Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Παρέμβαση για την απόλυση εργαζόμενης από την «Ανακύκλωση» Ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή τις εξελίξεις στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» σχετικά με την απόλυση εργαζόμενης ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.
Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Αρκετά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το εργοστάσιο "Ανακύκλωσης" και την απόλυση εργαζόμενης ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. Δυστυχώς, η εργοδοτική ασυδοσία έχει φτάσει σε τέτοια σημεία, που πλέον χωρίς ενδοιασμούς οι εργοδότες εκφράζουν αυτό που χρόνια προσπαθούν να κρύψουν "η ζωή του εργάτη έχει αξία, μόνο για όσο αυτός μπορεί να παράγει κέρδος".
Επίσημα πλέον, η "Creta Eco Phoenix" εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη 26 Μάρτη, προκειμένου να εξηγήσει στην κοινή γνώμη για ποιο λόγο προχώρησε στην απόλυση της εργαζόμενης.
Τι μας λέει λοιπόν η εργοδοσία; "Η απουσία της από την εργασιακή της θέση λόγω μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα του χρόνου επιστροφής, είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εργασιακής μας σχέσης…", μας λέει επίσης: «Παράλληλα, διαβεβαιώσαμε την εργαζόμενη ότι προτιθέμεθα να την επαναπροσλάβουμε, εφόσον είναι σε θέση να επιστρέψει στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου και πιστοποιηθεί η καταλληλόλητά της για εργασία από το δημόσιο νοσοκομείο από το οποίο λαμβάνει την αναρρωτική άδεια".
Στα απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα απολύει όποιον εργαζόμενο "τύχει" και χρειαστεί αναρρωτική άδεια μακράς διάρκειας και θα αποφασίζει αν και όταν ο εργαζόμενος γίνει καλά, αν θα προσληφθεί ξανά στην επιχείρηση.
Σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα κάνει το σταυρό του να μη χτυπήσει για να μη χάσει τη δουλειά του, η ακόμα χειρότερα, θα χτυπάει και δε θα πηγαίνει στο γιατρό, θα βάζει δηλαδή σε κίνδυνο τη ζωή του προκειμένου να μην πάρει αναρρωτική άδεια και απολυθεί.
Κουβέντα δεν μας είπε η εταιρεία για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα στα σκουπίδια, ότι στην κορδέλα που εργάζονται οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί από νεκρά ζώα, ανθρώπινα κρανία, όλμοι, ιατρικά απόβλητα κ.ά.
Κουβέντα δε μας λέει ότι στο εργοστάσιο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εργαζομένων με ηπατίτιδα, αρκετές περιπτώσεις με κήλες, με μυοσκελετικά προβλήματα, με σοβαρές παθήσεις από τσιμπήματα βελόνων άγνωστης προέλευσης.
Οι εργαζόμενοι που αυτές τις ημέρες χάνουν τα μεροκάματά τους έξω από την πύλη του εργοστασίου, μέσα στη βροχή και στην κακοκαιρία (μίας και η κα. Τσαουσίδη τους απαγόρευσε να βρίσκονται στο χώρο του διαλείμματος όσο πραγματοποιείται η στάση εργασίας), δεν το κάνουν μονάχα από αλληλεγγύη στη συνάδελφό τους, αλλά γιατί ξέρουν καλά ότι είναι οι επόμενοι που θα σακατευτούν στη δουλειά και θα έχουν την ίδια τύχη.
Όσο για τη δήλωσή της «η ανάκληση της καταγγελίας που διεκδικεί το σωματείο Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αντί της επαναπρόσληψης που προτείναμε, ούτε νομικά είναι ορθή ούτε συνάδει με το σκεπτικό με βάση το οποίο προχωρήσαμε στην καταγγελία», έχουμε να πούμε το εξής.
Σε συνάντηση που εμείς επιδιώξαμε προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να λειτουργήσει το εργοστάσιο και η διαδικασία της ανακύκλωσης στο νομό, η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι εξέτασε το ζήτημα της ανάκλησης και δεν μπορεί να το προχωρήσει γιατί δεν της το επέτρεπαν οι αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ-ΟΑΕΔ. Μάλιστα, προσφερθήκαμε ως ΕΙΥΗ να αναλάβουμε εμείς την εξεύρεση λύσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, πράγμα και το οποίο πράξαμε, αποσπάσαμε τη δέσμευση του ΟΑΕΔ ότι θα δεχθεί χαρτί ανάκλησης και ενημερώσαμε την εργοδοσία.
Τα εργοστάσια λοιπόν δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι ίδιοι οι εργοδότες, στη συγκεκριμένη περίπτωση η "Creta Eco Phoenix", όπου έχει και την αποκλειστική ευθύνη για τη μη λειτουργία του δικτύου ανακύκλωσης στο νομό, καθώς οι εργαζόμενοι και σωματείο εξαντλήσαμε κάθε μέσω προκειμένου να λυθεί το ζήτημα "ειρηνικά".
Καλούμε την εταιρεία να ξανασκεφτεί σοβαρά την απόφασή της και διευκρινίζουμε δημοσίως ότι οι εργαζόμενοι και το σωματείο είμαστε διατεθειμένοι να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις εφόσον η εταιρεία δείξει ότι έχει διάθεση επίλυσης του ζητήματος στη βάση "μη απόλυσης όσων αρρωσταίνουν"». 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget