Οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις επί τάπητος στο «Brussels Group»

Tη λίστα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προσκόμισε η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σήμερα το «Brussels Group». Στη διαβούλευση με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης μετέχουν πολιτικά στελέχη και οι κυβερνητικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών, 'Ελενα Παναρίτη, Γ. Χουλιαράκης και Ν. Θεοχαράκης.
Οι σημερινές εξελίξεις θα απασχολήσουν αύριο Κυριακή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι «κοστολογημένες δράσεις» της «λίστας μεταρρυθμίσεων» ξεκινούν από προβλεπόμενα «έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015», σε μια κίνηση ουσιαστικής ομολογίας ότι η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για μέτρα που εντοπίζονται στο σκέλος της διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, ενώ επιπλέον, με την απόφαση της 20ής Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί γιαπαραπέρα συρρίκνωση κρατικών κονδυλίων σε τομείς που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Όλα αυτά με δοσμένη τη διατήρηση όλου του αντιλαϊκού πλαισίου που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Μεταξύ των προτάσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το ζήτημα τωνιδιωτικοποιήσεων σε «στρατηγικούς επενδυτές», στους οποίους πέρα από τα μετοχικά πακέτα θα εκχωρηθεί και η διοίκηση των νευραλγικών υποδομών, όπως τα μεγάλα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρέσβη Τ. Κίτμερ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ θα επανεξεταστεί, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση ο διεθνής οργανισμός παρέχει στη χώρα μας «τεχνογνωσία» σχετικά με την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι φανερό δηλαδή ότι στο τραπέζι βρίσκονται και οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που «κυοφορούνταν» και κατά την προηγούμενη φάση...
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό τηςμαζικής μετάταξης εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13%). Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με παραπέρα απογείωση της φοροληστείας.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τους «έχοντες και κατέχοντες», προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τις μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο. Είναι φανερό πως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων.
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
-- «Επανεξέταση φοροαπαλλαγών», συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν.
-- «Καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών παροχών», με την επανεξέταση και των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για παραπέρα περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων.
-- Διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι να αποδεσμευθούν κεφάλαια από επισφαλή δάνεια, στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
-- Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από την άμεση εφαρμογή μέτρου ή δέσμης άλλων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό Ταμείο.
-- Παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, με στόχο την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών.
-- Πρόταση σχετικά με τη διανομή του «επενδυτικού πακέτου» Γιούνκερ που αναλογεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget