ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Στην ημερήσια διάταξη φλέγοντα ζητήματα για τα μονοπώλια

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσει την υλοποίηση πλευρών της ευρωενωσιακής στρατηγικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι οποίες για το 2015 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «προώθηση των επενδύσεων», «εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», «επιδίωξη ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής», άρα νέες ενισχύσεις στα μονοπώλια, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας τους, νέες περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες.
Στο πλαίσιο των εργασιών του θα παρουσιαστεί απ' τον πρόεδρό του και τον πρόεδρο της Κομισιόν η έκθεση για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη Ζώνη του Ευρώ,παρουσία του Μ. Ντράγκι και του Γ. Ντάισελμπλουμ.
Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης, στη βάση της λήψης πρόσθετων μέτρων καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ανάπτυξη και ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, της «EU NAVFOR MED». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να κάνει τον απολογισμό της εφαρμογής των κατευθύνσεων σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνουν οι μεταναστευτικές ροές στην περιοχή της Μεσογείου, που συμφωνήθηκαν κατά την ειδική σύνοδό του τον Απρίλη και να επικεντρωθεί στα μέτρα που αφορούν σε μετεγκατάσταση / επανεγκατάσταση, επιστροφή / επανεισδοχή / επανένταξη. Επιπλέον, αναμένεται να συζητήσει μέτρα για αύξηση της χρηματοδοτικής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη - μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Απογειώνοντας την υποκρισία, αν και εκ των υπαίτιων η ΕΕ για το ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων με τις κάθε είδους επεμβάσεις σε όφελος των μονοπωλίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίσει τη σημασία παροχής αναπτυξιακής βοήθειας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα «βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης»...
Ιμπεριαλιστική ασφάλεια και άμυνα
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί και η ευρωενωσιακή στρατηγική για την εσωτερική ασφάλεια και θα εξεταστεί η πρόοδος ως προς την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την υποτιθέμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Για την εξωτερική ασφάλεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αναθέσει στην Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ την υποβολή σχετικής έκθεσης το αργότερο έως τον Ιούνη του 2016. Αναμένεται ακόμα να εγκριθούν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, στο πλαίσιο της οποίας προκρίνεται η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ για ανάληψη ακόμα πιο ανοιχτής στρατιωτικής δράσης, για να προωθήσει τις θέσεις των μονοπωλίων της έναντι των ανταγωνιστών της.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παρουσιάσει τις απόψεις του για τις νέου τύπου απειλές, την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ κ.ά.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει ξανά το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Ουκρανία. Θα ασχοληθεί επιπλέον με τη χάραξη πρόσθετων κατευθύνσεων για την ενιαία ψηφιακή αγορά. Ακόμα, αναμένεται να επιχειρηθεί και μια ανασκόπηση των διαβουλεύσεων που αφορούν στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (ΤΤΙΡ).



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget