Έκτακτη Σύνοδος υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τους πρόσφυγες την επόμενη Τρίτη

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτέμβρη, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της εγκατάστασης των 120.000 προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα το Λουξεμβούργο, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο επί του συγκεκριμένου θέματος.
Το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί από το Συμβούλιο των Υπουργών να συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης εισόδου τους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα που έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού ορισμένες, με επικεφαλής τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ της ανακατανομής των προσφύγων αυτών, ενώ άλλες αντιδρούν στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αντιδράσεις για την επέκταση του φράχτη της Ουγγαρίας
Η χώρα που κρατά την πιο σκληρή στάση είναι η Ουγγαρία, η κυβέρνηση της οποίας μάλιστα αποφάσισε να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράκτη που κατασκευάζει κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ώστε να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ρουμανίας, που διαμαρτυρήθηκε έντονα, εκτιμώντας ότι «δεν συμμορφώνεται προς το πνεύμα της Ευρώπης».
Την ίδια ώρα, οι αρχές της Ουγγαρίας ξεκίνησαν τη διαδικασία ...απόρριψης των αιτήσεων των προσφύγων, αλλά και τις μαζικές συλλήψεις όσων ξεριζωμένων εισέρχονται στο έδαφος της χώρας.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, αφότου τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, κατατέθηκαν 16 αιτήσεις χορήγησης ασύλου οι οποίες απορρίφθηκαν όλες.
Άλλες 32 αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, αναφέροντας επίσης πως 174 άνθρωποι, οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ περνούσαν τα σύνορα παράνομα, θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.
Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» ότι οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι απορριφθέντες πρόσφυγες επαναπροωθούνται στη Σερβία, η οποία όμως δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να χειριστεί τη μαζική εισροή προσφύγων στο έδαφός της μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ουγγαρία και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιλύσει αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση.
Αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα από την Αυστρία
Δεν είναι όμως μόνο η Ουγγαρία που σκληραίνει τη στάση της απέναντι στα θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ. Η Αυστρία θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία από τα μεσάνυχτα απόψε (01.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, δύο ημέρες αφότου και η Γερμανία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών στη χώρα.
Ο φετινός Σεπτέμβρης είναι ο πιο θανατηφόρος μήνας των τελευταίων δύο ετών για τους πρόσφυγες που επιχειρούν το διάπλου της Μεσογείου και τη μετάβασή τους στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget