Υπουργοί Εσωτερικών ΕΕ: Συμβιβασμός για την εγκατάσταση των προσφύγων

Παρά τις έντονες διαφωνίες που εκδηλώνονται για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες πρωτοστατεί και η ΕΕ, οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών μελών της λυκοσυμμαχίας προχώρησαν τελικά σε έναν συμβιβασμό, υιοθετώντας αργά το απόγευμα της Δευτέρας την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Όπως σημείωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Άσελμπορν, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη, ωστόσο προς το παρόν μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης, ενδεικτικό της εμπλοκής που δημιουργείται από την απροθυμία ορισμένων χωρών να δεχτούν ποσοστώσεις στους πρόσφυγες που πρέπει να δεχτούν στο έδαφός τους.
Περισσότερες διαφωνίες εκφράζονται όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής, για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το Συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής αλλά η πρόταση θα επανεξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 8 Οκτώβρη. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.
Σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή τηςμεταξύ άλλων, τόνιζε ότι η «μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων αναλογικά στα διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό" των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, και με την ευθύνη της ΕΕ, όπως και των συμμάχων της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Βοήθεια στην Ελλάδα για ένταση της καταστολής 
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Γιαν Άσελμπορν, ανακοίνωσε ότι το αίτημα των ελληνικών Αρχών για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τα κράτη – μέλη έγινε δεκτό.
Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διοικητικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις της, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη. Αυτό στην πράξη σημαίνει κλιμάκωση της δραστηριότητας των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με εφαρμογή και των λεγόμενων συνοριακών «hot spots», στα οποία θα γίνεται ο απαράδεκτος διαχωρισμός σε «αποδεκτούς πρόσφυγες» και «προς απέλαση μετανάστες». 
Θα πυροβολούνται 
 Εξάλλου, κλιμάκωση της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο συνιστούν οι χτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ. Το Συμβούλιο εξέδωσε μια «θετική εκτίμηση» ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της δεύτερης φάσης της, στην ανοιχτή πλέον θάλασσα, η περιλάλητη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ EUNAVFOR MED. Πρόκειται για μία από τις σε εξέλιξη 6 στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Επισήμως στοχεύει στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ, μέσω χτυπημάτων στα κυκλώματα διακινητών, με ελέγχους σε πλοία για τα οποία εγείρονται υποψίες ότι χρησιμοποιούνται ως δουλεμπορικά. Στα σχέδιά της περιλαμβάνει μέχρι και μια τέταρτη φάση, «σούπερ επιθετική», όπως τονίζουν ανώτατα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον προβλέπει ακόμα και «αντιμετώπιση στο έδαφος», ανάπτυξη δυνάμεων σε βάσεις διακινητών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Προκειμένου να ξεκινήσει και επιχειρησιακά η δεύτερη φάση της επιχείρησης, θα ακολουθήσει ένα συμβούλιο έγκρισης των «κανόνων εμπλοκής» στην ανοιχτή θάλασσα. Όπως καταλήχθηκε χτες, μόλις συμφωνηθούν οι εν λόγω κανόνες και ο διοικητής επιχειρήσεων δηλώσει ότι έχει τα απαιτούμενα μέσα και εξοπλισμό, οι πρέσβεις - εκπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας θα αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της δεύτερης φάσης.
Όλα αυτά, βέβαια, στην πράξη σημαίνουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα επιχειρούν δρομολόγια σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, φέρνοντας νέες εκατόμβες νεκρών στα κύματα. Χώρια το γεγονός ότι το χτύπημα των δουλεμπόρων θα αξιοποιηθεί από την ΕΕ για παραπέρα ανάπτυξη της πολεμικής της δράσης και νέες επεμβάσεις.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget