Σερβία: Στήνουν στρατιωτικό κλοιό γύρω από τους πρόσφυγες

Ουγγρικά στρατιωτικά οχήματα περιπολούν στον φράχτη
μεταξύ Σερβίας - Ουγγαρίας
Σφίγγει, μέρα τη μέρα, ο κλοιός γύρω από χιλιάδες πρόσφυγες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια, καθώς η μία κυβέρνηση μετά την άλλη παίρνουν σειρά μέτρων για την ανακοπή των «κυμάτων» προσφυγιάς που προκαλούν οι πολιτικές ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κάνοντάς τους «μπαλάκι» μεταξύ των συνόρων τους...
Αργά το βράδυ της Δευτέρας για παράδειγμα ο Σέρβοςαναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Νενάντ Ιβανίσεβιτς δήλωσε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί την αντίστροφη ροή μεταναστών από την Ουγγαρία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της ανάπτυξης στρατευμάτων στα σύνορα με τη γειτονική χώρα! Όπως σημείωσε: «Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα, γιατί εκείνη είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα».
Η Ουγγαρία εφαρμόζει ήδη από σήμερα δρακόντεια μέτρα ασφυκτικού ελέγχου στα σύνορά της, επιβάλλοντας τακτικές όπως απειλές για μαζικές συλλήψεις προσφύγων και πολυετείς ποινές φυλάκισης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Η νέα νομοθεσία, που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, θεσπίζει τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για «καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων», συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία, αφού πολλοί πρόσφυγες έμπαιναν στη χώρα προκαλώντας τρύπες στον φράχτη. Η νομοθεσία επίσης θέτει ειδικές διαδικασίες που επιτρέπουν σε μετανάστες να κάνουν αίτηση για άσυλο στα... σύνορα, για γρηγορότερη διαδικασία. Επιπλέον, εντός τρέχοντος 24ώρου, η αντιδραστική κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να ανακοινώσει «κατάσταση κρίσης» σε μία προσπάθεια να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατού στα σύνορα.
Οι δηλώσεις του Ιβανίσεβιτς αποτελούν την πρώτη δήλωση Σέρβου κυβερνητικού αξιωματούχου για τα σχέδιαε της χώρας να στείλει στρατό στα σύνορα για να αποτρέψει την αντίστροφή ροή μεταναστών. Νωρίτερα, Σε δηλώσεις στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS ο Σέρβος υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν υποστήριξε ότι θα στηθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών σε τέσσερις πόλεις γιατί αναμένεται ότι μετά τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή από την Ουγγαρία, οι πρόσφυγες θα ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στη Σερβία.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget