ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ Άλλο ένα επεισόδιο στο παζάρι κατά των λαών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το απόγευμα της Κυριακής η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα της ατζέντας το λεγόμενο «κοινό πλαίσιο δράσης» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, που έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται οι δυο πλευρές από το καλοκαίρι και πιο ειδικά μετά τις 15 Οκτώβρη.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπό το φόντο της κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μετά και το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά μαχητικά, το παζάρι είναι πολύ ευρύτερο. Υπάρχει βεβαίως και το παλιότερο παζάρι για τα ανταλλάγματα σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, μια βασική επιδίωξη της τουρκικής αστικής τάξης (τουλάχιστον του κυρίαρχου τμήματός της), διαδικασία όμως που αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλες αστικές τάξεις.
Δηλώσεις Ζ. Κ. Γιούνκερ
«Αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας». Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας - και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν περιόρισε μόνο στο προσφυγικό τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας δηλώνοντας ότι «θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».
Δηλώσεις Ντόνλντ Τούσκ
«Ο βασικός μας στόχος είναι να αναχαιτίσουμε τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη» δηλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ζήτησε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων λέγοντας πως «χωρίς αυστηρότερους ελέγχους, η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν».
Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα
«Γρήγορες δράσεις» από την ΕΕ και την Τουρκία ζήτησε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης». Ανέφερε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.
Το προσφυγικό ζήτημα, δηλαδή ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που στηρίζουν από κοινού ΕΕ και Τουρκία και άλλες δυνάμεις, αξιοποιείται ώστε η αστική τάξη της Τουρκίας να εξασφαλίζει καλύτερες θέσεις, σε μια περιοχή που φουντώνει ο ανταγωνισμός ουσιαστικά μονοπωλιακών ομίλων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία που στήριξε, εξόπλισε, ενίσχυσε (και αυτή) τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που τώρα δήθεν πολεμάει, όταν είναι γνωστό ότι και αυτή κερδίζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου), επιχειρεί να αποφύγει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα μπορούσε να συνενώσει συμφέροντα και πληθυσμούς από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ. Το ενδεχόμενο αυτό, μάλιστα, φαίνεται ότι στηρίζουν - στη λογική τού «διαίρει και βασίλευε» - και οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Γι' αυτό και στο παζάρι που γίνεται με την ΕΕ, είναι και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας έως και 20 χιλιομέτρων στις περιοχές των Κούρδων και των Τουρκομάνων συμμάχων της, ουσιαστικά στο έδαφος της Συρίας, όπου εκεί μπορούν να στηθούν οι καταυλισμοί προσφύγων και σημεία διαλογής που προτείνει η ΕΕ.
Στη συμφωνία με την ΕΕ, που δεν βέβαιο ότι θα κλείσει σήμερα, η Τουρκία φαίνεται να έχει διασφαλίσει 3 δισ. ευρώ για το κοινό σχέδιο δράσης, στο οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ (δηλαδή οι λαοί τους) και ο ελληνικός υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.
Χτες έγινε γνωστό ότι της Συνόδου Κορυφής των «28» θα προηγηθεί μια συνάντηση (που θεωρείται και πρόκριμα για την εξέλιξη της Συνόδου), που θα συμμετάσχουν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (οι χώρες της ΕΕ που θεωρούνται χώρες προορισμού) και η Ελλάδα, που είναι ουσιαστικά η πύλη εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Υπολογίζεται ως τώρα ότι πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα. Προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως και άλλες χώρες, που είτε υπέστησαν είτε όχι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι λαοί τους βιώνουν τη φτώχεια και την ανέχεια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Στην ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι φουντώνει η συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερα και φυσικά με πιο συμφέρον τρόπο για το κεφάλαιο η διαχείριση και κυρίως η διαλογή των προσφύγων, με προσόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Γερμανίας, όπου τμήματα του κεφαλαίου ασκούν κριτική και στην πολιτική της καγκελαρίουΑγκελα Μέρκελ και ζητούν αυστηρότερους όρους. Αντίστοιχα και η Γαλλία, αξιοποιώντας τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επιδιώκει να κερδίσει και αυτή ανταλλάγματα και να αναβαθμίσει το ρόλο της αστικής της τάξης. Σε αυτό το «κουβάρι» των αντιθέσεων εμπλέκεται ενεργά και η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget