Συρία: Έντονες διπλωματικές διεργασίες στο φόντο σφοδρού ανταγωνισμού

Σε συνέχεια της χθεσινής τετραμερούς συνάντησης στην Βιέννη των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας για την κατάσταση στην Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε σήμερα  τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Τζον Κέρι, όσο και με τον Ιρανό Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Ο Λαβρόφ σύμφωνα με την επίσημη ρωσική ανακοίνωση και όσα είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση και την εκπομπή του πρώτου καναλιού «Νέα του Σαββάτου», συζήτησε με τον Κέρι το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω συνεννόησης ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση για την πολιτική διευθέτηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είμαστε έτοιμοι  να συμπεριλάβουμε την πατριωτική αντιπολίτευση και το λεγόμενο "Ελεύθερο Συριακό Στρατό" και να του παράσχουμε αεροπορική στήριξη, αλλά ακόμα μας λείπουν στοιχεία από τους Αμερικάνους συναδέλφους για το σε ποια σημεία βρίσκονται οι τρομοκράτες και που η πατριωτική αντιπολίτευση».  Επισήμαινε, επίσης, ότι «η πολιτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει αφού πρώτα ηττηθούν πλήρως οι τρομοκράτες». Βεβαίως το ζήτημα της δράσης των εγκληματιών του Ισλαμικού Κράτους, που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και άλλοι, χρησιμοποιείται και από την Ρωσία ως το βολικό πρόσχημα για να προωθούνται τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων.   
Ο Λαβρόφ εκτίμησε ακόμα ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων σημαίνει ότι κατανοούν την σημασία του διαλόγου και την αναντικατάστατη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν, αλλά με έμφαση σημείωσε ότι «πρέπει να σταματήσει η διάλυση κρατών και η αλλαγή καθεστώτων».  Μιλώντας για την θέση της χώρας του, είπε ότι «δεν παίρνουμε υπόψιν τα ειδικά συμφέροντα του προέδρου Άσαντ ή της αντιπολίτευσης αλλά τα συμφέροντα της Συρίας». Στο σημείο αυτό μεταφέροντας και την άποψη του Σύρου προέδρου, όπως αυτή εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στην Μόσχα, σημείωσε ότι και αυτός «βλέπει την ανάγκη της πολιτικής διευθέτησης και θεωρεί ότι η στρατιωτική φάση της επιχείρησης κατά των τρομοκρατών πρέπει να συνοδευτεί με μια ενοποίηση του υγιούς τμήματος της κοινωνίας και η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας που θα αποκλείει κανέναν», αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Οι εξωτερικοί παίκτες δεν μπορεί να αποφασίζουν για τους Σύρους. Πρέπει να κάνουμε τους Σύρους να δουλέψουν με τους δικούς τους μεθόδους και τον τρόπο ζωής όπου θα προστατεύονται τα συμφέροντα κάθε θρησκευτικής ή εθνικής πολιτικής ομάδας. Και φυσικά να προετοιμάσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές».
Κριτική άσκησε και στην ΕΕ που την κάλεσε να κατανοήσει την κατάσταση και να συμβάλλει στον πολυμερή διάλογο κάτι που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής.
Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Μ.Τζ.Ζαφάρι, ο Λαβρόφ επίσης είπε ότι συζήτησε την πολυμερή διαμεσολάβηση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.  
Οι διεργασίες αυτές πάντως δείχνουν ότι εξελίσσεται ένα διαρκές παζάρι που ανεξάρτητα από προσχήματα αφορά την διασφάλιση των συμφερόντων της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης και των αστικών τάξεων σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, όπου οι λαοί πληρώνουν και με το αίμα τους εδώ και χρόνια ένα σφοδρότατο ανταγωνισμό που όλα δείχνουν ότι θα φουντώσει ακόμα περισσότερο.
Είδηση για θάνατο του αρχηγού της «Αλ Νούσρα»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ρώσικα μέσα μετέδωσαν ότι σήμερα σε επιχειρήσεις του συριακού στρατού που υποβοηθούνται από τους ρώσικους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκε, κοντά στο Χαλέπι, ο αρχηγός της ισλαμιστικής Οργάνωσης «Τζαμπάτ Αλ Νούσρα» ο γεννημένος στην Αίγυπτο, Αμπού Σουλεϊμάν Αλ Μάρσι. Ωστόσο η είδηση αυτή  δεν διασταυρώνεται από άλλη πηγή.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget