ΣΥΡΙΑ Παζάρια σε συνθήκες πολέμου και όξυνσης των αντιθέσεων

Τα συγκρατημένα χαμόγελα, χάριν φωτογράφισης,
δεν κρύβουν τις αντιθέσεις μεταξύ των τεσσάρων
 υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη...
«Πράσινο φως» για την έναρξη μίας πολυμερούς διπλωματικής διαδικασίας στον πόλεμο της Συρίας και απώτερο στόχο την προώθηση των αντικρουόμενων συμφερόντων κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο ανάβουν τα παζάρια, που ξεκίνησαν προχτές, Παρασκευή 23/10, στη Βιέννη της Αυστρίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ΗΠΑ,Τζον Κέρι, Σαουδικής Αραβίας,Αντελ Τζουμπέιρ, και Τουρκίας,Φεριντούν Σιρνιλίογλου.
Στη συνάντηση δεν διαπιστώθηκαν μόνο οι διαφορές μεταξύ των παραπάνω χωρών στα πεδία συγκρούσεων της Συρίας (π.χ. ανάμεσα σε Σ. Αραβία, Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία) αλλά και διάθεση για μία νέα διπλωματική διαπραγμάτευση με επίκεντρο τη Συρία, στην οποία δεν αποκλείεται, αργότερα, να συμμετάσχουν περισσότεροι «παίχτες» από τις παραπάνω τέσσερις χώρες. Οχι μόνο μεμονωμένες δυνάμεις, αλλά και περιφερειακοί ή διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, καθώς στην προχτεσινή συνάντηση στη Βιέννη έγινε ξεκάθαρη η επιδίωξη της Ρωσίας να βάλει για ευνόητους λόγους στο κάδρο των επικείμενων διπλωματικών παζαριών δύο από τους βασικούς συμμάχους της στην περιοχή: Το Ιράν και την Αίγυπτο. Ο Ρώσος υπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης, είπε ότι γίνονται διεργασίες για τη συγκρότηση μίας Ομάδας Διαπραγμάτευσης για τη Συρία, που θα περιλαμβάνει «πάνω από 12 χώρες και οργανισμούς», που θα ανανεώνεται «αλλά δεν θα διευρύνεται αιωνίως», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρο πως θα συμμετάσχει ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας γιατί ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τους Αραβες, την Τουρκία ή το Ιράν αλλά πρόβλημα που ανησυχεί όλο τον ισλαμικό κόσμο».
Κομβικό γεγονός που κατέστησε απαραίτητη τη συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών είναι αναμφισβήτητα η ρωσική στρατιωτική αεροπορική επιχείρηση στη Συρία, τρεισήμισι βδομάδες μετά την έναρξή της, που επήλθε ως συνέχεια της προηγηθείσας πολυετούς επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, της Τουρκίας, των πετρελαιομοναρχιών του Περσικού Κόλπου.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνάντησης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε πως «ενημέρωσε επακριβώς» για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία καθώς και για το τι ελέχθη στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου, το 2011, μετέβη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μόσχα, και για να εκφράσει (όπως δήλωσε) τη «μεγάλη ευγνωμοσύνη του συριακού λαού για τη σημαντική ρωσική στρατιωτική βοήθεια». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «δεν συζητήθηκε η παραίτηση Ασαντ» αλλά ζητήματα που αφορούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, «και η σημασία ενός πανσυριακού διαλόγου για πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τους Κέρι, Τζουμπέι και Σινιρλίογλου «όχι εύκολη αλλά χρήσιμη».
Είναι σαφές ότι στο παρόν στάδιο η Μόσχα επιχειρεί να εξασφαλίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μονοπωλίων της σε βάθος χρόνου και όχι μόνο στη Συρία αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η μέχρι τώρα έκβαση των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία της «δίνει πόντους» στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, κάτι που παίρνουν υπόψη και οι άλλοι «παίκτες».
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας με τους Ευρωπαίους και τους Αραβες εταίρους τους.
Δεύτερο επιχειρησιακό συντονιστικό κέντρο στο Αμμάν!
Πάντως, της συνάντησης, την Παρασκευή, των τεσσάρων υπουργών στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ιμπίριαλ» της Βιέννης, είχε προηγηθεί εκείνη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας - ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε για μιάμιση ώρα κεκλεισμένων των θυρών.
Μετά από ολιγόωρο διάλειμμα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Νάσερ Τζούντεχ, ανακοινώνοντας την έτερη σημαντική είδηση της μέρας: Τη ρωσο-ιορδανική συμφωνία για τη συγκρότηση ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου στο Αμμάν της Ιορδανίας για συντονισμό των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν οι δύο χώρες κατά θέσεων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη Συρία.
Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία έχει απευθύνει πρόσκληση σε ΗΠΑ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία αλλά και σε όποια άλλη χώρα το επιθυμεί, να συμμετάσχει και σε αυτό το νέο, επιχειρησιακό συντονιστικό κέντρο στο Αμμάν (μετά το πρώτο κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων κατά του «ΙΚ» που στήθηκε, προ εβδομάδων, στη Βαγδάτη, μεταξύ των στρατών Συρίας - Ιράκ - Ρωσίας - Ιράν). Σημείωσε ότι το ρωσο-ιορδανικό κέντρο στο Αμμάν θα είναι μηχανισμός «που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση προβλημάτων, τα οποία μας εμποδίζουν έως τώρα να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση στο "ΙΚ", στο "Μέτωπο Νούσρα" και άλλες τρομοκρατικές ομάδες». Πρότεινε έτσι την απόκοινού επιλογή στόχων και την κατάρτιση μίας «κοινής λίστας κατά της τρομοκρατίας», όπως η λίστα στην οποία έχει καταλήξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή οι μεμονωμένες λίστες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Μάλιστα, ο Λαβρόφ σημείωσε με νόημα: «Για χρόνια οι εταίροι μας προσπαθούσαν να το αποφύγουν... Είναι σημαντικό όχι μόνο να επιλέξουμε από κοινού τους στόχους, τους κοινούς μας εχθρούς και αντιπάλους. Είναι επίσης απαραίτητο να μοιραζόμαστε πληροφορίες για τις περιοχές που ελέγχονται από την πατριωτική αντιπολίτευση για να τη βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του "ΙΚ" και άλλων τρομοκρατών και να εμπλακεί η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση στην πολιτική διαδικασία...».
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη δημιουργία ρωσο-ιορδανικού συντονιστικού κέντρου είναι σημαντική για τα δεδομένα του σύνθετου και πολύπλοκου γεωπολιτικού παζλ που έχει στηθεί στην περιοχή, καθώς η Ιορδανία συμπεριλαμβάνεται στους λίαν πιστούς Αραβες συμμάχους των ΗΠΑ και συμμετέχει αφετέρου στο συνασπισμό που έχει στήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, υποτίθεται κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ».
Ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάμεντ αλ Μομάνι, έσπευσε, σε κάθε περίπτωση, να σημειώσει πως η δημιουργία του ρωσο-ιορδανικού συντονιστικού κέντρου στο Αμμάν δεν σημαίνει αποχώρηση της Ιορδανίας από το συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «ΙΚ».
Οι επιφυλάξεις και «ελπίδες» του Τζον Κέρι
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από την άλλη, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Βιέννης «εποικοδομητική και παραγωγική», αν και παρατήρησε πως οι υπουργοί Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας απέρριψαν την πρόταση του Λαβρόφ να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση και το Ιράν, αν και η κυβέρνηση Ομπάμα κατά το παρελθόν έχει αποδεχθεί ως απαραίτητη τη συμμετοχή Μόσχας και Τεχεράνης σε μία «διπλωματική διαδικασία» για τη Συρία. Σημείωσε ωστόσο πως η συνάντηση των τεσσάρων στη Βιέννη επέφερε «την ανάδειξη κάποιων ιδεών, τις οποίες δεν πρόκειται να μοιραστώ μαζί σας σήμερα, αλλά ελπίζω πως έχουν την πιθανότητα να αλλάξουν τη δυναμική». Στη συνέχεια όμως εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, ανακοινώνοντας την επανάληψή της την ερχόμενη Παρασκευή, 30/10, στη Βιέννη.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Αντελ Τζουμπέιρ μετέφερε πως οι ομόλογοί του συμφώνησαν στην «ανάγκη επίλυσης της συριακής κρίσης» στη βάση του (προηγούμενου) ανακοινωθέντος της Γενεύης με στόχο την οικοδόμηση μίας «δημοκρατικής και ενιαίας Συρίας» και στην ανάγκη «καταπολέμησης του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής». Με όλα αυτά είναι φανερό πως το «κουβάρι» των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων μπλέκει όσο περνά ο καιρός ακόμη περισσότερο.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget