Δανία: Σαρωτικές αλλαγές στην Yγεία στον απόηχο των εκλογών

Σε λιγότερο διάστημα από μια εβδομάδα μετά τις εκλογές στηΔανία, και ενώ ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, οι περιφέρειες προχωρούν σε σαρωτικές και επικίνδυνες περικοπές στον τομέα της Υγείας.
Οι υποψήφιοι και των δύο μπλοκ, κατά την προεκλογική περίοδο υποσχέθηκαν ότι θα διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, για την άμβλυνση του προβλήματος των ουρών, και δεσμεύτηκαν ότι οι ψηλές τιμές των φαρμάκων δεν θα αποτελέσουν κανένα εμπόδιο για τη χορήγησή τους.
Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές, το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειαςMidtjylland, αποφάσισε με το δικαιολογητικό της κακής οικονομίας και του υψηλού κόστους των φαρμάκων, να προβεί μέχρι το 2019 σε περικοπές ύψους 700 εκατ. Κορωνών (περίπου 100 εκατ. Ευρώ), που σημαίνει σε πρώτη φάση απολύσεις 800 γιατρών και νοσοκόμων.
Όπως δήλωσε κυνικότατα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου: «Δενμπορεί ένα τέτοιο πακέτο περικοπών να μη γίνει αισθητό και να μην έχει συνέπειες. Αρκετοίπολίτες θα αισθανθούν χειροτέρευση στην ποιότητα των υπηρεσιών και θα γίνουν μαζικέςαπολύσεις. Θα θέλαμε αυτό να γίνει με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε.
Η Anja Laursen, πρόεδρος του σωματείου νοσοκόμων, προειδοποιεί ότι «τα παραπάνω μέτρα θα έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς, και αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα που έγινε για την κατάσταση στα νοσοκομεία, που επιβεβαιώνει ότι κάθε δεύτερη νοσοκόμα συμφωνεί ότι η πίεση στη δουλειά έχει αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, που είναι πια επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών».
Εκτός από τη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς στα τελευταία χρόνια, που αφορούν όλους τους τομείς της Υγείας, τα νέα μέτρα θα συνεπάγονται συγχώνευση διαφόρων τμημάτων όπως της ψυχιατρικής καθώς και μείωση κλινών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Δανίας εκφράζει με σχετική ανακοίνωση την ανησυχία του, γιατί οι περικοπές θα έχουν ανησυχητικές συνέπειες για τους ψυχικά ασθενείς.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της Δανίας. Για παράδειγμα στην πρωτεύουσα, ενώ είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Απρίλη περικοπές 150 εκατ. Kορώνες (20 εκατ. Ευρώ), αποφασίστηκαν πρόσφατα επιπλέον περικοπές 75 εκατ. (10 εκατ. Ευρώ) για το υπόλοιπο του 2015 και 225 εκατ. Κορώνες (30 εκατ. Ευρώ) για το 2016.
Και όλα αυτά πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειών για τους προϋπολογισμούς του 2016.
Και στη Δανία λοιπόν, που βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης, η κάποτε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει κάνει φτερά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η όποια αναλογία στο μείγμα, είτε επεκτατικής είτε περιοριστικής πολιτικής, καθορίζεται από τις σύγχρονες ανάγκες της ανάκαμψης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και ακριβώς αυτό είναι που πρέπει να απορρίψουν σε κάθε χώρα. Να απεγκλωβιστούν από την αυταπάτη ότι μπορούν έστω και κάτι να κερδίσουν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Το κύριο που χρειάζεται, είναι να προτάξουν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, που μπορούν να διεκδικήσουν μόνο σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget