ΗΠΑ-Ρωσία: Ενδοϊμπεριαλιστικές «τριβές» για τις εξελίξεις στη Συρία

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με αφορμή τη ρωσική νέα στρατιωτική υποστήριξη στηνΣυρία, καθώς η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως αναγκάζει την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει την επικοινωνία με το Κρεμλίνο σε μία πιθανή απόπειρα «συντονισμού» της πολιτικής τους στην περιοχή.
Ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την τρίτη (από τις 5 Σεπτέμβρη) τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να δουν τη Μόσχα να συμμετέχει «εποικοδομητικά με τη διεθνή συμμαχία» που τάχα «αντιμετωπίζει» τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, παρά να χτίζει τη δική της στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
Ο Ερνεστ απάντησε θετικά, εμμέσως πλην σαφώς, στην πρότερη πρόταση του Κρεμλίνου για συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα είχε πρόβλημα να μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν εφόσον «αποφασίσει ότι θα προάγει τα συμφέροντά μας». Όσον αφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κέρι με τον Λαβρόφ, ο πρώτος φέρεται να σημείωσε στον δεύτερο πως η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «κινδυνεύει να οξύνει και επεκτείνει τη σύρραξη, και να υπονομεύσει τον κοινό μας στόχο να πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό αν δεν παραμείνουμε επίσης εστιασμένοι στην εξεύρεση λύσης στη σύρραξη στη Συρία μέσα από μια αυθεντική πολιτική μετάβαση».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ είπε ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός «ενωμένου διεθνούς μετώπου» ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, ενώ προχτές ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν επαναβεβαίωσε την πολιτική και στρατιωτική στήριξη της χώρας του στην κυβέρνηση και το στρατό της Συρίας.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στη Συρία σε συνδυασμό με το διογκούμενο «κύμα» προσφύγων που κατακλύζει την Ευρώπη αναγκάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει νέες κινήσεις στη σκακιέρα της «διπλωματίας». Όπως ανακοινώθηκε, ο Κέρι αναμένεται να μεταβεί εντός της βδομάδας στοΛονδίνο όπου θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ και τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σείχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ μπιν Σουλτάν μπιν Ναχγιάν, αμιγώς σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget