ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Αποφάσεις για κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής έντασης

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ευρωατλαντικό άξονα και τη ρωσική αστική τάξη.
Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ: «Θα λάβουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας και θα το κάνουμε επειδή το ΝΑΤΟ έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας. Αναμένω ότι θα αυξήσουμε περαιτέρω τη δύναμη και τις ικανότητες της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των εναέριων και θαλάσσιων δυνάμεων, και των ειδικών δυνάμεων που θα την πλαισιώνουν. Ολες αυτές οι δυνάμεις μαζί αναμένουμε ότι θα φτάσουν τους 40.000 σε προσωπικό. Αυτή είναι μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδο, των 13.000 στρατιωτών».
Πρόσθεσε ότι ο πυρήνας αυτής της Δύναμης, η «Αιχμή του Δόρατος» (μεγέθους ταξιαρχίας) είναι πλέον επιχειρησιακά έτοιμη, ενώ ταυτόχρονα απλώνεται ένα «δίκτυο» έξι μικρών στρατηγείων του ΝΑΤΟ στην ανατολική συνοριογραμμή της λυκοσυμμαχίας, στα σύνορα δηλαδή με τη Ρωσία.
Συνέχισε: «Θα βελτιώσουμε επίσης το σχεδιασμό μας και θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες λήψης πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων. Αυτό θα μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας, όσο γρήγορα χρειάζεται, όταν προκύπτουν κρίσεις, διατηρώντας παράλληλα πλήρη πολιτικό έλεγχο».
Η Σύνοδος θα ασχοληθεί και με τις δαπάνες που κάνουν τα κράτη - μέλη στην Αμυνα, με τον κανόνα του ΝΑΤΟ να απαιτεί κάθε μέλος να δαπανά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την «άμυνα». Οπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, 5 «σύμμαχοι» (Εσθονία, Πολωνία, Βρετανία, ΗΠΑ και Ελλάδα) θα πιάσουν το προαναφερθέν όριο, ενώ 18 σύμμαχοι αναμένεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε πραγματικούς όρους. Μέσα στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, στο ΝΑΤΟ προβληματίζονται καθώς στο σύνολο των χωρών, και με βάση την πτώση των ΑΕΠ, οι δαπάνες τους για την Αμυνα θα μειωθούν φέτος κατά 1,5% συγκριτικά με τα ποσά του 2014. «Ετσι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, όπως αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις για την ασφάλειά μας, πρέπει να διατηρήσουμε τις χώρες μας ασφαλείς», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, αφήνοντας αιχμές και για τις πρόσφατες εξαγγελίες της ρωσικής κυβέρνησης περί ενίσχυσης του πυρηνικού της οπλοστασίου με επιπλέον 40 νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, απαντώντας στο αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης βαρέος οπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, κλιμακώνοντας την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο θα υιοθετήσουν ένα «πακέτο βοήθειας» προς τηΜολδαβία για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της. Επίσης, ότι σήμερα θα υποδεχτούν τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας προκειμένου «να εξετάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», και «να επανεξετάσουν την υποστήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ για μια ισχυρή και κυρίαρχη Ουκρανία».



Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget