Ουκρανία: Τοπικές εκλογές εκτός από τις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες

Τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο στην Ουκρανία σε όλες τις περιοχές εκτός των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιτάσσονται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Σε αυτές τις περιοχές είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνουν εκλογές στις 18 Οκτώβρη και 1 Νοέμβρη αντίστοιχα, ωστόσο στις αρχές Οκτώβρη οι ηγεσίες τους συμφώνησαν να τις αναβάλουν για το 2016, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας  εκεχειρίας του Μίνσκ.  Ωστόσο πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η αφετηρία για να ανοίξει το θέμα της «ομοσπονδιοποίησης» της χώρας, κάτι που ο αντιδραστικός πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί.   
Πάντως τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι επιθέσεις από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και παραστρατιωτικών σωμάτων φασιστών κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και αυτό παρότι συνεχίζεται, κατ' εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας  η απόσυρση των διάφορων οπλικών συστημάτων από τη γραμμή αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία.
Όπως κατήγγειλαν πολιτοφυλακές, ένοπλοι από την ουκρανική πλευρά παραβίασαν σήμερα 6 φορές την εκεχειρία στις πόλεις Γκορλόφκα κοντά στο Ντονέτσκ και Ναμπερέζνογιε στην περιοχή του Νοβοαζόφσκ, ενώ στόχος έγινε και το έτσι και αλλιώς κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου συχνά γίνονται μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Για άλλη μια φορά η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου δεν αναγνωρίζει αυτά τα περιστατικά ωστόσο οι σποραδικές μάχες κρατάνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία. Παρά τον προσωρινό συμβιβασμό της συμφωνίας του Μίνσκ, οι αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης που οδήγησαν στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης τον Φλεβάρη του 2014,   εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η είδηση που μετέδωσαν χθες τοπικά μέσα, ότι σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε δυνάμεις του ουκρανικού στρατού κοντά στο Σιροκίνο που ξεκίνησε από λεκτική παρεξήγηση μεταξύ διοικητών, αλλά εξελίχτηκε σε ανταλλαγή πυρών χωρίς να αναφέρονται απώλειες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget