Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες (VIDEO)

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου το ξαναμοίρασμα της «πίτας» ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ
Ψηφίστηκε το Σάββατο και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως στην αναδιανομή της «πίτας» των ΜΜΕ ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα -εγχώρια και ξένα- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφήνοντας αλώβητο το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής που κυριαρχεί στο χώρο των ΜΜΕ και προωθώντας τη συγκέντρωσή τους σε λιγότερα χέρια.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία για τα 35 από τα 58 άρθρα, που ζήτησαν 25 βουλευτές της ΝΔ, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42 και 43. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αναδεικνύοντας την ουσία του, τόσο με τις παρεμβάσεις των βουλευτών του όσο και με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.
Ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου, δεν άλλαξε, από τις νομοθετικές - τάχα - βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργούς Επικρατείας Ν. Παππάς, το απόγευμα του Σαββάτου, οι οποίες αφορούν τους Δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που το μόνο που κάνουν είναι να αλλάζουν τα κριτήρια για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους, τους Περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου στα κριτήρια για την παροχή άδειας, θα λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός της περιοχής και το ΑΕΠ της, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, όπου θα αναλαμβάνουν ορκωτοί λογιστές, να διερευνήσουν ταυτότητες και πόθεν έσχες για αυτούς που διεκδικούν τις άδειες και κάποιες διατάξεις που αφορούν την λειτουργία τουΕΣΡ.
ΚΚΕ: Αναδιανομή της «πίτας» με την κυβέρνηση σε ρόλο διαιτητή
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας το Σάββατο, δείχνοντας τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια που «παίζονται», μέχρι την τελευταία στιγμή, ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και εκφράζονται σε θέσεις που αναπτύσσονται από αστικά κόμματα μέσα στη Βουλή, επισήμανε ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που από την αρχή κράτησε ξεκάθαρη στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, ενώ άλλα αστικά κόμματα στην αρχή το χαρακτήριζαν «θετικό» και στη συνέχεια το καταψήφισαν επί της αρχής.
Ανέδειξε ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι η αναδιανομή της «πίτας» των ΜΜΕ ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, κρατώντας για την ίδια το ρόλο του διαιτητή (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Στην ανάγκη υπεράσπισης των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των τεχνικών στα ΜΜΕ που στην ουσία πλήττονται από το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, ενώ έκανε ειδική επισήμανση και στο άρθρο που αφορά το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Η ...«αντιπαράθεση»
Αρκετή ...«δόση μπόχας» του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος εισέπνευσε ο λαός από την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ για το ποια ...«συμφέροντα είναι φίλος με ποιους» κατά την διάρκεια αντιπαράθεσης ανάμεσα στη κυβέρνηση και τη ΝΔ και συγκεκριμένα ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ Σ. Βούλτεψη το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια.
Ο πρώτος μιλώντας επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε ότι η ψήφισή του αφορά στο «αν θα συνεχίσουν να κυβερνούν ον τόπο συγκεκριμένοι νταβατζήδες και αν θα συνεχίσουν να υπηρετούν την ενημέρωση πραγματικοί δημοσιογράφοι ή μέλη συμμοριών δολοφόνοι συγκεκριμένων συμφερόντων». Έδωσε στοιχεία για το πώς επιχειρηματικά συμφέροντα ευνοούσαν προεκλογικά τη ΝΔ, παρουσιάζοντας «μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις» κατά των ΑΝΕΛ, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και άλλα παρόμοια.
Μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένο επιχειρηματία, ιδιοκτήτη ιστοσελίδας ο οποίος ενώ προεκλογικά με δημοσιεύματα στήριζε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, στη συνέχεια όταν κατά τον Καμμένο δεν ικανοποιήθηκαν κάποια «αιτήματά» του, άρχισε τους εκβιασμούς και κήρυξε στη κυβέρνηση «τον πόλεμο». Η Σ. Βούλτεψη ζήτησε τα ονόματα των δημοσιογράφων που κατά τον Καμμένο συμμετέχουν σε συμμορίες και έθεσε το ερώτημα με... νόημα προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά: «Κύριε υπουργέ, κύριε Παππά, φαντάζομαι ότι αυτή τη φορά μετά από αυτά που είπε ο κ. Καμμένος, δεν θα ανοίξετε το “Ποσειδώνιο” για να πάτε μαζί του στα μπουζούκια;»...
Αυτό είναι το... είδος της «αντιπαράθεσης» ανάμεσα στα κόμματα του αστικού τόξου. Αντιπαράθεση που δείχνει ότι όλοι τους για τον ίδιο στόχο δουλεύουν, την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων του, σφαγιάζοντας το λαό.
Νέα απόπειρα προβοκάτσιας από την Χρυσή Αυγή 
Καθαρή προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, αναμασώντας χιλιοπαιγμένες συκοφαντίες, επιχείρησαν να στήσουν και πάλι στη Βουλή, το πρωί του Σαββάτου, οι βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.(Διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Στην Ολομέλεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευαγ. Μεϊμαράκης αλλά αποκλειστικά μόνο για το άρθρο που αφορά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ζητώντας την απόσυρσή του.
Ο αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ν. Μιχαλολιάκος ασκώντας εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις για πάταξη της διαπλοκής όπως «αφού ομιλείτε και δίκη προθέσεως δεν κάνουμε, για κάθαρση, κάθαρση είναι και ο έλεγχος του παρελθόντος. Να γίνει έρευνα για μεγαλοδημοσιογράφους που έπαιρναν μεγάλους μισθούς». Πρόσθεσε στο ίδιο «πνεύμα» ότι «το ΕΣΡ επιβάλλεται να έχει μεγάλες δυνατότητες ακόμα και να κλείνει σταθμούς. Να είναι όργανο που θα κοιτά την τήρηση του νόμου και τέτοια όργανα μπορεί να διαθέτει μόνο η δικαιοσύνη.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά παραπονέθηκε ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του κόμματός της για την ...«βελτίωση του νομοσχεδίου σημειώνοντας: «Θέλω να απευθυνθώ και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Κύριε Τσίπρα για να φύγει κάθε σκιά ή ισχυρισμός για υποστήριξη συμφερόντων και για την μέσω των ΜΜΕ παρέμβασης τους στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο θα πρέπει έστω και τώρα να δεχτείτε τις προτάσεις μας. Γιατί αν θέλετε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενό σας συνεργάτη, να καθορίζει αυθαίρετα τον αριθμό των αδειών». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αναπτυξιακές προσπάθειες και όχι υφεσιακά μέτρα όπως αυτά περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο», το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει και έκανε παρατήρηση στη κυβέρνηση ότι «καθυστερεί συνειδητά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη» που έχει προφανώς ανάγκη το κεφάλαιο.
Ο Παναγιώτης Καμμένος μιλώντας στη βουλή ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ προσπαθώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση τάχα τα βάζει με τη διαπλοκή, ανέφερε ότι με το «σχέδιο νόμου οφείλουμε να αποφασίσουμε μαζί αν η βουλή των Ελλήνων θα έχει το λόγο την εξουσία που της παρέχει ο ελληνικός λαός, ή αν θα συνεχίσουν να κυβερνούν τον τόπο συγκεκριμένοι νταβατζήδες, δημοσιογράφοι μέλη συμμοριών, δολοφόνοι συγκεκριμένων συμφερόντων». Έκανε λόγο για «μαγειρεμένες» δημοσκοπήσεις» σε βάρος των ΑΝΕΛ και επιδόθηκε σε καταγγελίες για συγκεκριμένο επιχειρηματία ιδιοκτήτη ιστοσελίδας, τον οποίο ...διαχώρισε από τους ...«έντιμους επιχειρηματίες», ο οποίος ενώ προεκλογικά στήριζε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «πέρασε μετά το γλύψιμο – όπως είπε – στην επίθεση» στη κυβέρνηση επειδή δεν του ικανοποιήθηκαν κάποια «αιτήματα».
Ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Το βράδυ της Πέμπτης, δύο 24ωρα δηλαδή πριν, το Ποτάμι είχε ψηφίσει υπέρ. Οσον αφορά την κριτική που «άσκησε» στο νομοσχέδιο ήταν: «Ο νόμος αυτός είναι στο πόδι, χωρίς μελέτη, χωρίς ευρωπαϊκό προσανατολισμό χωρίς προβλέψεις για τεχνολογική εξέλιξη. Είναι αντιγραφή του νόμου του Ρουσόπουλο. Προσθέσατε κάποιες κρατικίστικες πινελιές». Πρόσθεσε ότι «οι υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό Επικρατείας, είναι μέρος της διαπλοκής και όχι μέρος της λύσης της διαπλοκής. Σε αυτό τον κατήφορο δεν θα θέλαμε να είχαμε ανάμιξη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης είπε ότι «Κύριος στόχος του νομοσχεδίου έπρεπε να είναι να μπει τάξη και να ισχύσει πλουραλισμός στα κανάλια, να δίνει φωνή σε όλους και να έχουν όλοι ισότιμη μεταχείριση. Και εκεί ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα. Αγνοεί τις παλαιότερες και λέει για νέες εταιρίες. Αυτό μπορεί να λειτουργεί και σαν συγχωροχάρτι».
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων
Την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θεσμικής τομής στο χώρο της ενημέρωσης» αναμάσησε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ισχυριζόμενος ότι «το μόνο για το οποίο μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος είναι ότι έρχεται καθυστερημένα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι μια μεγάλη, ιστορική ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα να κερδίσει αξιοπιστία, κύρος, να είναι αποτελεσματικό και σε σύμπνοια με την κοινωνία που διψά για δικαιοσύνη και νομιμότητα».
Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, όπως ήταν αναμενόμενο, εστίασε την κριτική του στο διαχειριστικό μέρος, μακριά από την ουσία, λέγοντας «αντιτιθέμεθα γιατί το νομοσχέδιο δημιουργεί έναν υπερυπουργό έναν καναλάρχη». «Χρειάζεται τακτοποίηση το τηλεοπτικό τοπίο» πρόσθεσε, καθώς όμως αυτή η «τακτοποίηση» περνά μέσα από τους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την επιπολαιότητα, έλλειψη στόχευσης που σας διακρίνει, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό χάνουμε ευκαιρία να βάλουμε τάξη».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαθεοδώρου, κατέθεσε διαχειριστικές προτάσεις για την «βελτίωση» του νομοσχεδίου (θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει να ψηφίσει το νομοσχέδιο αν γίνουν δεκτές οι «βελτιώσεις» αυτές), ενώ ανέφερε και αυτός ότι «είμαστε υπέρ της κατοχύρωσης, νομιμότητας και τάξης στο τηλεοπτικό τοπίο». 
Στην αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επικέντρωσε από την πλευρά του και πάλι την κριτική του κόμματός του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, λέγοντας ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά την προάσπιση της δημοκρατίας.
Από την Ένωση Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής επανέλαβε τη γνωστή «θέση» του κόμματός του περί «πρόχειρης δουλειάς» της κυβέρνησης, αναφερόμενος και αυτός στην «τακτοποίηση» του τηλεοπτικού τοπίου και κριτικάροντας την κυβέρνηση ότι χάνει «την ιστορική ευκαιρία που της δίνεται» για να το πετύχει...
Σε παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτηση στη βουλή ο Ευ. Βενιζέλος «βλέποντας» να δικαιώνεται το κόμμα του μέσα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξέφρασε τη χαρά του για την «μεταστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως σημείωσε είναι «ωφέλιμη για τον τόπο», ωστόσο πρόσθεσε ότι «σοκάρει» όταν η μεταστροφή «γίνεται με τόσο ακραίο τρόπο», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει «τις πιο σκληρές εκδοχές» των μέτρων που προωθούσαν οι άλλες κυβερνήσεις. «Ο απόλυτος κυνισμός έχει ανάγκη από ορισμένους εξωραϊσμούς, προκειμένου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν τα μέτρα. Θέλετε κάποια προσχήματα. Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται στα προσχήματα αυτά». Κάνοντας πιο ειδική αναφορά για το νομοσχέδιο το χαρακτήρισε μεν ως «κραυγαλέο εργαλείο αδιαφάνειας και διαπλοκής είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί» και αυτό διότι κατά τον Βενιζέλο «Αν δεν εφαρμοστεί οι υφιστάμενοι σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό εκβιασμό. Αν εφαρμοστεί χάνουν την άδειά τους και κλείνουν οι εταιρείες τους»!
Όσον αφορά την ονομαστικοποίηση των μετοχών αφού είπε «Δεν υπάρχει καμία ονομαστικοποίηση» πρότεινε σαν ...«λύση» «να ανατίθεται σε διεθνή ελεγκτική εταιρεία να κάνει έλεγχο», για να εντοπίζει ποιος είναι το πρόσωπο και από πού προέρχονται τα χρήματα»... Μάλιστα την πρόταση αυτή έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεση προκειμένου να υπερψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της ψηφοφορίας επί της αρχής έχει ψηφίσει παρών, δηλώνοντας ότι δεν είναι η τελική του κρίση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φαμελος ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο της κυβέρνησης επισήμανε όσον αφορά το νομοσχέδιο ότι «αποτελεί ένα στοιχείο της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και δεν είναι το μόνο μέτρο, η μόνη παρέμβαση όσον αφορά τον τομέα των καναλιών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων». Πρόσθεσε τα «γνωστά», που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να καλύψει το πραγματικό του περιεχόμενο όπως ότι «Η διαφάνεια, η ισονομία και η νομιμότητα είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει βάλει ως προμετωπίδα για την περίοδο αυτή που διανύουμε», κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «δεν είχε το ηθικό και το πολιτικό ανάστημα για να καταβάλει αυτήν τη μικρή προσπάθεια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επί της αρχής κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει τάξη σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το οποίο πράγματι λειτουργούσε χωρίς ξεκάθαρους κανόνες», επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ δεν διαφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου». Ενώ ασκώντας στο νομοσχέδιο από την σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου πρόσθεσε πως η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο είναι «να δημιουργήσετε ένα νέο τοπίο, το οποίο ενδεχομένως να διάκειται πιο ευμενώς απέναντι στην Κυβέρνηση». Έθεσε το ερώτημα «γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον Υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, όταν υπό κανονικές προϋποθέσεις ο αριθμός των αδειών θα πρέπει να καθορίζεται από την ίδια την αγορά;», ενώ διαφωνία εξέφρασε και για τη διάταξη που προβλέπει τον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται για να πάρει άδεια ένας τηλεοπτικός σταθμός σημειώνοντας: «Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή, όπου ο αρμόδιος Υπουργός θα προσδιορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση το πόσους εργαζόμενους θα έχει;». Να σημειωθεί εδώ ότι δεν πρόκειται για κάποιο φιλεργατικό άρθρο. Εξάλλου οι αριθμοί αυτοί συμπίπτουν με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν απομείνει στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς μετά από τη σφαγή που έχει με τις εκατοντάδες απολύσεις στα ΜΜΕ. Επιπρόσθετα το άρθρο δεν προσδιορίζει σχέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, οργανόγραμμα. Ο ίδιος δήλωσε τη στήριξη της ΝΔ πρώτη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς δείχνοντας ότι το κόμμα του είναι συστημικό «όσο δεν πάει», και καλλιεργώντας την αυταπάτη για λογαριασμό των αφεντικών της ΧΑ ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια με τους επιχειρηματίες να κάνουν κουμάντο στα ΜΜΕ ότι «είχατε μοναδική ευκαιρία να αναδιατάξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προσφέρεται υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες». Όπως σημείωσε η κυβέρνηση την «ευκαιρία αυτή» την «σπαταλήσατε σε τετριμμένα ζητήματα ιδιοκτησίας»! Δηλαδή είναι ανάξιο λόγου για την ΧΑ σε ποιους ανήκουν τα ΜΜΕ. Στη συνέχεια προσπαθώντας να «στρογγυλέψει» αυτή την αναφορά επιδόθηκε στις γνωστές λαϊκίστικες αερολογίες της Χρυσής Αυγής ότι η προσφορά της κυβέρνησης προς «τους πολίτες είναι μηδενική» και ότι «στους δυνατούς του χρήματος, σε αυτούς που έχουν λεφτά που έχουν άκρες οφ σορ όλοι αυτοί να έχουν και κανάλι. Αυτό λέγεται σοσιαλισμός; αυτό λέγεται αριστερά;».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αντ. Λοβέρδος, επισήμανε ότι το κόμμα του «θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή» πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποδεχτεί τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την βελτίωσή του όπως στο άρθρο που αφορά την ονομαστικοποίηση να προστεθεί παράγραφος που να λέει ότι διεθνής ιδιωτική εταιρία θα ελέγχει τα πόθεν έσχες των επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες. Πρόταση βέβαια που δεν έχε καμία ουσιαστική βάση αφού δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αφού στο ίδιο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ονομαστικοποίηση για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμού Σπ. Δανέλης ανέφερε τις ενστάσεις του κόμματός του που είναι οι εξής: «επιμένετε σε ένα λάθος μοντέλο. Διεκδικείτε με αυτό το νομοσχέδιο την απόλυτη κυριαρχία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και επιχειρείτε να μας πείσετε πως αυτή ακριβώς η απόλυτη προσωπική κυριαρχία είναι αυτή που θα βάλει τέλος στη διαπλοκή. Ωστόσο πρόσθεσε «Σήμερα, επιτέλους, μετά από είκοσι έξι χρόνια το πολιτικό σύστημα επιχειρεί έστω ένα βήμα προκειμένου να σπάσει αυτή η τόσο διάχυτη πεποίθηση στην κοινωνία για τη διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού προσωπικού και αυτών που ελέγχουν τα media».
Η κριτική που άσκησε στη κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ.Δ. Καρράς από την Ενωσης Κεντρώων ήταν η «προχειρότητα» του νομοσχεδίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης θέλοντας να υποστηρίξει ...ιδεολογικοπολιτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η ενημέρωση γίνεται πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της επιχειρηματικότητας» και αυτός είναι ο ...στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης: «Να αλλάξει το μοντέλο της επιχειρηματικότητας» σε όλους τομείς, στο οποίο δεν θα «χωράει» η διαφθορά και η διαπλοκή, αφού θα αναλάβουν οι υγιείς επιχειρηματίες και θα δει έτσι και ο λαός μια άσπρη μέρα. «Η κυβέρνηση – σημείωσε - επιχειρεί με το νομοσχέδιο αυτό μια τομή. Προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα ενημέρωσης με στόχο την ποιότητά της και τη δημοκρατία σε αυτό, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αλλάξει και το μοντέλο επιχειρηματικότητας» γιατί αυτό το ...σύστημα «επιφυλάσσει τεράστια βάρη για την κοινωνία, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τον τεράστιο δανεισμό που υπάρχει, αλλά και για τους εργαζόμενους». «Είναι ένα σύστημα εξουσίας- πρόσθεσε - που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται μια συστημική αλλαγή. Ο νόμος αυτός είναι ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχουμε. Για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να αλλάξει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο επιχειρηματικότητας. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα λειτουργήσει κι αυτός ο νόμος. Δεν μπορεί ένα επιμέρους στοιχείο αυτού του συστήματος να αποδειχτεί αρκετό»!
Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είπε:  «Η διαπλοκή στην Ελλάδα υπήρχε και πριν να έχουμε ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί ανάγεται στον βασικό τρόπο συγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού. Με απλά λόγια, η ελληνική αστική τάξη –καχεκτική και αδύναμη ιδεολογικά- αναζητά κυρίως στο κράτος και όχι στην αγορά τον βασικό τρόπο πλουτισμού. Και πριν να έχουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιδίωκαν κάποιοι αν ήταν επιχειρηματίες - όχι από τους υγιείς,όχι από αυτούς που τιμούν τον ρόλο τους και δραστηριοποιούνται, εξάγουν στο εξωτερικό -κι επιχειρούσαν να αναζητήσουν πολιτικό μέρισμα μέσω (...) ενός ιδιόμορφου προστατευτισμού να βγάλουν χρήματα.

Το ζήτημα δεν είναι θέμα απλώς πολιτικής διαφθοράς. Είναι ζήτημα  και διαστροφής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, αυτό που επιχειρείται να γίνει, είναι απλώς το πρώτο βήμα, το οποίο έρχεται σήμερα να λύσει την ασυδοσία και τη διαφθορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για να συμπληρωθεί, θα πρέπει να έχει το αναγκαίο βήμα αργότερα στις τράπεζες και τέλος, στην πλήρη αποκάθαρση του τοπίου ανάμεσα στις επιχειρηματικές ελίτ, που έχουν συνηθίσει να έχουν την προνομιακή σχέση με το κράτος, και στην κρατική εξουσία»!
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget