τον Έβρο κατευθύνονται οι πρόσφυγες από την Τουρκία - Στην Κροατία στρέφονται οι πρόσφυγες μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας

Τούρκοι χωροφύλακες σταματούν μετανάστες έξω από την Ανδριανούπολη
Στην προσφυγική κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη ενεπλάκη σήμερα και η Κροατία καθώς οι πρώτοι πρόσφυγες, αρκετές δεκάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εισήλθαν σήμερα στη χώρα, έπειτα από την απόφαση της εθνικιστικής κυβέρνησης της Ουγγαρίας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία.
Οι πρόσφυγες έφθασαν νωρίτερα με λεωφορείο στο χωριό Σιντ της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, και περπάτησαν μέσα από χωράφια για να περάσουν στην Κροατία.
Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη την καταγραφή τους και θα τους μεταφέρει σε κέντρα υποδοχής κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην κομητεία Βουκοβάρσκο - Σριτζέμσκα, στα ανατολικά σύνορα, επιβεβαίωσε ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων εισήλθε στην Κροατία, ενώ νωρίτερα εικονολήπτης του «Ρόιτερς» είδε τουλάχιστον 100 πρόσφυγες να περπατούν μέσα σε χωράφια κατά μήκος των σερβο-κροατικών συνόρων.
Οι περισσότεροι έφθασαν εκεί με λεωφορεία από την πόλη Πρέσεβο, στα νότια σύνορα της Σερβίας με την ΠΓΔΜ στη δυτική πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, ενώ άλλοι μετέβησαν εκεί με ταξί. Κάποιοι από αυτούς δήλωσαν ότι είναι Ιρακινοί.
Τα λεωφορεία επρόκειτο να τους μεταφέρουν στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας αν η Βουδαπέστη δεν είχε σφραγίσει τα σύνορά της.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από στοιχεία της αστυνομίας, ο αριθμός των προσφύγων που συνέλαβε η ουγγρική αστυνομία χθες Τρίτη μειώθηκε σε 366 από τον αριθμό-ρεκόρ των 9.380 που βρισκόταν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση τουΒίκτορ Ορμπάν, όποιος πρόσφυγας ζητεί άσυλο στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, θα απελαύνεται, ενώ όποιος πρόσφυγας επιχειρεί να εισέλθει παράνομα στη χώρα θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.
Πολλοί πρόσφυγες πλέον θα επιλέγουν να εισέρχονται στην Κροατία, η οποία ανήκει στην ΕΕ, κι από εκεί στη Σλοβενία, η οποία ανήκει στη Συνθήκη Σένγκεν, κι έπειτα στην Αυστρία και τηΓερμανία.
Απέναντι σε αυτή την προοπτική, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Οστοτζιτς, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το Ζάγκρεμπ έχει εκπονήσει ένα «σχέδιο επείγουσας κατάστασης σε περίπτωση εισροής χιλιάδων προσφύγων», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά αρκούμενος να δηλώσει ότι «η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει γρήγορα αυτό το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί».
Στον Έβρο κατευθύνονται οι πρόσφυγες από την Τουρκία
Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στην Τουρκία, έχουν πάρει το δρόμο από την Κωνσταντινούπολη για τα σύνορα με την Ελλάδα ή και τη Βουλγαρία.
Οι τουρκικές αρχές έχουν αναπτύξει μπλόκα στον οδικό άξονα που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη (τελευταία τουρκική πόλη πριν τις Καστανιές και ένα από τα σημεία που υπάρχουν χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία).
Αρκετοί πέρασαν τη νύχτα προς Τετάρτη σε σκηνές σε διάφορα σημεία δίπλα στο δρόμο. Σύμφωνα με φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ορισμένοι πρόκειται να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα μέσα από χωράφια.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων είχε αρχίσει από ημέρες να γίνεται σημείο συγκέντρωσης προσφύγων που προσπαθούσαν να αγοράσουν εισιτήρια για τα δυτικά. Δυνάμεις της τουρκικής χωροφυλακής είχαν αποκλείσει την πρόσβασή τους στην Αδριανούπολη, προσπαθώντας να τους στείλουν πίσω, επικαλούμενοι το νόμο που προβλέπει ότι, ακόμη κι αν διαθέτουν άδεια παραμονής, απαγορεύεται στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν μεταξύ διαφορετικών νομών.
Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και με φόντο τα ναυάγια ακόμη και στη σχετικά σύντομη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών, η χερσαία διαδρομή μοιάζει ασφαλέστερη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget