Β. Ντομπρόβσκις: Έρχεται στην Αθήνα με μήνυμα «επιτάχυνσης» στην εφαρμογή του βάρβαρου μνημονίου

Με το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει επ' ουδενί χρόνος για χάσιμο» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, έρχεται αύριο Δευτέρα στην Αθήνα, για διήμερες επαφές με τη συγκυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, με το σχετικό στίγμα να δίνεται μέσω συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής».
«Δεν υπάρχει επ' ουδενί χρόνος για χάσιμο. Είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε στην εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν προ διμήνου», σημειώνει, για να επιβεβαιώσει στη συνέχεια ότι οι όποιες «προσαρμογές» δεν πρόκειται να αναιρέσουν ούτε στο ελάχιστο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης: «Περιθώριο για κάποιες προσαρμογές ίσως υπάρχει» ξεκαθαρίζει, «αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία».
«Η άμεση προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» τονίζει ο Β. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι «σε ό,τι αφορά την καταβολή της επόμενης υποδόσης, τα πράγματα είναι απλά: Απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων». Αμέσως μετά και μπαίνοντας στο «ψητό», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η υλοποίηση του βάρβαρου μνημονίου αφορά την προσπάθεια του κεφαλαίου να περάσει σε ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του, τονίζοντας: «Η πρώτη αξιολόγηση θα αποτελέσει πολύ σημαντικό σημάδι για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, για τις αγορές και τους επενδυτές».
Και προκειμένου να δοθεί ένα τέτοιο «σημάδι» θα πρέπει να προχωρήσουν οι αντίστοιχες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με τη συμβολή και της νέας «task force» της Κομισιόν. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Β. Ντομπρόβσκις κάνει λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνικές αρχές» και περιγράφει ως σκοπό της νέας «task force» την «παροχή τεχνικής βοήθειας, με σκοπό την προετοιμασία και την αποτελεσματική εφαρμογή διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων», την «αποδοτική αξιοποίηση των διαρθρωτικών και κοινοτικών κονδυλίων», τη «βελτίωση της είσπραξης των φορολογικών εσόδων», τον «εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».
Η παραπέρα χρεοκοπία του λαού «προαπαιτούμενο» για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που «καίνε» το εγχώριο κεφάλαιο και τα οποία συνδέονται με τους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός και εκτός Ευρωζώνης, για τη μενανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα θα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης», για το δε κρατικό χρέος, σημειώνει ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις επί του χρέους», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει. Θα μπορούσαν να συζητηθούν οι όροι του ελληνικού χρέους, δηλαδή μακρύτερες περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής». Και στη μία και στην άλλη περίπτωση δηλαδή, «προαπαιτούμενο» για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου είναι η «επιτυχία» του μνημονίου, που βαθαίνει ακόμα περισσότερο τη χρεοκοπία του λαού.
Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, ότι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου έρχονται για να μείνουν, ο Β. Ντομπρόβσκις κάνει ειδική αναφορά και στα μέτρα «εμβάθυνσης της ΟΝΕ», στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η «βελτίωση» των μηχανισμών των μνημονίων διαρκείας για όλους τους λαούς των κρατών - μελών της ΕΕ: Αναφέροντας ότι η Κομισιόν εστιάζει τώρα στην «πρακτική εμβάθυνση», εξηγεί ότι «πρόκειται για προτάσεις ενδυνάμωσης της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής διακυβέρνησης», τονίζοντας μάλιστα ότι «δίνουμε έμφαση σε οικονομικές και εργασιακές εξελίξεις», στο «να βρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί αντιμετώπισης των προκλήσεων για την ανταγωνιστικότητα»...
Οι επαφές του Β. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα
Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Β. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Την Τρίτη θα έχει συναντήσεις με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, το Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, καθώς και εκπροσώπους των περιβόητων «κοινωνικών εταίρων».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget