ΓΑΛΛΙΑ Ενόχληση για αμερικανικές παρακολουθήσεις

Την ενόχληση της γαλλικής κυβέρνησης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου της Γαλλίας, από το 2006 ως το Μάη του 2012. Πρόκειται για το διάστημα, κατά το οποίο στη θέση του Προέδρου υπηρέτησαν διαδοχικά οι Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ (ο τελευταίος ανέλαβε τον Οκτώβρη του 2010). Τις σχετικές αποκαλύψεις έκανε η γαλλική «Λιμπερασιόν» και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Μεντιάπαρ», επικαλούμενες έγγραφα του «Wikileaks», του γνωστού ιστότοπου του πρώην Αμερικανού πράκτορα Σνόουντεν.
Χτες το πρωί, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντσυγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (συμμετέχουν υπουργοί με συναφείς αρμοδιότητες). Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «απαράδεκτα γεγονότα» και σημειώνεται ότι «οι αμερικανικές αρχές είχαν αναλάβει δεσμεύσεις (σ.σ. αντίστοιχες αποκαλύψεις για τη NSA είχαν γίνει και πριν από ενάμιση περίπου χρόνο), πρέπει να τις θυμούνται και να τις σέβονται. Η Γαλλία, που ήδη ενίσχυσε τα διαθέσιμα εργαλεία για τον έλεγχο και την προστασία της (σ.σ. αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης), δε θα ανεχτεί κανένας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της».
Ακόμα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για να ζητήσει εξηγήσεις.
Οσον αφορά την αντίδραση της Ουάσιγκτον, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε περιοριστεί σε μια δήλωση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Νεντ Πράις, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είχαμε στόχο και δε θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του Προέδρου Ολάντ» δήλωσε ο Πράις. «Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό, εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας... Αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες».
Ουσιαστικά, ο Πράις επιβεβαίωσε μια πάγια τακτική των κρατικών μηχανισμών, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «αξιοποιούν» και απέναντι σε στενούς «εταίρους» τους. Η τακτική αυτή φυσικά και δεν είναι άγνωστη στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους, ωστόσο αποκαλύπτεται και καταδικάζεται κατά το δοκούν κάθε φορά, με τη συμβολή και διαφόρων «ανεξάρτητων» ΜΜΕ.

Οσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που φέρονται να υπέκλεψαν οι Αμερικανοί, προκύπτει ότι ο Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά υπουργικό συμβούλιο, για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες ενός «grexit», από το Μάη του 2012. Ακόμα, ο ίδιος ηγέτης εμφανίζεται να είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ζητώντας επαφές με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), κόμμα με το οποίο άλλωστε ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια. Ακόμα, το «Wikileaks» έγραψε ότι η Γαλλία υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και την ανάγκη να σταματήσει η «υπερβολική λιτότητα» που δεν είναι η σωστή τακτική.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget