Τροπολογία για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΓΑ

Με γνώμονα την ανακούφιση των φτωχών αγροτών, χτες, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη ρύθμιση οφειλών περίπου 245.000 αγροτών προς τον ΟΓΑ.
Οπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, «σύμφωνα με στοιχεία του ΟΓΑ, περίπου 245.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς τον Οργανισμό, λόγω οικονομικής αδυναμίας, με συνέπεια, εκτός των άλλων, να στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε πολλές περιπτώσεις, μέσα στην οικογένεια επιλέγεται εξ ανάγκης να πληρώνεται, λόγω οικονομικής αδυναμίας, μόνο μία ασφαλιστική εισφορά, οπότε συνήθως οι γυναίκες αγρότισσες μένουν ανασφάλιστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη σύνταξή τους».
Τονίζεται ότι η πρόσφατη νομοθετική διάταξη που αφορά τη λεγόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών, δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα για μια μεγάλη κατηγορία μικρομεσαίων αγροτών, για δύο λόγους. Πρώτον, είναι γνωστό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ υπολογίζονται ανά 6μηνο και μπορούν να έχουν πληρωθεί ως το τέλος του επόμενου τριμήνου. Με αυτό ως δεδομένο, η εισφορά του δεύτερου 6μηνου του 2014 έγινε ληξιπρόθεσμη στις 31 Μάρτη του 2015. Στο σχετικό νόμο δεν προβλέπεται ότι η εισφορά του δεύτερου 6μήνου μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Δεύτερον, οι αγρότες, για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους από την 1η Μάρτη του 2015 και εφεξής. Αυτό σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνεται και η δόση του δεύτερου 6μήνου του 2014 (που, όπως αναφέρθηκε, η διορία για την καταβολή της λήγει στις 31 Μάρτη του 2015). Δηλαδή, μικρομεσαίοι αγρότες, για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει ταυτόχρονα να καταβάλουν την εισφορά του δεύτερου εξαμήνου του 2014 στο σύνολό της, συν την πρώτη από τις 100 δόσεις, πράγμα που για ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι αδύνατο.
Για να δοθεί τέλος σε αυτό το «κομφούζιο», προτείνεται από το ΚΚΕ η τροπολογία - προσθήκη που προβλέπει: «Κατ' εξαίρεση των διατάξεων της παραγράφου 1 και της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του ν. 4321/2015, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς του β' εξαμήνου του 2014, υπάγεται σε ρύθμιση, σύμφωνα με τους λοιπούς όρους του άρθρου 28 του ν. 4321/2015».



Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget