ΕΚ Λάρισας: Κινητοποίηση για τους ανέργους και τους απλήρωτους την Τρίτη 31 Μάρτη

Κινητοποίηση για τους ανέργους και τους απλήρωτους θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 31 Μάρτη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την Παρασκευή 27 Μάρτη, η διοίκηση του ΕΚ παρέθεσε στοιχεία της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τους χιλιάδες άνεργους και τους απλήρωτους στο νομό, καθώς και το διεκδικητικό τους πλαίσιο.
Μιλώντας εισηγητικά στην συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΕΚΤάσος Τσιαπλές είπε μεταξύ άλλων:
«Στο νομό Λάρισας, οι γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπερνούν τους 25.000, ενώ στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι, αφού κάποιοι δε γράφονται ή άλλοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα ετησίως και δε θεωρούνται άνεργοι. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν απολύσει μεγάλο μέρος του προσωπικού τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται οι απολύσεις καθημερινά.
Επίσης, περίπου 8.000 εργαζόμενοι στην περιοχή μας είναι απλήρωτοι για μεγάλο ή μικρότερο διάστημα (Σ/Μ Λάρισα, σε πολλές άλλες επιχειρήσεις εμπορίου, στις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, στην πρώην ΕΑΣ, από τα εργοστάσια "ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ", "ΒΙΟΚΕΡΑΛ", "Οινόπνευμα", "ΕΛΒΑΚ", "ΤΟΜΑΤΟΛ", εταιρείες καθαρισμού, επιχειρήσεις μετάλλου, ξύλου, επισιτισμού κ.ά.).
Η κατάσταση των ανέργων, όπως και των απλήρωτων, είναι δραματική, αφού η πλειοψηφία δε δικαιούται ούτε καν το πενιχρό επίδομα των 361 ευρώ.
Το ΕΚΝΛ δεν πιστεύει ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπισθεί με την καπιταλιστική ανάπτυξη και από την ΕΕ, με προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για ολιγόμηνες προσλήψεις που ανακυκλώνουν την ανεργία, με τα 5μηνα, τα 2μηνα, τα voucher και άλλα προγράμματα, με άθλιους μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Θεωρεί ότι απαιτείται άλλος τύπος οργάνωσης της οικονομίας με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, σχεδιασμένη ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
Το ΕΚΝΛ εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΟΑΕΔ να δώσει 120 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του στην κυβέρνηση για να ξεπληρώσει τους δανειστές, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους. Στο νέο έγκλημα αντιτάχθηκε μόνο ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, οι άλλοι 3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ ψήφισαν "παρών", ενώ υπέρ ψήφισαν ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ!
Το ΕΚΝΛ θεωρεί ότι είναι επείγουσας σημασίας ζήτημα η λήψη από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, τους δήμους, μιας σειράς μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας, όσο γίνεται στο σύστημα που ζούμε. Όλα τα χρήματα που μπαίνουν στον ΟΑΕΔ πρέπει να πάνε κυρίως για τις ανάγκες των ανέργων.
Για το σκοπό αυτό, στις 3 Μάρτη συναντηθήκαμε με τον υπουργό Εργασίας, αλλά εισπράξαμε την απόρριψη των αιτημάτων μας για προστασία των ανέργων και των απλήρωτων, ενώ και για μικρότερης σημασίας αιτήματα δεν έχουμε καμία απάντηση.
Καμία ουσιαστική απόφαση στήριξης των ανέργων και των απλήρωτων για μεγάλο διάστημα δεν έχουμε και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις δημοτικές αρχές Λάρισας, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Τεμπών, με βάση τα αιτήματα που θέσαμε στις συνεδριάσεις των παραπάνω Συμβουλίων εδώ και 5 μήνες.
Το ΕΚΝΛ δε θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των αιτημάτων του για τους ανέργους και τους απλήρωτους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση που οργανώνει την Τρίτη 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην αίθουσά του.
Καλεί τους ανέργους και τους απλήρωτους να αφήσουν στην άκρη την παθητικότητα και τη μοιρολατρία, γιατί έτσι δεν πρόκειται να λύσουν ποτέ τα προβλήματα. Να συσπειρωθούν στα σωματεία και στις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες και να διεκδικήσουμε από κοινού:
  1. Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους
- Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους για το Πάσχα.
- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας.
- Να το δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν την επιχείρηση και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου, που δε βρίσκουν δουλειά.
- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
- Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
- Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.
- Συνταξιοδότηση στα  50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν 2 χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης.
- Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
- Κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος.
- Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
- Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου, για τους άνεργους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής για όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.
- Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των διοδίων και των φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.
- Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δεν τα παίρνουν στους Παιδικούς Σταθμούς. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το κράτος.
- Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.
- Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής σε τιμές κόστους.
- Ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως στα δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά.
- Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές & υπεραστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.
- Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά των ανέργων.
- Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές παιδιά ανέργων.
- Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου από το Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.
  1. Μέτρα περιορισμού της ανεργίας - πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους
- Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
- Άμεσα μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους εργασίας.
- Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο την ημέρα-5ήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.
- Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους, του καθεστώτος των ενοικιαζόμενων, των διάφορων προγραμμάτων απασχόλησης-εκμετάλλευσης και της μαθητείας.
- Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος, με ευθύνη του κράτους.
- Επανασύσταση του ΟΕΚ. Κατασκευή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας με ευθύνη του κράτους. Ο ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει στην κατασκευή κατοικίας. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων.
- Να γίνουν Εργατικές Κατοικίες στις συνοικίες Τούμπα και Αγίου Θωμά της Λάρισας και στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης.
- Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Σιδηροδρομικά και οδικά έργα με ευθύνη του κράτους και κατάργηση των διοδίων.
- Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης, δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στη Λάρισα, 4 Κέντρα Υγείας στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους.
- Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
- Κατασκευή σπουδαστικών εστιών για το ΤΕΙ και τους φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας.
  1. Για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων
- ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ για το ΠΑΣΧΑ, σε όσους έχουν να πληρωθούν πάνω από 3 μήνες.
- Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
- Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, να δικαιούνται βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, όπως αυτοί που είναι σε επίσχεση εργασίας.
- Να μην φορολογούνται οι εργαζόμενοι για μισθούς και αποζημιώσεις που δεν πληρώθηκαν.
- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους απλήρωτους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
- Σε περίπτωσης πτώχευσης επιχειρήσεων, να επανέλθει το παλιό καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά απόλυτη προτεραιότητα και μετά των ασφαλιστικών ταμείων, όταν πλειστηριάζονται».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget