ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ιχνηλατεί πεδία κερδοφόρας δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο

Συνάντηση με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι είχαν χτες στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν, την οποία η ελληνική κυβέρνηση εντάσσει στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει για «προσέλκυση επενδυτών / χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες»... Η κυβερνητική προσπάθεια να διευρύνει τα πεδία «συνεργασίας» ανάμεσα σε κινεζικούς και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους θα κορυφωθεί με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο.
Κατά τη χτεσινή συνάντηση, όπως αναφέρεται, «εξετάστηκε πλήθος θεμάτων και διερευνήθηκε το πεδίο για επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών». Επιπλέον, «χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης».
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι Γ. Δραγασάκης και Μα Κάι εγκαινίασαν το «Ετος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας 2015», ζήτημα για το οποίο έχουν δείξει ενδιαφέρον πρωτίστως το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια του διαμετακομιστικού εμπορίου. Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για«στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων» σε τομείς που άπτονται της θάλασσας και του εμπορίου, ενώ προσδιόρισε τις μεταφορές, το διαμετακομιστικό εμπόριο, τις ναυπηγοεπισκευές, τη ναυτιλία και συναφείς ναυτιλιακούς κλάδους σαν προνομιακούς για την εμβάθυνση της συνεργασίας, που ευνοείται όπως είπε απ' την«ανάπτυξη της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά».
Παραπέρα ανήγαγε τις ελληνοκινεζικές σχέσεις σε «πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής», εξηγώντας ότι «η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω τουθαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (...) αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων».
Ως προς το σκοπό των πήγαινε - έλα στην Κίνα δήλωσε πιο συγκεκριμένα: «Η παρουσία μου εδώ υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας (...) στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «γεωπολιτική θέση» της χώρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο να μπορέσει η χώρα μας να είναι ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας, ένας κόμβος του παγκόσμιου εμπορίου και μία ασφαλής γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπη (...) «Η θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και ο ρόλος της ως κόμβος της Μεσογείου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, την πολιτιστική αναγέννηση και την κοινωνική συνοχή».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget