλέον αγωγός αερίου «Turkish Stream», όπως και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στην Τουρκία. Επίσης, επανέρχεται και το καθεστώς θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε «διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας» με την τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της οποίας σταμάτησε και η λειτουργία της «γραμμής επικοινωνίας» που υπήρχε μεταξύ των δυο χωρών «για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της καταστροφής των υποδομών τρομοκρατών στη Συρία».
...και «παιχνίδια με τη φωτιά»
Από τη δική της μεριά, η Αγκυρα έκλινε το πρώτο 24ωρο σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμά» της να «προστατέψει τα σύνορα και την ακεραιότητά» της.
Η Αγκυρα διαμήνυσε ότι «αν υπάρχει κάποιος, που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς», αλλά και ότι «δε νιώθουμε άνετα με προσπάθειες να επεκταθεί η διαμάχη για το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε σε άλλα πεδία των (διμερών μας) σχέσεων», ενώ επικρίνοντας την επιμονή της Ρωσίας να στηρίζει το Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Ασαντ, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υπογράμμιζε προχτές: «Συμβουλεύουμε ειλικρινά τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά».
Επίσης, η Τουρκία «στράφηκε» άμεσα στο ΝΑΤΟ, ζητώντας λίγες ώρες μετά την κατάρριψη έκτακτη συνεδρίαση των αντιπροσώπων των κρατών - μελών, όπου και η λυκοσυμμαχία εξέφρασε ακόμα μια φορά την «αλληλεγγύη» της στην Τουρκία και την υπεράσπιση της «εδαφικής ακεραιότητάς» της. Ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά του, συνιστώντας, κατά τα άλλα, «ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση».
Εκκληση για «ψυχραιμία» και «αποκλιμάκωση» συνέστησαν ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία κ.τ.λ., σπεύδοντας βέβαια να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της Τουρκίας «να προστατεύει τα σύνορά της», προσφέροντας, δηλαδή, πλήρη κάλυψη στην Αγκυρα, όπως και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ μια μέρα μετά το γεγονός, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συνομίλησε με τρεις ομολόγους του, ο μόνος στον οποίο δεν έθεσε καθόλου το ζήτημα ήταν ο Τούρκος, τον οποίο περιορίστηκε να συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και να κανονίσει συνάντηση στην επόμενη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Το τουρκικό κεφάλαιο θέλει να διασφαλίσει τη θέση του
Οι εξελίξεις θα είναι πυκνές το επόμενο διάστημα. Ενα ζήτημα που αφορά το λαό μας «παραπάνω», εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της χώρας, είναι η αποφασιστικότητα με την οποία - όπως όλα δείχνουν - η τουρκική πλουτοκρατία είναι έτοιμη να διεκδικήσει τα συμφέροντα και τη θέση της, με κάθε τρόπο.
Η περιοχή στην οποία έγινε η κατάρριψη αποτελεί πεδίο δράσης διαφόρων «ανταρτών» (μεταξύ άλλων και Τουρκομάνων, ομάδων της «Αλ Νούσρα»), τους οποίους η Τουρκία στηρίζει επιδιώκοντας να στερεώσει «πατήματα» στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της συνολικής της προσπάθειας να «προλάβει» ανακατατάξεις (και συνοριακές) γενικά στη Μέση Ανατολή. Η Αγκυρα διαμαρτυρόταν εδώ και βδομάδες για τις επιθέσεις που δέχονταν οι Τουρκομάνοι από ρωσικά αεροσκάφη, προμηνύοντας με διάφορους τρόπους ότι θα αναλάβει «δράση».
Η επιμονή με την οποία η τουρκική αστική τάξη υπερασπίζεται τις δικές της αξιώσεις ξεπροβάλλει σε διάφορες εξελίξεις: Για παράδειγμα, η αναστολή της εκεχειρίας με το ΡΚΚ και οι βομβαρδισμοί (από τον Ιούλη) στο βόρειο Ιράκ, που η Αγκυρα ξεκίνησε και πάλι στο όνομα της «διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας» της, προκαλώντας μάλιστα τη «δυσαρέσκεια» συμμάχων της όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, που συνεχίζουν να ζητούν επανέναρξη των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».
Την τουρκική ανησυχία για την αναβάθμιση της θέσης των Κούρδων βεβαιώνει και η έντονη κριτική της Αγκυρας για την αμερικανική και ρωσική στήριξη (π.χ. αποστολή όπλων) Κούρδων ανταρτών της Συρίας που η ίδια συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες». Τέλος, και η επιμονή της για δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στη βόρεια Συρία, προσδοκώντας ότι έτσι θα δυσκολευτεί η στρατιωτική παρέμβαση άλλων δυνάμεων κοντά στα σύνορά της.
«Η Τουρκία δεν είναι άλλη μια χώρα»
Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία που ενισχύθηκε στον τουρκικό αστικό Τύπο τις τελευταίες μέρες, αποτυπώνοντας σαφές μήνυμαπρος «εταίρους» και εχθρούς: Το τουρκικό κεφάλαιο δε θα μείνει ούτε «θεατής» ούτε «κομπάρσος» στις «κόντρες» και τα «παζάρια» που μαίνονται με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.
Το ίδιο το απόγευμα της μέρας που καταρρίφθηκε το ρωσικό «Su-24», η «Σαμπάχ» (από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ΑΚΡ) ανέβασε στην ιστοσελίδα της άρθρο της σύνταξης, διαμηνύοντας χωρίς περιστροφές: «Η Ρωσία αποτελεί καθαρά μια απειλή για το διεθνές σύστημα και όταν κάποιος ερευνά και βαθύτερα, η στάση της δε διαφέρει από αυτήν του "Ντάες" (σ. σ. «Ισλαμικό Κράτος»)... η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα υποστηρίζοντας ότι αντιμάχεται το "Ντάες" και η διεθνής κοινότητα, με τη σειρά της, θα πρέπει να σταματήσει να είναι τόσο εύπιστη».
Ακόμα και σε αναλύσεις με τις οποίες στηριζόταν η ετοιμότητα της Τουρκίας «να αποκλιμακώσει (την κατάσταση) αρκεί να διασφαλιστεί πως ο εναέριος χώρος της δε θα παραβιαστεί ξανά», υπογραμμιζόταν: «Η Ρωσία πρέπει να το ερμηνεύσει προσεκτικά αυτό από τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι άλλη μια χώρα και ο Ερντογάν δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης».
Μερίδες του αστικού Τύπου που έχουν ανοιχτό «μέτωπο» με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, όπως η «Ζαμάν» (που ανήκει σε επιχειρηματικό όμιλο του πρώην στενού συνεργάτη και νυν αντιπάλου του Ερντογάν Φετ. Γκιουλέν), επίσης καταγράφουν καθαρά τη μεγάλη ανησυχία της ντόπιας πλουτοκρατίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να στεφθεί ο μεγάλος χαμένος στην περιοχή. «Η Τουρκία, που φαίνεται να έχει χάσει (πολλές) ευκαιρίες να γίνει πρωταγωνιστής στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, αναδύεται ως εκείνος ο "παίκτης"| που απαλά εξασθενεί στη σημερινή πολυδιάστατη παρτίδα σκακιού». Μην ξεχνάμε, άλλωστε, την έντονη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που κορυφώθηκε την τελευταία χρονιά και καθόλου δεν ακυρώνει ο εκλογικός θρίαμβος του ΑΚΡ.

Ενεργοποιούνται αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και στο «εσωτερικό»
Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι γοργά προχωρούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και στο εσωτερικό των χωρών που πρωτοστατούν στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», καταρχήν με ενίσχυση μέτρων καταστολής.
Στη Γαλλία, την Πέμπτη, η Εθνοσυνέλευση έδωσε νέα έγκριση για τη συνέχιση των βομβαρδισμών στη Συρία, οι δυνάμεις καταστολής που έχουν μετατρέψει σε στρατοκρατούμενες ολόκληρες πόλεις θα ενισχυθούν άμεσα κατά 11.000, ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά στο Παρίσι στα τέλη του μήνα. Θυμίζουμε ότι πάνω από 110.000 άνδρες και γυναίκες του στρατού, της χωροφυλακής και της αστυνομίας κυκλοφορούν πάνοπλοι σε όλη την επικράτεια, για την οποία το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» θα εξακολουθεί να ισχύει τουλάχιστον έως το Φλεβάρη.
Στο Βέλγιο, το «επίπεδο συναγερμού» είναι στο δεύτερο ψηλότερο επίπεδο (στις Βρυξέλλες ήταν στο ανώτατο μέχρι την Πέμπτη), ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά «αντι-τρομοκρατικών μέτρων» ανάμεσα στα οποία: Η «διάθεση» 400 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της «ασφάλειας», η σχετική «αξιοποίηση» 520 στρατιωτών, ο τριπλασιασμός (από 24 πάνε στις 72) των ωρών που μπορεί να διαρκέσει η κράτηση υπόπτου για «τρομοκρατική δράση», αλλά και η «συμμετοχή στη διεθνή σκηνή στον αγώνα κατά του "Ντάες"».

Η συζήτηση της «αξιοποίησης» και του στρατού για την ενίσχυση της «εσωτερικής ασφάλειας» τέθηκε πλέον στην ημερήσια διάταξη και στηΓερμανία, στο φόντο των αστυνομικών και δικαστικών ερευνών για την αποτροπή «τρομοκρατικών επιθέσεων» και των όσων έχουν ακολουθήσει το μακελειό της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι.
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget